Tamsweg, Ausztria



Murautól a  Mur folyó mellet vezető főúton nyugatra haladva, csodaszép tájakon vezet utunk.  Tamsweg, már Salzburg Lungau régiójához tartozik. Kicsit távolabbinak szigorúbbnak tűnnek a hegycsúcsok. A középkori városrészben, múlt építészetét őrző, de ma is látványos homlokzatok, házak között megbúvó sikátorok fogadnak. A települést az okiratok 1156-ban említik először. Tamsweg 1894-ben az  osztrák-magyar vasúti hálózat egyik állomása lett. A ma is működő kisvasút, a második leghosszabb keskeny nyomtávú vasút Ausztriában.  









A város szemet gyönyörködtető látványossága a hegyoldalban magasra nyúló, kicsinynek tűnő, kecses gótikus templom.





 A  St.Leonard kegytemplom 1433 -ban épült.  A XV. század végére,  az ismételt török betörések idején  erődtemplommá bővítették. Történelmében a magyarok is szerepelnek. Itt csatáztak 1490-ben Mátyás király  és  III. Frigyes császár csapatai .






A legenda szerint, amikor a  templom építésekor két  titokzatos segítő segédkezett. Minden reggel, két fekete ökör került elő. Az ökrök egész nap húzták a legnehezebb köveket az épülő templomhoz, majd este eltűntek, s ez így ment egészen, míg a templom fel nem épült. 






A legenda Lungau bányászatának virágzó korszakából származik, ahol ekkor aranyat is bányásztak. 






 St. Leonard

Az irodalom szerint Leonard Frank  nemes, aki  a frank királlyal együtt tért keresztény hitre, majd remete lett. A királytól kérte a szabadságra méltó foglyok szabadon engedését. Imádkozott a királyné szülési fájdalmainak enyhüléséért. Jutalmul a királytól földet kapott, ahol apátságot alapított  Saint-Léonard-de-Noblat . Leonard a politikai foglyok, bebörtönzött emberek, hadifoglyok, a dolgozók, az őrültek és  a nők védőszentje lett. Lénárd, másként Leonárd a koraközépkor egyik leghíresebb, legnépszerűbb szentje. Tisztelete a közép-európai, főleg alpesi katolikus néphagyomány legarchaikusabb rétegeiben gyökerezik. 
forrás:  http://www.youtube.com/watch?v=nJcREbRvSbg 




A képek :
https://www.dropbox.com/sh/7fs65ijioznytfj/ojmn00AAjG




 templom képei az interneten:  http://www.kirchenkonzerte.com/eindruecke.html

térkép:


View Larger Map