Pilisszentkereszt, Dera-patak szurdokvölgye

A pilisszentkereszti szurdokvölgy, sokak által ismert kirándulóhely. Főleg tavasszal érdemes felkeresni, ilyenkor, még sebesen zubog a patak, nyáron sajnos előfordul, hogy nincs benne víz.


Bevallom nekem is kedvencem, ez a viszonylag rövid kb. egy kilométer hosszú völgy. Apró kis vízesések, hatalmas sziklák, a vihar döntötte fák várják a kirándulót. 


A turistaút, 
a szurdok mélyén a fahídjaival, igen romantikus és kalandos sétát biztosít
, miközben a tájékoztató táblákról  geológiai tudásunkat bővíthetjük. 

Mindenkinek ajánlom, egy kellemes, kalandos túra, visszafelé pedig, a sziklák tetején , egy mesebeli ösvény vezet "tündérországba". Itt hallhatod a madarak csicsergését, a völgyből a patak csobogását és láthatod a környező hegyek csúcsait.

"A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött Dachsteini mészkő formáció vastag padjait. E formáció kőzetei építik fel a Pilis-hegység uralkodó részeit, de igen fontos szerepet játszanak a Dunántúli-középhegység egészének felépítésében is.
A szurdokban egy geológiai-botanikai tanösvény mutatja be e sajátos kőzet alapvető jellegeit, melyek képződésének körülményeiről is árulkodnak, továbbá azoknak a tektonikai mozgásoknak a nyomait, amelyek a kőzet feldarabolódásához, a rétegek kibillenéséhez vezettek, a törések menti karsztos üregek kialakulását és a jelenben is folyó geológiai folyamatok nyomait." forrás 

élővilág


szirteken


Képeim :
https://picasaweb.google.com/105168808662309847112/PilisszentkeresztDeraPatakSzurdokvolgy?authuser=0&feat=directlink


Megközelítés : A pomázi HÉV állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból, az országos kék turistaút vezet a Szurdokba. Közúton a Pomázról Dobogókő felé haladva a falu, előtt balra található a leágazás.

http://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu/2011/04/pilisszentkereszt-szurdokvolgy.html

http://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu/2014/03/szurdok-volgy-pilisszentkereszt.html