Vörös-kő, Leányfalu


Beköszöntöttek a sűrű ködös napok. Az embernek nincs is kedve a meleg szobából kibújni, pedig a természet, ilyen ködös időben is nagyon sok szépséget rejt. December első hétvégéjén csatlakoztunk egy interneten szervezett túrához. Az autópályán látótávolság 200 méter. Biztosan csak hárman indulunk a hegyeknek, - gondoltuk, mert - ki az, aki ilyen időben kimozdul? Nagy meglepetésünkre 18 főből álló, kedves kis csapat verődött össze. A túrát Tigriske vezette. Útvonal: Leányfalu - Vörös-kő - Leányfalu. A rendhagyó Mikulás napi túrán elindultunk Mikulást keresni. A gyógyfürdőnél találkoztunk, majd a piros jelzésen haladtunk. Először egy kis forrásnál álltunk meg, kellemes kis szalonnasütőhely, jó időben remek tábort lehet verni.
From Vörös-kő

Előkerültnek a meleg italok, kortynyi gyorsítók, apró energiaszerzés az előttünk álló hegymenet könnyebb megtételéhez. A következő útelágazásnál kitértünk a Rekettyés forráshoz, az út mellett, a térképen jelölt tónak csak a medrét láthattuk. Száraz évszakunk volt, szomjazik a föld.  Visszatértünk az elágazáshoz, majd a piros jelzésen haladtunk felfelé Vörös-kő irányába. Itt egy meredek, kanyargós, de nagyon szép útszakasz következett.
Minél feljebb jutottunk, az erdő egyre szebb ruhát öltött.  A zúzmarától fehér fákkal borított ösvények  a mesék birodalmába vezettek, és valóban csak a jégkirálynő hiányzott a történetből.
From Vörös-kő


 Ez itt  teljesen az ő birodalma. Télapó is erre indulhatott útjára.  Annyira gyorsan haladt mindig eltűnt a szemünk elől. :-) Persze könnyű 
Neki elbújni, hiszen alig lehet pár méterre ellátni. 
From Vörös-kő

A kilátónál megpihentünk, a  kedves túratársak zsákjából előkerültnek a finom csemegék.  A kis csapat már egy  ismerős közösséggé formálódott. Felnőttek, gyermekekként örültünk a " Mikulás hozta " csokoládénak, szaloncukornak, birsalmasajtnak. Tigriske különleges medvehagymás palacsintával vendégelte meg a csapatot. Köszönet! a finom falatokért, nagyon jól esett minden apró meglepetés.  A mesebeli ösvényen folytattuk utunk. 521 méter magasságban, ködben, a csodák birodalmában.

From Vörös-kő


From Vörös-kő

A piros jelzésről jobbra letértünk a sárga pont jelzésű turistaútra. Itt egy veszélyes kalandtúra következett, az út nagyon meredek, ebben a nyálkás csúszós időben nagyon veszélyes volt. Óvatos fától-fáig haladás következett. Sok túratársamat féltettem, mert ez-időben a legbiztonságosabb a gatyaféken való haladás lett volna :-) Szerencsére mindenki épségben megérkezett a kalandszakaszról, amely a Hétvályús-forrásig tartott, majd a forrás iható vizéből merítettünk energiát a további gyalogláshoz.


 A következő elágazásnál a bátor csapat felfelé vette útját a sárga jelzésen, ismét fel a hegyre, majd egy kört leírva Leányfalura. Én, mint igazi tájvánszorgó ezt a meredek menetet már nem vállaltam , így egy kisebb csapattal Tahi felé vettük az irányt. Leányfalun a Határmenti csárdában forró cserépkályha mellett száradtunk és finom halászlével oltottuk éhségünket. A csapattagokkal, már kedves ismerősként találkoztunk újra a termálfürdőben. Este 5 után a  gyógyvízben áztattuk kellemesen megfáradt izmaink.
 A nap bizonyítéka volt annak, hogy a  kellemetlennek tűnő időben is érdemes kimozdulnunk otthonunkból. Egy szép kalandos napot tölthettünk a természetben, láthattuk apró csodáit. Megismertünk sok kedves, barátságos embert, és új erővel, kellemes élményekkel térhettünk haza. Köszönöm, hogy együtt lehettünk! 
A kép háttere:Imre Krisztina (krisssz)grafikai készletéből
From Tigriskének


Ha egyedül vagy, vagy csak egy jó társaságot keresel, túrázni mennél, de nincs kivel, nézz körül a honlapon, válogass kedvedre és érezd jól magad a természetben!