Veszprém


Séta a veszprémi várnegyedben,  a „Királynék városában”.  





"Veszprémnek fontos szerepe volt a kereszténység bevezetéséért vívott harcban is, I. István itt győzte le Koppány seregeit. A város az első püspöki székhely az országban (1001-től vagy 1002-től), 1993-tól érseki székhely. Veszprém vármegye volt az egyik legkorábban megszerveződött vármegye. A város I. István feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt; később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét." Forrás:Wikipédia





A Benedek-hegy, a Vár-hegy folytatása. A meredek, sziklás oldalak tetején, kb. 200 méternyi  sík terület várja a sétálókat, nagyon szép kilátás tárul elénk. 





A Szent Mihály Székesegyház 1776-ban készült el, Fellner Jakab tervei alapján.






A Tűztorony eredetileg a várkaput védő toronynak épült, már a XVI. századi várfelmérési rajzokon is látható. Túlélte a történelem viharos időszakait, majd az 1810-es földrengésnél annyira megsérült, hogy le akarták bontani. A veszprémi nemesség azonban megmentette a pusztulástól. Tumler Henrik új Fecskendőházat / tűzoltószertárt/ is tervezett. Az 1817-ben elkészült vigyázótorony így lett tűztorony. Ma a város kilátóhelye és óratorony, mely óránként zenél.







A közszolgálati kút, mely folyamatosan ontja vizét.





az erdő virágai 2012 október


Gombák 2012 október



A  fák levelét már színesre festette az ősz. 



Veszprém megye látnivalói: