Vadálló-kövek, Prédikálószék



Szép októberi hétvégén a Pilisben barangoltunk. 


Dömösről többfelé túrautat választhatnak. Rövid séta után eljuthatnak a Rám-szakadékba, de ki-ki kedvére tervezhet könnyebb vagy nehezebb útvonalakat is. A Szentfa forrásnál, a Malom-patak mellett található pihenőhelynél, pihenésre, szalonnasütésre is van lehetőség. 





A Szentfa forrás mellett találjuk a piros háromszög jelzést, a jelzést követve eljutunk a Vadálló-kövekhez. Az út meredeken vezet felfelé, néha megállásra kényszeríti az edzetlen turistát, hogy gyönyörködhessen az őszi erdő szépségeiben. A hegymászás után a Vadálló-kövek különleges alakú sziklái fogadnak: a Nagytuskó, a Széles-torony, a Bunkó, a Függőkő, a Felkiáltó jel és az Árpád trónja.




"A Vadálló-kövek, amely vulkáni törmelékes kőzetből, azaz agglomerátumból áll, jól példázza a Visegrádi-hegység földtani felépítésének sajátosságait." forrás :http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_148






A magasból rálátunk a még zöldellő völgyekre, hegyekre. A sziklák tövében októberben az őszi kikerics lapul. A természet alkotta sziklakertben élvezi a kellemes őszi napsütés melegét.





A sziklákat elhagyva az úton a Prédikálószékre jutunk," amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja.A Prédikálószékről gyönyörű kilátás tárul elénk. Alattunk kanyarog a Duna. Innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Túlsó oldalán a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak."











A jelzett úton haladunk tovább, és az erdei műútra érkezünk, itt jobbra fordulunk és rövid séta után elérjük a piros jelzést, mely a Szőke-forrás vadregényes völgyében halad, és visszavezet minket Dömösre. 




A völgyben az apró erdőlakó kíváncsian figyeli léptünket, majd megelégelve túlzott érdeklődésünket, a száraz avar biztonságos menedékébe vetette magát. 




A kellemes 12 kilométer és a kb. 600 m szintemelkedés megtétele után, már jólesik a pihenés és éjjel alvászavarokkal sem kell küzdenünk. 




Híd a Malom-patak felett. 



Térkép: