Dömösi képek


Történelem





Templomok





Házak















Virágok













A Duna-part


































Dömös, A prépostság romjai





Dömös a Dunakanyar gyöngyszeme. Dömösön gyönyörködhetünk a Duna-parton, sétálhatunk a településen, és innen túrázhatunk a hegyekbe, ahol a tetőn csodálatos panoráma vár.





"A terület, a Visegrádi-hegység, valaha az Árpád házi királyok birtoka volt, ahol több vadászkastélyt, palotát építettek. Közülük kiemelkedő szerepe volt dömösinek, amely a magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt a 11. században. E királyi központ mellett alapított prépostságot és káptalant Könyves Kálmán király testvére, Álmos herceg, aki a palotájának egy részét is a prépostság rendelkezésére bocsátotta."





"Az 1107-ben Szent Margit tiszteletére alapított dömösi prépostság felszentelésén - a Képes Krónika szerint - az öccsével folytonos trónviszályáról híres király, Könyves Kálmán is részt vett.

Az építkezést Álmos fia, II. (Vak) Béla király fejezte be 

1138-ban."




"A prépostság a középkor végéig működött annak ellenére, hogy először Károly Róbert akarta megszüntetni rossz állapota miatt és az óbudai prépostsággal kánonilag egyesíteni, majd Zsigmond király kívánta az épületegyüttest az olivetánus bencéseknek adni. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, a 18. században köveit is széthordták." 




"A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak, valamint a déli oldalán álló egykori királyi kastély, és a prépostság épületének napjainkra csak alapfalai maradtak meg. A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben."





A romok kívülről megtekinthetők , az altemplomot augusztus 31-ig lehet látogatni, de a kerek szellőzőn kicsit bekukkantottunk.