Református templom, Ócsa




A premontrei szerzetesek az 1200-as évek elején kezdték építeni a templomot. 
A francia alapítású rend tagjai 1130 körül jöttek Magyarországra.  Országunk területén 150 év alatt, 37 premontrei templomot építettek. Az ős Duna területén, az elmocsarasodott területen, egy homokdombra kezdtek építkezni. A mocsaras terület, ekkor még tutajjal járható volt, így vízi úton szállították az építkezéshez a köveket Budáról. A templom színes homokkőből és mészkőből épült, de többféle vulkanikus kő is megtalálható. A falak úgy épültek, hogy a kövekből két falat emeltek, majd a köztük lévő rést kitöltötték törmelékkel, majd mésszel szórták és vízzel öntötték, így az erős kőfallá forrt.  A 800 éves templomot 3 méteres alapzat tartja. A Duna-Tisza közén ez az egyetlen kőtemplom.




„A templom háromhajós, egy főhajó, két mellékhajó és egy kereszthajós bazilika, nyugati homlokzatán emelkedő toronypárral. Kelet felől a főszentélyt északi és déli irányban eltolt egy-egy mellékszentély, velük szemben a keresztházból nyílva egy-egy sekrestye veszi körül.”
 A templom román és gótikus stílusban épült. Jól láthatóak a különböző stílusjegyek.
„A főhajóban egy gótikus, egy román oszlop váltakozik egymással, a főhajóban az oszlopok árkádíveit román, míg a mellékhajókban gótikus stílusban kötötték össze.”
A mennyezetet dongaboltozatosra tervezték, de pénzhiány miatt, famennyezettel és zsindellyel borították a tetőzetet, így az elmúlt  idők során, többször könnyen a tűz martalékává vált.
A török időben a templomot mecsetként használták, a falait lemeszelték, figurákat, díszítő elemeket összetörték.



„ Megtalálható a templomban a barokk stílus is, nevezetesen az orgona karzata és a szószék. Ezeket a részeket gróf Teleki Józsefnek köszönhetjük, aki az 1770-es években nagybirtokot vásárolt Ócsán, és a templomot elég megviselt állapotban találta és református lévén elhatározta, hogy helyreállíttatja Elutazott ezért Bécsbe Mária Terézia királynőhöz, engedélyt kért és kapott a templom renoválásához."




 „ A templomban, a főszentélyben freskók találhatók, melyek a XIII. sz. végéig kerültek a falakra, és 1900-ban restaurálták először. A főszentély központjában Mária megkoronázását láthatjuk, mivel a premontreiek Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték a templomot. E kép két oldalán szimmetrikus elhelyezésben a tizenkét apostol látható hármasával. Az északi pilléren Szent Miklós, a délin Szent György alakja van. A szentélynégyzet északi oldalán a Szent László legendaciklus három jelenete (üldözés, birkózás, lefejezés), míg a déli oldalon az Utolsó ítélet részlete látható. A főszentély falában három kis fülke van, a középső a Biblia tartója volt, a déli oldalon levő ikerfülkében tartották a szentségeket, az északi oldalon pedig a pasztofórium (oltári szentség tartó) látható.”



 A templom belépődíj fizetése mellett látogatható. A látogatás során, nagyon  érdekes és részletes tájékoztatót kaptunk a templom történetéről.
Utólag is köszönet érte!



A blogban saját fotóim láthatod.

térkép: