Orfű-Abaliget

Orfű –Abaliget
Felsorolni lehetetlen, mennyi látnivaló várja a látogatókat. Íme egy kis ízelítő a kirándulóknak, nyaralóknak.

Orfű Pécstől 16 km-re a Mecsek-hegyháton, a Mecsek –hegység északnyugati lábánál elhelyezkedő község vagy inkább községek láncolata. A délről észak felé kiszélesedő völgy mélyén folydogáló patak három kis falut, Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest font egy füzérbe. A keleti völgyben Bános és Mecsekszakál települt. E falucskák úgy bújnak meg az erdők, szántóföldek, legelők között, mintha az idők kezdete óta a táj részesei, a természet teremtményei lennének. A természeti értékek megtartásával, gyarapításával egységes üdülőterület alakult ki. A Pécsi –tó körül igazi horgászparadicsom keletkezett, de a vízi-sportok szerelmesei a vitorlások, csónakázók, kenusok is megtalálhatók a tavon. Nagyon szépen kiépített út övezi a tavat, a sétálni, kerékpározni vágyók örömére. Kempingek, lovastanyák, ifjúsági szállások és falusi vendéglátók várják az idelátogatókat. A vendégek a jelzett turistautakon hatalmas gyalogtúrák vagy kerékpáros túrák résztvevői lehetnek.


A legújabb látnivaló a Kemencés Udvar, Szabadtéri Múzeum és az Orfűi Tájház és Néprajzi Gyűjtemény. Felelevenedik a magyar paraszti étkezési kultúra. Naponta kemencében sült friss péksütemény elkészítését láthatják, majd meg is kóstolhatják a múzeum látogatói.





Az udvarban különböző kemencéket tanulmányozhatunk, láthatunk különböző ötletes madárijesztőket.






A tyúkólat, még a törpekertemben is szívesen elkészíteném.













A Tájházba muskátlivirágos tornác csalogat.  A kiállítás a  régi idők     lakóházát mutatja be.










A falu kiemelkedő műemléke a ma is üzemelő Orfűi Vízimalom, ez az országban egyetlen ma is működő vízimalom.
Udvarában a csobogó patak mellett egy kellemes délutánt tölthettünk. Malomkőből képzett asztalokról fogyasztottuk a friss kemencében sült kenyeret. A vendéglátók  házi zsírral és lilahagymával is megkínáltak minket, amihez frissen csapolt, házi készítésű sört ihattunk.




A malomtól elsétáltunk, a tanösvényt követve, a Vízfő- forrásbarlanghoz. Itt a gyerekek kipróbálhatják az erdei tornapálya állomásait. Érdekes információkat tudhattunk meg a környék élővilágával, földrajzi érdekességeivel kapcsolatban. A forrás mögött barlangrendszer húzódik, a forrás vize hosszú évekig az ivóvíz ellátást biztosította a környék lakóinak. A hetvenes években épült forrásház, ma már műemlék.


Tovább haladva az úton a barlang-kutatók háza alatt még ihatunk a jóízű forrásvízből.
Ha Orfűn járnak, a település fölé emelkedő kilátóból csodálatos látványban lehet részük, ne hagyják ki!
Orfűről a főúton továbbhaladva  találjuk Magyarhertelendet. A sok száz méteres mélységből feltörő termálvíz tette kedvelt fürdőhellyé. A strandon 19 óra után esti fürdőzésre is van lehetőség. A falu szépen fejlődik, rendezett parkok, köztéri szobrok, kopjafák, vízköpők iható forrásvízzel sétára csábítják az ide érkezőket.
Ha Pécs felől jövet nem kanyarodunk le Orfűre, balról a Rácz-tanyát találjuk. Itt lovagolhatnak,  a gyerekek házi állatokat simogathatnak és a játszótéren is elfoglalhatják magukat. Tovább haladva az úton Abaligetre jutunk. Ámulatba ejtő kis település nagy tavakkal, horgászok, strandolók, kirándulók rejtett paradicsoma. Az abaligeti cseppkőbarlangból 500 méter látogatható. Szűk folyosó vezet kb. 40 méteren keresztül, pánikbetegeknek ezt a barlangot nem ajánlom. A 40 méteres szűk folyosó után bejutunk a csodák birodalmába. Érdemes tudni, hogy a barlangi levegő nagyon tiszta, páratartalma ideális, magas a kalcium és magnéziumtartalma. A légúti megbetegedésben szenvedők, allergiások kitűnő gyógyhelye.
A barlang mellett a denevérmúzeum csalogatja a kirándulókat.


2007 augusztus 1-5

A Hungária kupa 1967 óta kerül
megrendezésre kétévente- évente az ország
különböző tájain. Idén a kupa történetében
másodszor Orfű és környéke adott otthont, a több mint 2000 résztvevőnek. A résztvevők 24 országból érkeztek, 1400 versenyző állt rajthoz 40 kategóriában.





A Nyugati Mecsek karsztos, töbrökkel, völgyekkel szabdalt területe komoly feladatot adott a versenyzőknek.

Az első és második versenynap Abaligeten, jellegzetes középhegységi terepen zajlott. A kisebb töbrös részekkel nehezített pálya utolsó szakasza a cseppkőbarlang és a tavak mellett vezetett a cél felé, felkeltve a turisták és a békésen horgászók figyelmét.

Harmadik napon Harkányban, a parkokban és a Gyógyfürdő területén bukkantak fel a térképpel futók. Nagy feltűnést keltett egyik fiatal versenyzőnk, aki egy fogadást elvesztett, ezért szupermann jelmezben futotta le a 4,7 kilométeres távját. A hőségben, jelmezben, a közönség nagy örömére sikerült a férfi elit kategória hatodik helyére befutni.










Ezen a napon rendezték a Trail-O bajnokságot. Kerekesszékes versenyzőink megszerezték a bajnoki címet, külföldi ellenfelek elől. A napi eredményhirdetésen hosszú vastaps kíséretében vehették át jutalmukat. A verseny után még természetesen a harkányi gyógyvíz jótékony hatását élvezhettük, míg az aznap érkező hirtelen, viharos lehűlés menekülésre nem késztette a még strandoló sportolókat.
Az utolsó két nap Orfű tipikus mecseki karsztos töbrös terepe következett. A verseny érdekessége, hogy az utolsó napon vadászrajttal indulnak a versenyzők. A lényege, hogy a 4 nap összetett eredménye alapján az elsők indulnak, majd a kialakult sorrend szerint, percenkénti indítás van. Komoly küzdelmek alakultak ki a dobogóért. A szurkolóknak ez igazi izgalom, ki ér először célba, hogyan változik az addigi sorrend. Megemlítem a férfi 55-ös kategóriát, ahol versenytársunk a 4. helyről futott fel a dobogó legtetejére, maga mögé parancsolta az addig vezető 2 külföldi és 1 magyar versenyzőt. Szép teljesítmény volt! Nagyon büszkék voltunk! Minden indulónak gratulálok a szép eredményekhez, a szervezőknek köszönet az ötnapos kitartó munkáért!

Én, mint legtöbbször sétálva „tájtanulmányozást” folytattam 5 napon keresztül. Csodálatos Mecsek teljesen elbűvölt, néhol a tájra jellemző medvehagyma illatát is érezhettük. Főleg tavasszal lehet találkozni ezzel a gyógynövénnyel, beteríti a lombos fák alját. Az utolsó napon sikerült majdnem a sor végére csúsznom, mivel a bozóttal övezett töbrökben, vagy a körülötte elhelyezett ellenőrző pontok keresése, a megszokottnál is hosszabb időt vett igénybe. Már közel álltam, hogy Laci bácsi rekordját megdöntsem, szerencsére azért ez nem sikerült. /Laci bácsi a 70-es kategóriában indul, érszűkületes sokszor fájós lábaival több órát tölt a pályán, sosem adja fel , mindig teljesíti a feladatot./ Nagyon szép erdei túrákat tettem, sokszor útbaigazítva eltévedt versenyzőket és a kezdő próbálkozókat.
A versenyek után naponta más és más programok várták az érdeklődőket. 
Néhány kiegészítő verseny:
Gyermekversenyt naponta rendeztek. A gyermekversenyben 0-10 éves korig indulhatnak a kicsik. A cél körül szalagozott vagy zászlókkal tűzdelt pályát kell a lesétálni vagy lefutni. A karton segítségével, különböző figurákkal jelzett bójákat kell megtalálniuk, amit, ha megleltek berajzolnak, vagy szúróbélyegzővel lyukasztanak. A jutalom sem marad el a célban. Abaligeten kb. 200 gyermek próbálkozott.
Tájkerékpár
A második nap délutánján lecserélhettük a futócipőt mountain bike-ra. Árpádtetőn versenyezhettek a bringások. A rendezők az ellenőrzőpontokat kihozzák sűrűből az utak, ösvények mellé. Térképtartó kerül a kormányra. A pálya olyan terepen halad, ahol sok út közül választhat a versenyző és ez a tájbringa. A tájfutáshoz szükséges képességek mellett, a kerékpározási technika, ügyesség, plusz követelmény a tájbringásoknak. Nem elhanyagolható "hobby" a kerékpár fejlesztgetése, újabb és újabb technikai csodák beszerzése, beépítése.

A mikrosprint tökéletes arra, hogy a tájfutás alapelemeit, lényegét megismerjék az érdeklődők. A verseny igen kis területen zajlik, a térkép nagyon részletes (1:750 a méretarány). A pálya minden különösebb előismeret nélkül teljesíthető és mivel ilyen kis területen zajlik, eltévedni sem lehet. A mikrosprint ugyanúgy zajlik, mint egy normál tájfutóverseny, csak a győztes idő 2:30-3 perc körüli, és a pályák 300-500 méter hosszúak! A kis méretarány miatt lényegében mindent lehet ábrázolni a térképen, így néhol speciális jelkulcsot is alkalmaznak. A mikrosprint körülbelül egy 100*100 négyzetméteres területen zajlik, ezért az egész verseny kamerával rögzíthető, tehát jól közvetíthető, valamint a gyors és rövid pályáknak köszönhetően mindig nagyon szoros és izgalmas verseny.
Pécsre nagyon valószínű, hogy már csak a jövőre jutok el, egy Mecsek kupára, de a most megszerzett emlékek sokáig elkísérnek.

Nincsenek megjegyzések: