GyógyfürdőzésHévíz


Hasznos tudnivalókat gyűjtöttem egy csokorba a gyógyfürdőbe készülőknek.
Megtudhatják, milyen szabályok betartásával fürödjenek, mikor mellőzzék a strandolást, gyógyfürdőzést. Tisztázok néhány fogalmat, majd néhány lényeges tudnivalóról olvashatnak. Milyen hatásokat fejt ki a víz a szervezetünkre? Milyen összetételű vizekkel találkozhatunk? Milyen betegségekben hasznosíthatjuk gyógyító hatásukat?


A hideg vizes strandolás ideje nyár végével lejár.  Az országunkban bármerre utazunk, találunk fedett termálvizes gyógyfürdőket, ma már nagyon népszerű élményfürdőket, akvaparkokat. Télen, vagy hűvösebb időben is a családi program része lehet.
Hová érdemes elutazni? A családtagok igényétől, korától, egészségi állapotától függ. Ha kicsi gyermekünk van, nézzük meg, hogy van-e a piciknek külön gyermekmedence, pancsoló. A meleg, gyógyvizes medencék nagy részét 14 éven aluliak nem látogathatják. A  nagyobb gyerekek a csúszdákat, élményparkokat szeretik. Az idősebb korosztály a finom meleg termálvizet választja.  Ma már nagyon szépen felépített komplex fürdők várják a strandolni, gyógyulni vágyókat, szinte minden korosztály igényét megpróbálják kielégíteni. A fürdők nem csak a szórakozást, pihenést, kikapcsolódást segítik, hanem bizonyos betegségek, főleg mozgásszervi megbetegedések esetén gyógyulásunkat is elősegítik.


Mire figyeljünk, ha fürdőben szeretnénk tölteni a napot?
Fürdőkben általános szabályok:
Ne fürödjünk éhgyomorra, de tele gyomorral sem. Alkoholfogyasztás után nem ajánlott a meleg vizes medencébe lépni. Ebéd után legalább két óra múlva menjünk csak medencébe. A pihenést, regenerálódást a testmozgás, az uszoda használata nagyban segíti. Nyáron a szabadtéri medencékben az erős napsütés ellen ajánlott a fejfedő viselése. Fürdőzés előtt kötelező és befejeztével ajánlott a zuhanyozás. Meleg fürdő után ne távozzunk a fürdőből felhevült testtel, hagyjunk időt, hogy testünk fokozatosan hűljön le.
Hévíz

Gyógyfürdőkben:
A melegvizes medencékben 40 percnél többet nem szabad tartózkodni egyszerre. A legtöbb helyen az ajánlott fürdőzési időre tábla hívja fel a figyelmet.
A gyógyfürdőkúra kezdetén fürdőreakció léphet fel, a beteg izületek fájdalmai fokozódhatnak, esetleg rosszabbodik az ember közérzete. Ha beteg az orvosa tanácsa ellenére túl sok fürdőt vesz igénybe, akkor a szervezete kimerül, bekövetkezhet a fürdőfáradtság. Ilyenkor a fürdőkezelés folytatása hatástalan, sőt káros lehet. A fürdőt mindig pihenés kövesse. Az elrendelt masszázst mindenképpen a fürdő után vegyük igénybe.
Mielőtt elutazunk, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. Hosszabb tartózkodás esetén, érdemes igénybe venni a TB által támogatott fürdőjegyet és komplex kezelésben részesülhetünk a fürdőhelyen. Orvosi beutaló esetén az orvos előírja a fürdő használatának minden feltételét (hőfokát, időtartamát, gyakoriságát, a fürdők számát).
Hévíz

Az orvos utasításait mindig tartsuk be!
Ne fürdőzzünk:
Amennyiben vizelet és széklettartási képtelenséggel bajlódunk, fertőző betegségünk van, menstruáció fennállása esetén mellőzzük a strandolást vagy, ha bőrünket bármilyen sérülés érte.
A következő szív és érrendszeri betegségek megléte kizáró okként szerepel: 
szabálytalan, szapora szívműködés, 
gyakori szívkoszorúér-megbetegedés, 
szívinfarktus után 3 hónapig, 
elégtelen szívműködés, 
magas vérnyomás, 
és előrehaladott érelmeszesedés esetén kerüljük a meleg fürdők alkalmazását!
A meleg víz a mikroklíma rosszullétet okozhat.
Egyes betegségek heveny stádiuma,
akut gyulladások megléte szintén kizárja a fürdőkezelés alkalmazását:
Mozgásszervi betegségek heveny stádiuma. Reumás beteg sem fürödhet, ha gyulladásos tünetek állnak fenn, ha ízülete duzzadt. Szervi megbetegedések heveny stádiuma, (pl. mandulagyulladás, gyomor- vagy bélhurut) nátha, influenza, Sclerosis multiplex heveny stádiuma
Egyéb okok: előrehaladott máj és vesebetegség, csontvelő-gennyedés, idült vesegyulladás, vesezsugorodás, tüdőtuberkulózis, rosszindulatú daganatos betegségek, lázas állapot, terhesség, leromlott általános állapot, bizonyos izombetegségek, bizonyos bőrbetegségek.

Valamely betegség megléte esetén mellőzze a strandolást, fürdőzést, saját érdekében, mivel állapotában rosszabbodást válthat ki. Kezelőorvosának tanácsát kérje, ha bizonytalan!
  
Talán sokan nem tudják, hogy Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után, Magyarország a világon az ötödik leggazdagabb termálvízkészlettel rendelkezik. "Az 5 ország közül Japánban és Izlandon magas hőmérsékletű, de alacsony ásványi anyagtartalommal bíró vizekkel rendelkeznek, míg Olasz- és Franciaországban ugyan magas a vizek ásványi anyag tartalma, de hőmérsékletük meg sem közelíti a Kárpát-medence vizeit."  Vizeink egyszerre magas hőmérsékletűek és magas ásványi anyag tartalmúak, ez egyedülálló világszinten is. Hazánk 147 minősített gyógyvízzel, 39 gyógyfürdővel, 13 gyógyhellyel, 47 gyógyszállóval, 40 wellness-szállodával, öt gyógybarlanggal fogadja látogatóit. Összesen 1300 hévíz kutat tartanak nyilván, amelyeknek azonban nagy részét nem használjuk ki.

Annak oka, hogy ez a kis ország ilyen előkelő helyen szerepel ezen a listán a Kárpát-medence geológiai adottságaiban keresendő: a földkéreg mintegy 10 kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a felszínhez. A geotermikus grádiens azt jelzi, hogy a Föld középpontja felé haladva hány méterenként növekszik a hőmérséklet egy Celsius fokkal - Európában átlagosan 33 méter, míg Magyarországon átlagosan 20, sőt vannak helyek, ahol csak 15 méter. Ebből adódóan sokkal kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain. További szerencsés adottság, hogy az ország ezekből a vizekből bőséges mennyiséggel rendelkezik. Jelenleg több mint 300 ezer köbméter termálvíz kerül felszínre naponta.

Tisztázzunk néhány fogalmat.
Mit nevezhetünk termálvíznek? A meghatározott hőfoknál melegebb, a föld mélyéből feltörő vagy mesterségesen felhozott vizeket. Ez az érték Európában 20 °C. Magyarországon tekintettel a kedvező geológiai adottságokra azok a vizek minősülnek termálvíznek, amelyeknek hőmérséklete eléri, vagy meghaladja a 30 °C-ot.
Gyopárosfürdő
Gyógyvízzé nyilvánításhoz szigorú  szabályoknak kell megfelelni:
Azokat a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizeket nevezik gyógyvíznek, amelyeknek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását, szigorú előírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták. A gyógyvizek Magyarországon általában, de nem feltétlenül termálvizek, azaz 30 °C feletti hőmérsékletűek.
Ásványvizeknek nevezik: azokat a felszín alatti vízrétegekből származó vizeket, amelyek nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagokat és ásványi anyag tartalmuk literenként eléri vagy meghaladja az 1 grammot (1000 mg-ot).

Milyen hatások érik szervezetünket, amikor a vízbe merülünk?
Fizikai hatások: A fürdő vizébe merült testre szokatlan erők hatnak, amelyek a szervek működését nagymértékben befolyásolják. Ha közönséges fürdővízben fürdünk, a fürdő fizikai tényezői (hőmérséklete, felhajtó ereje) hatnak a szervezetünkre. A felhajtóerő nagyobb az ásványi anyag tartalmú vizekben, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken.
A mozgás a vízben sokkal könnyebb, ezért a sérült, kopott ízületek is jól megmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó munkát fejt ki a bőr alatti izmokra. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esések, a zúzódások esélye is jóval kisebb.
A langyos és a meleg víz segíti az erek kitágulását, így a vérkeringés fokozódik.
Kémiai hatások: A termál- és gyógyvizek kémiai hatásukat a bennük oldott ásványi anyagok bőrön keresztül való felszívódása révén fejtik ki. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ezeknek a hatásoknak vizsgálatával, illetve kúraszerű alkalmazásával foglalkozik a balneoterápia. A balneoterápia a víz felhajtóereje és hőfoka mellett a vízben oldott ásványi anyagok kedvező hatását használja ki. A mikroklíma, a környezetváltozás és a kellemes kikapcsolódás pozitívan befolyásolja a lelki állapotot .
Gyopárosfürdő
A fürdőhelyek mikroklímája a levegőben található negatív ionok túlsúlya miatt stresszoldó, idegnyugtató, pihentető hatású. A megszokott életritmus lassulása, a vízben végzett lassú mozdulatok szintén hozzájárulnak a felüdüléshez
A magyarországi források jó részének vize gyógyhatású, megelőzi a mozgásszervi panaszok kialakulását, segíti a gyógyulást.

A gyógyvizek eltérő összetételűek.
Az összetétel alapján, annak megfelelően, hogy melyik összetevőkből találjuk a legnagyobb mennyiséget: Sós, Jódos, földes-meszes, Kénes, Szénsavas, Radonos vizekkel találkozhatunk leggyakrabban.
Nem árt, ha tudjuk melyik összetételű víz milyen hatással van szervezetünkre, milyen betegségek esetén előnyös az alkalmazásuk.
A sós vizek: a só erős ingerhatást fejt ki: a szervezet védekező rendszerét - immunrendszerét - hosszabb időn keresztül éberen tartja.
A konyhasó erős gyulladáscsökkentő. Ezt a hatását elsősorban urológiai és nőgyógyászati vonatkozásokban hasznosítják, illetve egyes bőrbetegségek, pl. pikkelysömör kezelésében is hatásos. Sós vizet találunk Pl.: Cserkeszölőn, Debrecenben, Egerben, Karcagon, Gyopáros-fürdőn.
A jód: elsősorban a konyhasós vizekben fordul elő számottevő mennyiségben. Együttes jelenlétük fokozza a víz gyulladáscsökkentő hatását.
A jódos vizeket elsősorban a női nemi szervek, a prosztata, a húgyhólyag és a húgycső gyulladásának csökkentésében, megszüntetésében alkalmazzák eredményesen. A bőrgyógyászatban a pikkelysömör, a mozgásszervi betegségek közül pedig a kéz és a láb ízületei, illetve a gerinc gyulladásainak kezelésében hatásos./Pl.: Debrecen, Hajdúszoboszló/
Földes-meszes víz: elsősorban a kalcium és a magnézium biológiai hatását kell kiemelni. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, ami helyileg is érvényesül, mivel a kalcium hatására a baktériumölő sejtek száma növekszik. Ennek következtében az ilyen vízben való fürdő a végtagízületi gyulladásokat épp olyan jól gyógyítja, mint a konyhasós vizek, hatásosabb azonban, ha a földes-meszes víz sót is tartalmaz. Pl.: Budapesten a Császár, Lukács, Rácz, Rudas, és Gellért, Csopak, Esztergom, Mohács /
Kénes víz: a kén fürdőzéskor nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe és a véráram által nem érintett szövetekbe, így a porcba is beépül. Kopásos ízületi betegségek esetén az ízületek kénsavtartalma lecsökken, így a kénes vizekben való fürdés mindenképpen előnyös hatást vált ki az ilyen jellegű betegségben szenvedőknél. Pl.: Harkány, Mezőkövesd
Szénsavas víz: a szénsav legjellegzetesebb hatása a felszíni erek kitágulása, aminek következtében a bőr, a bőr alatti kötőszövetek, és izmok vérellátása fokozódik, ez fokozott anyagcserével jár. Szénsavas vízben való fürdés a szívműködést is serkenti azáltal, hogy a szívkoszorúerek szintén kitágulnak. Mivel a szénsav izgatja a légzőfelületet, a légzés mélyül, a tüdő oxigénellátása lényegesen javul.
A szénsavas vizeket elsősorban a szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknél javasolják, fürdőkúra keretében. /Pl.:Maconka, Répcelak, Mihály/.
Radonos víz: ezek a vizek nagyon ritkák, hatásukra az erek kitágulnak és erős fájdalomcsillapító hatásuk is van. Az alfasugárzást kibocsátó radon a bőrön és légzés útján jut be a szervezetbe. A zsírszövetbe, az idegszövetbe, a folyadékokba és a mellékvesékbe épül be, néhány nap után azonban kiürül. Pl.: Rudas és Gellért Budapesten. Hévízi-tó
Zalakaros
Nyomelemek: a fentiekben felsorolt makroelemek mellett általában 30-50 nyomelem is előfordul az ásványvizekben. Ezek közül néhány a szervezet számára nélkülözhetetlen, ezeket nevezzük ásványi vitaminoknak; vanádium, a króm, a mangán, a vas, a kobalt, a nikkel, a réz, a cink, az arzén, a bróm stb.


A gyógyfürdőkkel és akvaparkokkal kapcsolatos részletes információkat találunk
http://wellness.itthon.hu oldalán. 


A  következő weboldalon hazánk gyógy-, termál-, és élményfürdő kínálatából válogathat.
http://www.termalfurdo.net/furdo

Használják ki hazánk természet adta lehetőségeit egészségük megőrzése és visszaszerzése érdekében!
Kellemes időtöltést, jó pihenést kívánok!
Hajni
2007. október.forrás: 
http://www.termalfurdo.net/


Fürdőkereső: 
http://www.termalfurdo.net/furdo


Mórahalmi gyógyfürdő

“Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A B-13-as kút 39,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű vize 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, ám előtte is betegek ezreinek segített a gyógyulásban.Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos izületi, illetve gerincbetegségek, izom, reuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál. A termálkút gyógyvízzé nyilvánítása során végzett klinikai vizsgálat statisztikailag igazolta a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállizületi megbetegedésekben, így a fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és váll centrumának”...........

Sárvár :

Sárvár nemcsak a váráról híres. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 megjegyzés:

editmargit írta...

Az ismertetést olvasva hiányoltam a Gyulai Várfürdő megemlitését, bár
nyilván a teljesség igénye nélkül készült a felsorolás, nagy kár lenne,ha kimaradna a kirándulásk lehetséges céljai közül.
Editmargit