Kirándulásaink


PéteriMonor
Simontornyai Vár
Simontornya


KisorosziKisoroszi Sziget-csúcsSopronMátyás-templom, Budapest

Budapest, Rózsák téri templomBoldogkőváralja
Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély


Füzérradvány, Károlyi-kastély és parkjaSzerencsi vár
A vár épületében a Zempléni Múzeum, a Szerencsi Művelődési Központ és a Huszárvár szálló kapott helyet.Monok látnivalói

Monok, Andrássy-kastély

Monok, Kossuth Lajos emlékház Jászberény  Nagyboldogasszony Főtemplom
A templom többszöri átépítések után nyerte el a mai barokk, és klasszicista arculatát.

Máriabesnyő


Mátraháza- Sástó Mókuslesen a MátrábanVál
Vál Fejér megye északkeleti részén, a Váli-völgy közepén található település.

EsztergomBúbánat-völgy, Esztergom


Prédikálószék, Vadálló-kövekMargit-sziget, Budapest


Túra a Pilisben: Vaskapu-sziklaTúra a Pilisben : Pilistető ( kb 13 km túra )Gyulai képek


Póstelek,Wenckheim-kastély
  Wenckheim-kastély

Gyula , Almásy-kastély


Gyulai VárSzabadkígyós, Wenckheim-kastély


Pilisszentkereszt, Dera-patak szurdok völgye 

"Ingókő: sajátos kőzetpusztulási forma. Alig kiegyensúlyozott, vagy annak tűnő kőtömb néhány másik tetején. Leggyakoribb a hűlési repedések mentén négyszöges hasábokra tagolódó mélységi magmás kőzetek körében, amelyek hasábjai éleiken, csúcsaikon erősebben pusztulnak"


Fej­ér me­gye el­ső sza­bad­té­ri nép­raj­zi mú­ze­u­ma. A Nép­raj­zi Há­zat,  1967-ben nyitott meg And­rás­falvy Ber­ta­lan nép­rajz­ku­ta­tó. 

Vácrátót


Blogbejegyzésemben a Szőlősoron sétálunk Fáy Dániel vezetésével, majd beszámolok egy különleges kézimunka foglalkozásról, melyet Fáyné Tornóczky Judit vezetett.1845-ben gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál. A tervek elkészítése Ybl Miklóst kérte fel - s bár a szabadságharc és a gróf raboskodásának idején szünetelt az építkezés-, 1855-re elkészült.


Rövid, kényelmes túra akár babakocsival, kerekesszékkel is bejárható túrautak, kiépített pihenőhelyek és itt még horgászni is lehet :"Fehérvárcsurgó Fejér megye északnyugati részén, a 81-es főútvonal, a Móri-víz és a Gaja-patak mellett található település. Székesfehérvár 20 km, Mór 11 km, Bakonykúti 9 km, Isztimér 8 km távolságra található. A 6000 m² - es Károlyi - kastély, Fejér megye gyöngyszeme."
Török kori Történelmi Fesztivál
2015. május 22-24


tata-1625faynap-9727A kastély látogatható. Igénytől függően, minden órában indul idegenvezetés, ahol részletesen megismerhetik a kastély múltját, jelenét
Martonvásár egy kisváros Budapest és Székesfehérvár között. A Város nevezetessége a Brunszvik kastély és a körülötte lévő gyönyörű angolkert. A kastélyban találjuk a Beethoven múzeumot. A városban láthatjuk az ország egyetlen Óvodamúzeumát.
Gyűjtemény :


From Pilisborosjenő


Budapesti sétánkat a IX. kerületben a Duna-parton, az egykori Közraktárak területén kezdjük. Itt áll, a mai modern építészet egyik szép alkotása, a Bálna. A modern épület két régi épületet ölel magába.


Budapesten, a Duna-parton sétálunk a Fővám tér felé. A hatalmas régi épületek tükröződnek az aluljárót borító modern felületeken. "A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett."


Kellemes elfáradás és csodaszép kilátás garantált, aki nem hiszi járjon utána!
Autóval egészen a völgy bejáratáig fel lehet hajtani, de , ha nagyobb sétát szeretnének, a Koloska csárdától, több túralehetőség közül választhatnak. A csárdától kb. 800 méterre egy kisebb vadaspark várja a látogatókat.Megközelítés gépkocsival: Budapest felől a 2-es számú főútról Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a kirándulóközponthoz.
Megközelítés tömegközlekedéssel: Vác autóbusz állomásról Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal Szendehely-Katalinpuszta megállónál leszállva (menetidő ~15 perc), onnan mintegy 10 perc sétával érhető el.


Nógrád vára  /2014.09. A vár romjai a település fölött magasodnak , a parkolóból rövid sétával elérhető romok között kellemesen időzhetünk, tiszta időben elénk tárul a környék a csodaszép panorámája.Szürkemarha Vigadalom 2014 Városliget
 éttermek, múzeum, A régészeti leletek tanúsága szerint a félsziget már az őskorban is lakott volt. Víztől védett fekvése miatt a bronzkor, a vaskor és a római kor népei is lakták. A római időkben átkelőhely is működött itt.

A mai település eredete a középkorig nyúlik vissza. I. András király 1055-ben itt jelölte ki a királyi család temetkezőhelyét, mely fölé bencés monostort építettek.
 a Dunakanyar legfelsőbb városa. A 157 méter magas dolomitból álló Várhegyről csodálhatjuk a környező dombokat, hegyeket és az alatta kanyargó Dunát, mely 18 km hosszan öleli a települést. A város bővelkedik látnivalókban, megismerésére kevés egy egész nap. A Bazilika, a templomok múzeumok, érdemes sétálni hangulatos utcáiban, a Duna-parton, vagy időhiány esetén a városnéző "vonatra" szállva átrobogni a városon.


Nagytétény A kastély és benne  a szebbnél-szebb bútorok..... Ellátogatunk az öreg-hegyi pincesorra és sétánk során megismerünk néhány apró erdőlakót.

Ráckevei sétára hívom Önöket , ha van kedvük tartsanak velem !


A Margit-sziget, Budapest szívében, kirándulók, sportolni, pihenni vágyók paradicsoma.

A csodás kilátásért mindenképpen érdemes hegyet mászni , de még sok érdekességre, szépségre és csodára  bukkanunk , ha elindulunk a Csillagösvényen.Erzsébet-kilátó , a Nagy-, és a Kis-Hárs-hegy


Prónay-kastély 
Podmaniczky-kastély
Petőfi Múzeum
Evangélikus templom

Középkori templom


Reviczky-kastély

Prónay-kastély
HaranglábNógrád vára

A település története összefügg a középkori vár történetével . A terület már a XIII. században bekerített védett hely volt. A várat 1445 után említik, mely a Kompolti család székhelye és birtokközpontja volt.

Kirándulás a várban, a vadasparkban, és a Krúdy-forrásnál.


A várhoz feljutni legegyszerűbben Salgóbányáról lehet, de szép túrákat tervezhetnek Salgótarján, vagy az eresztvényi turistaház felől.


Látnivalók:
Gyürky-Solymossy kastély és parkDömösi séta / képek/
Tura, Schossberger-kastély

Tura, Budapesttől 50 kilométerre található. A település egy csodálatos kastélyt őriz, sajnos nagyon romos állapotban, de talán az egyik legszebb, a megmaradt kastélyaink közül.

Gyömrő, Teleki-kastély


"A klasszicista stílusban épült kastély 1840-47-ben készült el." Ma kollégiumként üzemeltetik, így sajnos csak kívülről látogatható.
Pilisszentivánra kirándulunk, itt a Pilis és a Budai-hegység találkozásánál egy csodálatosan szép tájat fedezhetünk fel.


Nógrád kicsiny ékszerdoboza, a vulkáni kúpon emelkedő, középkori vár tövében elterülő, kicsiny falu, Hollókő.

"A solymári vár sokáig elásott kincsesládaként, a helyiek emlékezetében"

A templom mellett álló, Ócsai Tájház ad otthont az ócsai néprajzi gyűjtemény nagy részének.
A 800 éves templomot 3 méteres alapzat tartja. A Duna-Tisza közén ez az egyetlen kőtemplom.


A tó és környéke a Budai Tájvédelmi Körzet után a főváros legnagyobb természetvédelmi területe.
"A birtok 1808-ban a Károlyi család tulajdonába jutott, a kastélyt több lépésben jelentősen átalakították és kibővítették. Az 1820-30-as években ezek tervezője feltehetően Koch Henrik volt. Az 1840-es évek átalakításait Ybl Miklós (1814--1891) vezette"


1845-1855 között, Ybl Miklós tervei alapján megépült a község katolikus temploma.


A vár, a vadaspark, Apátkúti-völgy

Szentendre, Dömörkapu parkoló, vízesés, Lajos forrás, Vasas-szakadék, Körösi Csoma Sándor emlékmű, Dömörkapu. Kényelmes tempóban, kb. 4 óra a szabadban, a táv. kb.8 km.

Hoher Steg, Predlitz, Ausztria
A turrachi-völgy bejáratánál található szurdokot az olvadó víztömegek formálták az elmúlt évezredek folyamán.


Turracher Höhe     A síparadicsom, ahol szép időben nagy sétákat lehet tenni a tó körül. Murau , Ausztia

Séta a városban, a folyóparton.
Fahíd


Európa leghosszabb ívű fahídja. 45 méteren, alátámasztás nélkül köti össze a Mur két partján lévő két kis települést.St.Lorenzen-St.Georgen ob Murau 


Templomok:
A XVII.-XVIII. századi templom különlegessége a fából készült, festett, fagerendás mennyezet, melyet különböző mintákkal, sablon segítségével festettek.


Kreischberg - Murau, Ausztria


Ausztriában, Murau környéke télen, nyáron kínál kikapcsolódási lehetőséget. Bár télen főleg a sísport szerelmesei keresik fel a vidéket. A Kreischberg hegyoldalain különböző nehézségű pályákkal várják a sport kedvelőit.
Veszprém Képek a várnegyedből


A sárvári gyógyfürdőSárvár nemcsak a váráról híres. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel.
Sárvár


 Nádasdy Ferenc Múzeum
kedd - vasárnap 9-17-ig tart nyitva

„A kastély secco és freskó technikával készült mennyezeti csataképsorozata a hazai
barokk művészet legnagyobb szabású monumentális történeti falképsorozata, s mint ilyen ez az egy maradt meg"


Ruszt


Rust, egy csodálatosan szép városka a Fertő tó partján, Ausztria legkisebb városa. Az óváros csodás épületei, templomok, kávézók, éttermek várják a kirándulókat. Utcáin barangolva, a kapualjak kis üzleteket, apró látnivalókat rejtenek. Szinte minden épület műemlékvédelem alatt áll.”Borostyánkő, BernsteinVályi András könyve alapján „BOROSTYÁNKŐ VÁRA. Bernstein. Vas Vármegyében, magas hegyen épűlt Vár, földes Ura Gróf Battyáni Uraság. Nevezetesíti e’ Várat felette magas, és az ellenséges időkre alkalmatos fekvése. Kemény kősziklán van épűlve, mellyböl egy nagy darab rész a’ Várnak udvarában meghagyattatott."......

Máriafalva, MariastadtNéha nem baj, ha egy kicsit letérünk az előre eltervezett utakról, kicsit eltévedünk, barangolunk. A kicsiny falvak apró gyöngyszemeket rejtenek, így van ez Máriafalván is. A kis dombon egy csodaszép templom emelkedik az ég felé, csipkés gazdagon díszített tornyaival megállásra késztetik az átutazót.


Városszalónak, Stadtsclaining / Ausztria


Ausztriában Burgenland tartományban barangolva csodaszép régi várak emelkednek a  hegytetőkön. A várak története magyar történelmünk része.  A Szalónaki vár körül város épült, a megmaradt vastag várfalak őrzik a középkor hangulatát. Hangulatos utcái, terei kellemes sétára hívogatnak. 

Vasvörösvár, Rotenturn / Ausztria
Vasvörösvár, Rotenturm an der Pinka mezőváros Ausztriában Burgenland tartományban. Itt található az egykori Erdődy-kastély, a különlegesen gazdagon díszített épület felújítás alatt áll, de még így romos állapotában is vonzó látvány.


Németújvár, Güssing / Ausztria


A nyugati határtól néhány kilométerre, Burgerland tartományban barangolva régi Magyar várakkal, településekkel találkozhatunk. Güssing  a legrégebbi várat mondhatja magáénak. Termeiben kiállítások emlékeztetnek   a történelem viharos és békés pillanataira.


Kőszegi-hegységben

Óház tetőn gyönyörködhetnek a kilátásban, majd megkóstolhatják a Hétforrás vizét, és ha még ez nem elég a műúton eljuthatnak 
Szent Vid hegyére ahol egy csodaszép kis kápolna rejtőzik.
SZENTGOTTHÁRD
Magyarország egyik legfontosabb közúti határátkelőhelye Ausztria felé.
A cisztercita barokk templom, országunk egyik legszebb temploma.Jáki templomA jáki templom építése 1214-ben kezdődött, felszentelését 1256-ban végezték. A 42 évig tartó építkezés ideje Magyarországon a gótika születésére esik.


Csókakő
A Vértes nyugati oldalán, a sziklatetőn magasodik Csókakő vára. A vár alatti parkolóból két oldalról is felsétálhatunk. A kalandos utazóknak a vár mögötti csodaszép völgyet javaslom. Innen a kissé meredek hegyoldalon, fával erősített "lépcsősor" vezet, majd a sziklák között a bejárathoz jutunk. A falu felőli oldalról kényelmes betonút vezet.


Dudar

Kis falu a Bakonyban a bányászat, a bányászok emlékét őrzi, a hetvenes években még virágzó gazdasági ágazatot a bányászatot, sajnos a rendszerváltás után leradírozták gazdasági térképeinkről. A szénbányászat történetéről, a falu honlapján  a Dudari Krónikák 2009 szeptemberi számában olvashat: http://dudar.hu/ 


Gyenesdiás-ra látogattam, ahol a Keszthelyi-hegységben Nagymezőre kirándultam, fagyiztam Max-nál a Bringatanyán és sétáltam a község díszparkjában.PécelBejegyzéseimben Pécelre hívom a kedves látogatót. Ma már kellemes sétát tehet a megújult városközpontban
A református templom mellett elsétálva eljut a Ráday-kastélyba.

 A márványistállóban megtekintheti Karsai Zsigmond festményeiből készült kiállítást.

Az Alföld 

Szélben meghajlott nyárfák tövében, a kidőlt fán hangyák szorgoskodnak, zöld gyíkocska sütteti hasát. A réten apró pillék, apró rovarok gyűjtik a virágport.


Mórahalom

Homokország fővárosa, ahol aranylik a homok, és kincset rejt a föld mélye. Országunk hatalmas értéke a termálvíz, itt nagy mennyiségben kerül a felszínre.
 
Csákvár,  Fornapuszta

A Vértes röghegység lábánál, egy hatalmas, sík terület a Zámolyi medence tárul elénk. A medence szélén terül el Fornapuszta ..
 
CsákberényCsákvárról, a főúton nyugat felé haladva Csákberénybe jutunk.
A települést már a Vértes hegyei ölelik körbe, a völgyből a két templom tornya magasodik az ég felé, háttérben az erdővel borított hegyoldalak.Csákvár-Eszterházy kastély

 
Csákvár Nagyközség Fejér megye északi részén a Vértes délkeleti peremén található. Az Eszterházy kastély építését 1760-65-ben kezdték meg.


Vérteskozma
 

Rejtett kis falu a Vértesben. Csendes tiszta utcák, szépen felújított régi épületek fogadják a látogatókat.

A szépséges völgyben műút vezet, így gyalogosan, kerékpárral, kerekesszékkel is kellemes túrák tervezhetők.


Vértesinfo:
http://www.vertesinfo.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=105&Itemid=25

Dömörkapu , SzentendreVajdahunyad vár, Budapest
VÁC


A folyópart mellett kiépített parkok hosszas sétákra, szabadtéri elfoglaltságokra adnak lehetőséget. A belvárosban műemlék épületek, Copf stílusú lakóházak, szobrok vonják magukra a tekintetet. A város főtere városi szabadtéri programok lebonyolításának helyszíne. Leányfalu, Vörös-kő túra
Útvonal: Leányfalu - Vörös-kő - Leányfalu.  Miért érdemes a kellemetlennek tűnő időben kimozdulnunk otthonunkból? -- megtudhatod a bejegyzésből.
Dobogókői Hegyifutóverseny, Dr. Somogyvári Károly hegyi-kismaratoni útvonal
Táv: légvonalban 12,8 km, logikus útvonalon 15,2 km, szint: 420 m


Gyöngyöstarján
Az ország legmagasabb hegyvonulatánál, a Mátra déli lábánál terül el, a Tarján-patak völgyében, Gyöngyöstől csupán 7 km távolságra.

Sárospatak
Képek a várról és környékéről.Károlyfalva  
Sárospatak és Sátoraljaújhely között, egy kicsiny falucska szélén a hegyen, szemet gyönyörködtető látványosság rejtőzik.
SZÉPHALOM 
Látnivalók: A Kazinczy kert 
A Magyar Nyelv Múzeuma
 

LÉKA
Ausztria: Burgenland /Lockenhaus / Léka


A nyugati országhatár közelében, Kőszegtől 14 km – re, a Kőszegi hegyek lábánál, a Gyöngyös patak völgyében található kis település.

Zsámbok 

A „Mondák dalok útján”haladva 13 tájékoztató tábla ismerteti a falu nevezetességeit, történelmét, hagyományait.Tata
Az Öreg-tó, a park, szélcsendes napos időben a tóban tükröződik a vár, kis hazánk egyik csodaszép ékessége.
Fallóskút 
A Mátrában, Pásztóról a Galyatető felé vezető útról jobbra találjuk a kis települést, az erdőben a "csodatévő" forrás köré épült zarándokhely várja a látogatókat.

Hollókő   
A Cserháti dombvidék különös tája, a honfoglaló Kacsics nemzetség ősi szállásterülete. Világszerte ismert ófalujával, hegynek szaladó keskeny szőlőparcelláival, középkori vármaradványával várja a látogatóit. Képekből készült videó, diavetítés ...

Pilisszentkereszt, Szurdok
 Pilisszentkereszt előtt balra a Szurdok-völgy várja a kirándulókat. Rövid, kellemes séta,( kb. 1 km).

Mesetekergés a Szurdokban
A gyermek tájfutó verseny érdekes és kalandos megrendezésével találkozhattunk. A program a gyermekek körében nagyon nagy sikert aratott. A bátor kis kalandorok térképpel a kezükben indulhattak útra. A Mogyorós- árokban szalagozott út vezetett. Útjuk során találkoztak a jóságos boszorkánnyal, Koponyai Monyóval, kedves tündérekkel.

Pilisszentlélek 
Pilisszentlélek az ország egyik legkisebb lélekszámú települése. A Pilis és a Visegrádi-hegység között a Szentléleki völgymedencében fekszik.


Szentendre
A Dunakanyar kapujában, a pilisi Kőhegy és a Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben egy csodaszép kisváros. 

Szentendre, Skanzen

Beszámolómban olvashatnak arról, hogyan zajlott a tájfutók Országos Rövidtávú Bajnoksága 2007-ben Szentendrén a Skanzenben. Talál néhány információt a Néprajzi Múzeumok kialakulásáról. Rövid séta során bepillantunk néhány régi épületbe.
Medvepark - Veresegyház
Tudták, hogy Magyarországon 1998. november 24-én nyílt meg Közép- Európa egyetlen medvemenhelye. 


Visegrád 
A Duna itt szeli át a hegyeket, elválasztja a Börzsönyt a Pilistől és a Visegrádi hegységtől. Sokak által ismert csodálatos vidék, turisták kedvelt paradicsoma, látnivaló akad bőven. 

Mánfa 
A település megközelíthető a 66. számú úton, Pécs vagy Komló felől. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom festői völgyben, a településtől nyugatra található.


Szlovákia, Magas Tátra 
Egy csodaszép túra néhány képét láthatod a videón.
Magas Tátrába vezetett utunk, a Csorba tótól, a Poprádi tó érintésével a Rysy felé. /2008 augusztus/


Szlovákia, Betlér
Az Andrássy-kastély csodálatos parkjában volt szerencsénk versenyezni. Csodaszép szobák , bútorok, porcelánok, a grófok utazásai során összegyűjtött emléktárgyai várják az érdeklődőket. A látogatók csoportonként indulhatnak, az idegenvezetés igény szerint magyar, szlovák és angol nyelven folyik.

Ausztria, Murau és környéke 


Egy álmom valósággá vált. Ott jártam, hol mindig kék az ég, friss, tiszta a levegő, zöldben pompáznak a legelők, s májusban a hegycsúcsokon még vakít a hó.


Ausztriában készült képek  
Aggtelek  

Aggtelek hazánk észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben a szlovák határ közelében található. Iskolai osztálykirándulások kedvelt színhelye. Aggteleki kirándulásunk alkalmával egy  kellemes sétával felfedezhetjük a környék szépségeit, majd a föld alatt egy csodavilág vár ránk. 
Gánt egy német nemzetiségi kisközség a Vértes Tájvédelmi Körzet területén. 
Tatárszentgyörgy

Pest megye déli részén, Bács-Kiskun megye szomszédságában, a homokhátsági területen fekszik, az Alföld kapuja.Felsorolni szinte lehetetlen, mennyi látnivaló várja a látogatókat.

Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt erődrendszere, a Duna két partján.

Eger   Egerben, egy kis futás után, sétáltam a belvárosban. Utánanéztem, mit jelent a hóstya, kik a fertálymesterek és milyen kapukon lehetett bejutni a városba. Olvashatnak a Bazilikáról, a Minorita templomról. A föld alatti labirintusba is benéztem és a Minaret felől a várba is ellátogattam.

Jártak már Nagykállón? Harangodon? Olvashatnak a városról és szép kirándulóhelyéről.