Bad Ischl


Bad Ischl Felső-Ausztria és Salzburg tartomány határán, Felső-Ausztria déli részén, Salzkammergut központjában 468 m magasan az Ischl folyó partján fekszik, alpesi környezetben, .




III. Frigyes császár emelte a települést vásárváros rangjára 1466-ban. A Salzkammergut név első említése oklevélben 1656-ban. Érdekesség, hogy az ellenreformáció idején a helyi (Salzburg környéki) protestánsok Erdélybe és Magyarországra települtek ki. Ischl város 1906-ban vette fel a „Bad” (fürdő) előnevet, 1920-tól hivatalosan is fürdőváros, de városi rangot csak 1940-ben kapott. 



Fürdőváros

"1821-ben Dr. Franz Wirer bécsi orvos számolt be a helyi kúra eredményeiről, ennek nyomán az első mintegy 40 gyógyulni vágyó 1822-ben érkezett. A következő évben, amely az ischli gyógyfürdő tulajdonképpeni alapítási éve, a betegek száma megduplázódott, és a helység gyorsan európai hírűvé lett. Ez nem kevéssé annak volt köszönhető, hogy a vendégek soraiban olyanok is megfordultak, mint Metternich és Rudolf trónörökös, vagy Ferenc Károly főherceg és felesége, Zsófia főhercegné, Ferenc József szülei. Az 1827/1828-as szezonban nyílt az első hotel (Gasthof zur Post), mely egyben Salzkammergut első szállodája is volt.



A fürdőváros fénykorát 1849 és 1914 között élte, mint Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája, sőt Erzsébet hercegnővel való eljegyzésére is itt került sor 1853-ban a Seeauerhaus-ban (ma múzeum), és a császár születésnapját is rendszeresen itt ünnepelték. Különösen zenei kiválóságok kedvelték az üdülővárost, mint Anton Bruckner, Johann Strauss, Johannes Brahms és Lehár Ferenc, sokuk villát is vásárolt vagy építettett, Lehár például 1912-ben, . Lehár (1948-ban) vagy Oskar Strauß itt is fejezte be az életét, és ide temetkezett."



A konflissal igazi kaland a városnézés. / 5 Euro/ 







 Semmi nem vész kárba.







"Zauner Cukrászda

Az 1821-ben megnyitott cukrászda máig megőrizte  (császári és királyi monarchia) hangulatát. Itt található Ausztria legnagyobb süteményválasztéka! Kapható a cukrászdában a híres Kaiser Guglhupf, az a kuglóf, amellyel Ferenc József szeretője, Schratt Katalin várta a császárt. Híres az ischler, a gyümölcskenyér és az ostya."




Sisi-park 

"A Gödöllő-sétány az osztrák kisváros új nevezetességében, a Sisi-parkban található, az átadáson a magyar település egy fát is elültetett. A közvetlenül az Ischl folyó partján található sétányt főleg gesztenyefák szegélyezik, ezért Gödöllő is egy szelídgesztenye-facsemetével gazdagította a parkot.

Bad Ischlt testvérvárosi kapcsolat fűzi össze Gödöllővel, aminek alapja a közös történelmi múlt." forrás : https://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/bad-ischl




Fotóim:

Bad Ischl, Kaiservilla




A felső-ausztriai Bad Ischlben található Kaiservilla – Zsófia főhercegnő ajándéka a fiatal jegyespárnak, Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek . A neoklasszicista épület a császár szívéhez nőtt, nélkülözte bécsi rezidenciák pompáját , egyszerű , élhetőbb környezetet biztosított a császárnak.



"Bad Ischl sikertörténete 1828-ban kezdődött, mikor Zsófia főhercegnő egy terméketlenség elleni kúrán vett részt a fürdőben, a kezelés olyannyira jól sikerült, hogy két éven belül életet adott első gyermekének, a későbbi Ferenc József császárnak. Az elsőszülöttet hamarosan két újabb kis jövevény követte, őket nevezi a köznyelv sóhercegeknek, utalva a Salzkammergut jótékony hatásaira.



Zsófia főhercegnő itt az akkor még csak bérelt villában szervezte meg azt a híres randevút fiának, az ifjú császárnak, ahol bemutatta neki reménybeli leendő hitvesét, a bajor király leányát, Ilonát. Az akkor 15 éves Erzsébet, azaz Sisi kísérte el az útra nővérét, és a romantikus történet szerint a bálon Ferenc József, a kiszemelt jövőbeni helyett annak még szinte gyermek húgába szeretett bele. A többi már történelem." forrás : kirandulastippek.hu




"A Császárvilla az uralkodói család menedékhelyeként szolgált a nyári hónapokban, messze a Hofburg és a Schönbrunni kastély szigorú protokolljától.



 A bájos épület ugyanakkor számos fontos döntés helyszíne is volt: Ferenc József császár számos magas rangú államférfit fogadott a villában, és itt írta alá 1914-ben a Szerbiának szóló hadüzenetet.




A változatlanul megőrzött helyiségek rég letűnt idők hangulatát idézik. A látogatóknak úgy tűnhet, mintha Ferenc József császár csak néhány pillanattal ezelőtt hagyta volna el dolgozószobáját, hogy kedvelt szabadidős tevékenységének, a vadászatnak hódoljon, vagy Erzsébet császárné épp csak a környező parkban tett könnyed séta kedvéért szakította meg rendszeres fitneszprogramját." Forrás: www.austria.info/hu



  

A kastély vezetéssel látogatható. A magyar nyelvű tájékoztatót  adnak a vezetés kezdetekor. A villában fotózni nem lehet. 






Nyitva tartás: jan-márc: Szerda 10.00-16.00, ápr: H-V 10.00-16.00, óránként  vezetés, máj-szept: H-V 09.30-17.00, okt: H-V 10.00-16.00, december: csak adventi hétvégeken: 10.00-16.00

Májustól októberig folyamatosan indulnak a csoportok.

Belépő:


Képeim:

Mezítlábas park , Bad Mitterndorf



Ausztriában, sok helyen találkoztunk un. Kneipp-parkokkal. Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp-kúrának ismerünk. 



A parkokban különböző burkolatú, más és más alapanyagból készült ösvényeken, utakon járhatunk mezítláb. 


Fejlődik a talp érzékelése, felpezsdül a vérkeringés és az egyensúly érzékelésünk is próbára tehetjük. 



A különböző, természetes talajrétegen sétálva egyedi talpmasszázsban lehet részünk, itt minden felület más-más reflexpontot stimulál.



 A hűsítő gyep, meleg homok, fakéreg,különböző kőzetek, apró és nagyobb kövek, tobozok, de még jól kitaposott dagonya is szerepelhet a parkok kínálatában. 



A játékos túra után a jéghideg patakban is edzhetjük ereink , ez már annyira hideg volt , hogy fájt , de sokan jobban edzettek voltak nálam és bátran végigmentek a jéghideg szúrós-kavicsos patakmederben.



A hidroterápia lényege:

A bőr a hőszabályozás és az anyagcsere tekintetében sokkal fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk, mert számtalan fontos idegvégződés a bőrsejtekben található. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert és a mirigytevékenységet. Segítik a bőr megtisztulását, kiválasztó funkcióját és a lelki egyensúly kialakulását. A hidroterápia nagy előnye, hogy a legtöbb esetben a páciens egyedül is alkalmazhatja.




Ugye, mennyi jó hatás! Tehát :
 Le a tornacipővel! Éljen a mezítláb !

Mittendorfi park térképe:


A park a település lakóinak összefogásával EU-támogatással épül vigyáznak rá és szeretik. Követendő példa!




Képeim: