Pilisszentkereszt, Szurdok-völgy

 
Pomáz után, Pilisszentkereszt előtt balra, a völgyben egy nagyon szép kirándulóhelyet fedezhetünk fel. Szalonnasütő helyek, padok várják a pihenni vágyókat. A nagy rét szabadnapokon megtelik.
Amíg a bográcsban fő a gulyás, a gyerekek a patakban halászgathatnak. A jó falatozás után a szurdok felfedezésre vár. Az  alig 1 km hosszúságú tanösvény sok szép látnivalót rejt. Tavasszal még zubog a patak, apró vízesések tarkítják a medret, sajnos száraz nyári időben a víz eltűnik. A nagy viharok, esőzések folyamatosan átalakítják a völgyet, kidőlt fák, kimosott sziklák, tanúskodnak a vihar pusztító erejéről.


"A Dera (Kovács) – patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik.  A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását."


 Képek a szurdokból:


Megközelítés: 
A pomázi HÉV állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a Szurdokba. Közúton a Pomázról Dobogókő felé  haladva a falu előtt balra  található a leágazás.

Nagyobb térképre váltás