A veresegyházi medvepark

-->Tudták, hogy Magyarországon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye?
Veresegyházán, 3,5 hektárnyi területen, 43 medvének biztosítanak természethez közeli lakóhelyet. A terület még így is kicsi az ilyen hatalmas testű, nagy területi igényű állatoknak. Kerültek ide medvék az állatkertekből, mutatványosoktól, néhányat házi kedvencként tartottak, sajnos nem megfelelő körülmények között. A parkban szabadabban mozoghatnak, nyugodtabban élhetnek, mint ketrecben tartott társaik. „A barnamedve a ragadozók rendjébe tartozó faj, melynek sok alfaja van. A barnamedve a medvefélék legismertebbje. Északnyugat-Amerika és Eurázsia sarki és alpesi tundráin, fenyveseiben, esetenként vegyes erdeiben él. A barnamedve a 19. századig nem csak Ázsia mérsékelt égövi és hidegebb területein, hanem úgyszólván egész Európában is gyakori volt. Az európai barnamedvék ma már azonban csak néhány magasabb hegységben találhatók meg, például az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk. A barnamedve erőteljes testfelépítésű sokgumós zápfogaival mindent megeszik, de elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyaszt. „Alapjában véve magányos állat, kivéve a bocsok által kísért anyáktól. A téli hónapokban – amikor kevés táplálékot tud találni – barlangokban és más védett helyeken húzza meg magát.”
„A természetben élő medvék kerülik az embert. Ha nem bántják, a turistáknak sem kell tartaniuk ettől az állattól. Tavaly nyáron az Aggteleki Nemzeti Parkban egy anyaállat és bocsa nyomait találták. Azt nem tudni, hogy hol lehet most az augusztusban lefényképezett medve, hiszen egy nap alatt akár száz kilométert is képes megtenni.” Ekkora területi igényt bizony lehetetlen pótolni. Az állatpark tulajdonosai megpróbálják a lehető legjobb körülményeket megteremteni állataik számára.

Két mesterséges tavat alakítottak ki, ahol fürödhetnek és halászhatnak kedvükre.

A tó biztosítja az állatoknak az ivóvizet. A fenyves erdő 1,5 hektáros terület, itt fára mászhatnak, elrejtőzhetnek a látogatók elől.











Az éjszakákat 8 mesterséges barlangban töltik, egy-egy barlangban 3 medve is lakik. A büfében az állatoknak csemegét (répát, mézet) is lehet vásárolni, a mézhez hosszú nyelű fakanalat biztosítanak ingyen (hozott mézhez is). Sok medve nagyon szelíd és kedveli a látogatókat, így közelről ismerkedhetünk velük. A nagy területet körbe lehet sétálni és láthatjuk az erdőben rejtőzködő nagy mackókat is.












Sétánk során a farkasokkal is találkozunk. 2000 nyarán építettek biztonságos kifutót a ragadozóknak. A nagy területen falkákat alkothatnak, a sűrű bozótos biztonságos búvóhelyet biztosít a falka tagjainak.
A bejáratnál kisebb állatokkal találkozhatunk. Kecskék, bárányok és vaddisznók tanyáznak bekerített területen.

A gyerekeket szépen kialakított játszótérrel várják. Ha kedvük és idejük van ajánlom látogassák meg, egy rövid hétvégi kikapcsolódás a család számára.


A Medveotthon nyitva tartása:
március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig
október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig
Díjak ( 2011)

"Nyitva tartás: 8-tól sötétedésig (kb 18 óráig)
AZ ÉV MINDEN NAPJÁN NYITVA VAGYUNK,
PIROS BETŰS ÜNNEPNAPOKON IS!
Cím: Veresegyház, Patak u. 39.
DíjakFelnőtt: 400 Ft/fő
Gyerek (2-től 14 éves korig): 300 Ft/fő
Nyugdíjas: 300 Ft/fő
Parkolódíj (személygépkocsi): 300 Ft/autó
Parkolódíj (autóbusz): 500 Ft/busz
(Csoportos kedvezményt nem tudunk biztosítani. A medvefarm látogatása esetén sem csoportoknak, sem magánszemélyeknek NEM kell bejelentkezni!)
Ha kérdése van, hívja az otthon igazgatóját:
Kuli Bálint 20/397-0138 (9 órától 18 óráig)"

A vonattal érkezőknek az Ivacs megállónál kell leszállni, a Medveotthont innen táblák jelzik. Gyalogosan 1600 méter séta.

Új képeim : http://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu/2013/03/medveotthon.html