Jól alszol? egy kis tudomány



·        - Mondja, Pista bácsi, maga mit szokott csinálni, ha este nem tud elaludni?
- Én, fiam? Elszámolok háromig és már alszom is!
- Tényleg? Csak háromig?
- Van, hogy fél négyig is ...


·         Az emberiség ősidők óta keresi a magyarázatot, miért alszunk? Mi az alvás célja?
Arisztotelész úgy gondolta, az alvás egy megőrző konzerváló folyamat. A XX század elején kiderült, hogy az alvás ciklikusan ismétlődő részekből álló folyamat, amely aktív szabályozást igényel. Életünk egyharmadát alvással töltjük, alvás során élettani folyamatok szervezése történik, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása, regenerálódási folyamatok zajlanak.
Az alvásigény az életkornak megfelelően változik. Az újszülöttek szinte egész nap alszanak, a fiataloknak 9-12 órát kell aludni. Hallották? Aludj sokat, hogy nagyra nőj! Felnőtt korban 6-9 órát tartjuk ideálisnak, majd idős korban már 4-5 óra alvás is elegendő.

·        A szervezet számára fontos, hogy alvásunk elegendő és jó minőségű legyen. Mit tehetünk, hogy egészségesen aludjunk? Nézzünk néhány szabályt, amit érdemes betartanunk! Tartson szigorú napirendet, azonos időben lehetőleg éjfél előtt feküdjön le! Estefelé kerülje a koffein tartalmú italok fogyasztását! Napirendjébe iktasson rendszeres testmozgást. Lehetőleg este 6 óra előtt vacsorázzon, ezután már csak folyadékot fogyasszon, vagy csak könnyen emészthető ételeket! Az emésztés sok energiával jár, megnehezíti az elalvást. Biztosítsunk az alváshoz ideális körülményeket: az ágy legyen kényelmes, a hálóruha az ágynemű jól szellőző kellemes anyagú (ne feledjük bőrünk is lélegzik), kellemes hőmérsékletű, inkább hűvös szoba, megfelelő páratartalom. Lehetőleg ne tévézzünk, ne dolgozzunk a hálószobában! Az elalvást könnyítheti egy jó meleg fürdő, kellemes zenehallgatás és relaxálás. A nappali tevékenységek kihatnak éjszakai pihenésére, és az éjszakai pihenés ugyanígy hatással lesz másnapi teljesítőképességére, közérzetére.

·      A nem megfelelő minőségű, mennyiségű alvás következtében állandó fáradtság, ingerlékenység, memóriazavarok léphetnek fel.
18 óra ébrenlét után a véralkoholszint 0,05%-al, 24 óra után 0,1%-al emelkedik.
Csökken a figyelem, lassul a reakcióidő. Az USA-ban elvégzett kutatás szerint a halálos kimenetelű balesetek 1/3-át álmos vezetők okozzák.

·         Az alvás tudományos vizsgálata a XX. század elején kezdődött, a kutatások egyre fejlettebb módszerekkel folytatódnak, egyre több új felismerés, összefüggés lát napvilágot. Az orvostudomány már nagyon sokféle alvászavart ismer és kezel. Talán a legismertebb, az elalvási vagy átalvási képesség zavara, az inszomnia. Hirtelen feltartóztathatatlan elalvásrohamok jellemzik a narkolepsziát. Alvásfüggő mozgászavarok közül nagyon gyakori a nyugtalan láb szindróma. A lábakban mozgásra késztető érzések jelentkeznek, ezzel megzavarva a pihentető alvást, pihenést.
Az alvásfüggő légzészavarok közül leggyakoribb és a köztudat számára sajnos még ismeretlen betegség az OSAS –az alvási apnoe szindróma, amely a szájgarat alkalmazkodási zavara. Legjellemzőbb tünete a horkolás.

·      Ugye így már nem is olyan ismeretlen?
Tudni kell, hogy nem minden horkolás kóros, csak néha a hálótárs számára elviselhetetlen. Miért alakul ki a horkolás?
Légzés során a levegő az orron keresztül a garatba, a légcsőbe, majd a tüdőbe jut. A garat fala rugalmas, éjjel a légutak nyitva tartása a feladata, minden légvételkor szívóerő hat a rugalmas garatfalra, és ha a garatizom a rugalmasságát valamilyen ok miatt elvesztette, ezek a légvételek hangossá válnak, a hangot a megereszkedett izomzat rezgése okozza. Amikor a garatizmok nagyon lazák,  a szívóerő hatására a garatfal összetapad és elzárja a légutakat./ légzéskimaradás(apnoe)/

·      A fulladásoknak minden esetben az idegrendszer vet véget. A légzéskimaradás következtében a véroxigén szintje csökken, erre a csökkenésre az agy un. ébresztési mechanizmussal reagál, otthagyja a mély alvást és riadókészültséget rendel el a szervezetben. / nem pihenhetek, hát ez az ember megfullad közben/emelkedik a pulzusszám, vérnyomás stb. Az alábbi videó szépen szemlélteti az említett állapotot. Láthatjuk a levegő haladását, az elzáródást , és a megébredést.



·         Milyen tüneteket tapasztalhatunk? A hangos horkolás,  időnként néhány másodpercre, vagy hosszabb időre megszűnik, majd erőteljes felhorkantással újra kezdődik. Az alvás nyugtalanná válik, mellkasi, nyak körüli izzadás jelentkezik, gyakori az éjjeli vizelés, ami már a megemelkedő vérnyomás jele lehet. Nappal megmagyarázhatatlan fáradtság, aluszékonyság, figyelemzavar, ingerlékenység jelentkezhet. A fuldoklással töltött éjszakáknak hosszútávon következményei lesznek, elsősorban a szív, az érrendszer, és az agyi vérellátás károsodik. A szellemi hanyatlás nem biztos, hogy a korral járó tünet. Felborulhat az anyagcsere minek következménye elhízás, majd cukorbetegség is lehet. 

·         A horkolásra a hajlamosít az elhízás, mivel a garat keresztmetszete csökken.  A könnyen felkúszó zsírpárnák nem csak a csípőt és a hasat kerekítik, a nyak keresztmetszetét is növelik.  A dohányzás, a felsőléguti allergia a nyálkahártya duzzanatával jár, így szűkítve ezzel a beáramló levegő útját. Öröklött adottságok is elősegíthetik létrejöttét. Hölgyeknél a változó kor után válik gyakorivá, addig a hormonrendszer védő hatása alatt állnak izmaik. A kor előrehaladtával, az izmok renyhülnek, kötőszövetek lazulnak, és ez elősegíti a horkolás megjelenését.

·         Az alvászavarok, a horkolás, légzéskimaradás nem veszélytelen jelenségek. Mit tehetünk hová forduljunk segítségért? A diagnózis felállítása, a kialakult állapot kezelése alváslaboratóriumokban történik, speciális mérőműszerek segítségével. A vizsgálat éjszaka történik, elektródák kerülnek a páciens, mellkasára, fejére, lábára, komputerek rögzítik az éjszakai történéseket. Másnap a szakorvosok az elmondott panaszok, és a vizsgálat eredménye alapján megbeszélik a beteggel a szükséges teendőket, lehetőségeket.

·      Mi lesz a terápia? A tünetek, az éjszakai vizsgálat eredménye, a belgyógyászati státusz figyelembevételével szakorvosok határozzák meg. Enyhébb esetben életmódváltás, a testsúly csökkentése, dohányzás elhagyása eredményes lehet. Horkolás gátló spray, légzést könnyítő orrtapasz vény nélkül kapható a patikákban. Fül orr gégészeti ok esetén műtéti beavatkozással segíthetnek a panaszokon.

·         A szájbetétek, melyek az állkapocs megemelésével segítik a légút nyitva tartását. 
 a Súlyosabb esetben,ha a légzéskimaradások száma meghaladja az óránként 30 alkalmat, akkor pozitív nyomású légsínterápiás / CPAP/ készülék beállítására kerül sor. Lényege, hogy egy orrmaszkon keresztül egy kis készülék levegőt áramoltat a légutakba, és így megakadályozza annak beszűkülését, elzáródását. Jelentős állapotjavulás érhető el segítségével.








1.        Tudjuk, hogy az
  •                             alvás alapvető élettani szükséglet,

  •                             alvás alatt fontos élettani folyamatok zajlanak,

  •                             nem megfelelő minőségű alvás egészségkárosodáshoz vezet,

  •                             a sokak által normális jelenség a horkolás komoly veszélyekkel fenyegethet.

  • .                            Az alvás zavarainak diagnosztizálásával, és kezelésével    
                                      alváslaboratóriumok foglalkoznak.

 Figyeljünk embertársainkra, mert ma már elkerülhető, hogy a jól horkoló férjek mellett a feleségek inszomniássá váljanak!





Bővebben:
Dolgozatom első részében olvashatnak az alvás jelentőségéről, az alváshigiéniáról. A második részben megemlítek néhány nagyon gyakori alvászavart és végül a horkolás és az alvási apnoe szindróma okaira, tüneteire, megoldási lehetőségeire hívom fel a figyelmet. Végül néhány alváslabor elérhetőségét is megtalálja.

Jó éjt drágám! De  valóban jó az éjszaka? Alszunk annyit, amennyire szükségünk van és kipihenjük a mindennapok okozta fáradtságot?  Nem jól alszol ? Fáradtan ébredsz? Gondolkoztál már azon, mi lehet ennek az oka?

Az alvás minden élőlény számára létfontosságú, életünk egyharmadát teszi ki. Jelentős szerepe van az élettani működések szervezésében, a szellemi-testi egészség fenntartásában, alvás során szervezetünk regenerálódik, felkészül a következő napra.
Alvásigényünk életkornak megfelelően változik. A csecsemők szinte éjjel-nappal alszanak, majd az alvásigény, az életkor előrehaladtával, fokozatosan csökken. A felnőtt emberek általában 7-8 órát töltenek alvással és idős korban már a 4-5 óra alvás is elegendő.
A pihentető alvás létrejöttét nagyon sok külső és belső tényező befolyásolhatja.
Nézzünk néhány külső körülményt.
Az egészséges alvás feltétele, hogy egy kényelmes ágyon, megfelelő hőmérsékletben, sötétben és csendben aludjunk. Figyelnünk kell az étkezésünkre, egy zsíros vacsora után megterhelt gyomrunk nem engedi, hogy jól aludjunk. A kávé, tea, kóla és valamennyi erős koffein tartalmú ital megnehezíti elalvásunkat. Tehát, ha rosszul alszunk, legelőször próbáljuk meg az okokat, a környezetünkben keresni és megszüntetni.
Az alváshigiénia szabályai:
1. „Tartson szigorú napirendet! Lehetőleg mindig azonos időben keljen fel és feküdjön le, hétköznapokon és hétvégén egyaránt.
2. A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét. De: lefekvés előtt 3-4 órával ne végezzen megerőltető tevékenységet, ne sportoljon intenzíven!
3. A lefekvés előtti órákban ne fogyasszon erős, zsíros ételeket, sem alkoholt és ne dohányozzon!
4. Korlátozza a koffein tartalmú italok (kávé, tea, kóla, kakaó) fogyasztását, különösen a késő délutáni és esti órákban!
5. Alakítson ki megfelelő elalvási szokásokat! (Legyen rutinszerű a tisztálkodás fogmosás stb.)
6. Fordítson figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására (tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba, szükség esetén füldugó, megfelelő páratartalom, megfelelő keménységű matrac és párna, természetes anyagokból készült ágynemű. Hálóruha stb.)
7. Az elalvást segítheti a könnyű, nagy szénhidrát tartalmú vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba (meleg paplannal), a relaxáció (pl. zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok) és egy pohár tej.
8. A hálószobát csak alvásra, relaxációra és szeretkezésre használja. Ne egyen, ne nézzen tévét, ne dolgozzon az ágyban!
9. Lehetőleg ne aludjon napközben, kivéve, ha speciális alvásproblémája miatt ezt orvosa kéri.
10. Ne feküdjön le túl korán, és ha fél órán belül nem alszik el (illetve ha felébred éjszaka és képtelen visszaaludni) keljen fel az ágyból, menjen át egy másik szobába, és ott olvasson, pihenjen. Ilyenkor ne egyen, ne igyon, és ne dohányozzon. Csak akkor térjen vissza ágyába, ha már kellően álmos! Próbálja az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.
11. Ébresztőóráját az éjszaka során tartsa hátrafordítva, s éjszakai felébredései során ne nézzen automatikusan az órára!
12. Ne feledje, hogy napközbeni tevékenységei nagymértékben befolyásolják éjszakai nyugalmát, s éjszakai pihenése visszahat napközbeni éberségére, testi teljesítőképességére és lelkiállapotára!”

Tehát ezek szabályok, amelyekre jó odafigyelni és még sok-sok házi praktika létezik, hogy a rossz alváson változtassunk, és pihenten kezdjük a másnapot.

Mi történik, ha minden szabályt betartottuk, praktikákat kipróbáltuk és mégsem aludtunk megfelelően?
Reggel fáradtan ébredünk, napközben elalszunk, munka közben „leesik a fejünk”

Nagyon fontos tudni az álmosság milyen veszélyt jelent:
„lassul a reakció idő, csökken a figyelem, romlik az ítélőképesség, hasonlóan a drog- vagy alkohol fogyasztás után. Úgy, mint a kábítószer, vagy alkohol fogyasztás, az álmosság is balesetekhez vezethet. Az USA-ban elvégzett kutatások szerint a halálos balesetek egyharmadát álmos vezetők okozzák.”

Mi lehet ennek a fáradtságnak az oka ?
Az orvostudomány ma már több kórképet ismer és kezel, amelyek az alvásunkkal kapcsolatosak.
Néhányat megemlítek a leggyakoribb alvászavarok közül.

1. ÁLMATLANSÁG (INSZOMNIA), a legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban. Az álmatlanság tünet. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült. Az inszomnia az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stresszel és/vagy aluszékonysággal jár.
2. NARKOLEPSZIA „A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti s, amelynek lényege az alvás (álom fázis) ismétlődő betörése az éber állapotba. Hátterében az alvás-ébrenlét ciklust meghatározó kémiai folyamatok zavara áll. Legfontosabb jellemzője a hirtelen, feltartóztatatlanul, legtöbbször rohamokban jelentkező nappali álmosság és elalvás. Ezek az alvásrohamok általában monoton körülmények között előadáson, iskolában az óra alatt, színházban, vagy autóvezetés közben is felléphetnek.”
3. NYUGTALAN LÁB SZINDRÓMA/RLS/ és PERIODIKUS LÁBMOZGÁS SZINDRÓMA /PLM/
Alvás, pihenés során a lábakban gyakran jelentkeznek mozgásra késztető érzések. A többletmozgásokat ébredések követik, amelyeket vérnyomás és pulzusszám emelkedése is kísérheti. A gyakori megébredésekből következik, hogy az alvás ritmusa felborul, szellemi-fizikai fáradékonyság álmosság lesz a jellemző panasz.

4. OSAS--- Az alvási apnoe szindróma, a leggyakoribb alvásfüggő légzészavar.
Erről a sokak által nem ismert, nagyon sok embert kínzó betegségről szeretnék néhány fontos információt megosztani. A leggyakoribb panasz az erős horkolás. Sokan nem is tudják, hogy ez a „zaj” ami „csak” a hálótársunkat zavarja, súlyos állapotok kialakulásának előzménye lehet.
Amikor horkolunk a garat beszűkül, esetleg el is záródik. Tüdőnkbe kevesebb levegő jut, így a gázcsere sem tud tökéletesen megvalósulni. A vérünk oxigénszintje lecsökken, amit agyunk rögtön észlel és „riadókészültséget” rendel el a szervezetben. Mindenkinél más-más tünetek alakulhatnak ki. Van aki fulladásra ébred, többször leizzad alvás közben. A reggel mért magas vérnyomás figyelmeztető lehet, de előfordul, hogy csak a 24 órás vérnyomásmérés során derül ki az éjjeli vérnyomáskiugrás. Előfordul reggeli fejfájás, másnaposság érzése, de sokan csak azt érzik valami megváltozott „nem olyan vagyok mint rég” Lassúbb vagyok, fáradtabb, el kell fogadni, biztosan öregszem. Nem! Ne tessék elfogadni! A kialakuló tünetek nem biztos, hogy az életkor természetes velejárói.

Miért horkolunk?
Egy kis anatómia:

„A garat az orr, a száj és a gége mögötti tér, egy rugalmas izmok által határolt elölről nyitott csőrendszer.
Feladata napközben a táplálék nyelőcsőbe juttatása, mivel a garat a táplálék és levegő kereszteződési helye is egyben. Egyszerre nyelni és levegőt venni nem tudunk, ha ez mégis bekövetkezik „cigányútra megy a falat”, ami a táplálék gégébe kerülését jelenti. Ennek megakadályozását az idegrendszer szigorúan minden egyes nyelésnél a garatizmok által szabályozza úgy, hogy a lágyszájpad az orrüreg felé, a gégefedő a gége bemenet felé zárja a falat útját.”
A garatizmoknak alvás közben is fontos szerepük van. Kitüntetett feladatuk a légutak folyamatos nyitva tartása, ugyanis minden egyes belégzésnél szívó erő hat a rugalmas garatfalra„” Az idegrendszernek ezért gondoskodnia kell arról, hogy az alvás alatt ellazult izomzat ellenére, az átjárhatóság a levegő számára biztosított legyen.” „Egy rendkívül bonyolult és kontrollált működésről van szó, amelyet több izom együttes működése biztosít.”

A horkoló emberek rendszerint szűk garattal rendelkeznek, amely a legtöbbször alkati kérdés. A túlsúly a garatunk keresztmetszetét is szűkíti, így játszik szerepet a horkolás kialakulásában. „A nagyobb méretű nyelv, a lelógó lágyszájpad, a megnagyobbodott mandulák /gyermekkori horkolás leggyakoribb oka/, mind örökölhetők. Egy fül-orr-gégészeti vizsgálat egyértelműen választ ad arra, hogy a horkoló ember garatjában az említett szervek közül megnagyobbodott-e valamelyik és ezen okon műtéttel lehet e segíteni. Előfordul azonban az is, hogy a horkoló embernél nincs gégészeti ok. Az sem törvényszerű, hogy minden túlsúlyos ember kórosan horkol. A horkolás gyakran öröklődhet, ilyenkor a garat sajátságok mellett, öröklődhet egyfajta garatreflex „gyengeség”, vagy elégtelenség, amely már korán a kóros horkolás képében jelentkezhet.”
A garatelzáródás kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki. A 35-60. év közötti férfiak gyakori betegsége. Az OSAS, a jelentős szív és érrendszeri kockázat mellett, fokozott napközbeni aluszékonysággal együtt járó megbetegedés, amely egyik leggyakoribb oka az elalvásos autóbaleseteknek.
„Bárkivel előfordulhat, hogy alvás közben a nyelve egy-két másodpercre hátracsúszik és felhorkant. Ez önmagában még nem betegség. Ha azonban óránként 5-10 alkalomnál többször észleljük a legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradásokat már betegségről beszélhetünk. Ha a levegőáramlás 10 % alá esik apnoéról, ha a 20 % fölött, de 50 % alatt marad akkor hypopnoéról beszélünk. A kettő összegének óránként átlaga adja az ún. apnoe/hypopnoe indexet amely alapján a betegség súlyossága meghatározható. „
„Az alvási apnoe szindrómában kialakuló légzéskimaradások végét horkantás jelzi. Ilyenkor az alvó ember összetapadt garatizmai hirtelen megnyílnak és nagy mennyiségű levegő áramlik a légutakba. A fulladásoknak minden esetben az idegrendszer vet véget, köszönhetően egy ún. arousal (ébresztési) mechanizmusnak. Agyunk néhány másodpercre otthagyja az alvást, a levegővételért . Ez az ébresztő mechanizmus már csecsemőkorban kialakul (hiányában jön létre a bölcsőhalál). Egyes központi idegrendszert ért károsodások, mint a stroke, vagy súlyos fokú szívbetegségek következtében felnőtt korban is előfordul, amit centrális apnoe szindrómának nevezünk. Megjelenhet kevert formában, súlyos fokú alvási apnoe szindrómákban is. A biztonságot jelentő ébresztő mechanizmusnak azonban hosszútávon súlyos következményei lesznek. A pihentető alvás hiánya állandó fáradtságot, fejfájást, ingerlékenységet, memória zavarokat stb. okozhat.”
Éjszakai tünetek:
Hangos, minden testhelyzetben jelentkező horkolás,
Gyakori horkantás, megfigyelt légzéskimaradások,
Nyugtalan alvás,
Nyaki, mellkasi izzadás,
Éjszakai gyakori vizelés
Nappali tünetek:
Kialvatlanság,
Napközbeni fokozott aluszékonyság,
Koncentráció-, figyelemzavar,
Rövidtávú memória zavar,
Ingerlékenység
Betegség következményei lehetnek (ill, azok kialakulását elősegíthetik) :
Magas vérnyomás (leggyakoribb oka).
Szívinfarktus.
Agyi infarktus.
Szellemi hanyatlás (idő előtti).
Elhízás.
Cukorbetegség

„A betegség minden életkorban kialakulhat. A gyermekkori apnoe hátterében, rendszerint orvosolható gégészeti ok áll. Fiatal felnőtt korban az arckoponya rendellenesség, amelyek közül a leggyakoribb és legenyhébb az ún. mély-harapás emelendő ki. A hátrébb helyezett harapás miatt, a nyelv a garatba csúszik alvás alatt. Minden életkorban gyakori okozója és kiváltó tényezője a betegségnek az elhízás, a száj-, garatizmok elzsírosodása ugyanis hajlamosít a felső-légúti elzáródásra. Középkorban a férfiak esetében gyakoribb az előfordulás (10:1), amely a hölgyeknél bekövetkező változókor környékén megváltozik, az arány 4:1-re csökken. „
Hajlamosító tényezők:
az elhízás / garat keresztmetszete csökken, izmok meglazulnak.
Dohányzás.
Felső légúti allergia /beszűkül a levegő útja /
Családban gyakori horkolás (öröklődhet a hajlam),
Nagy méretű nyelv, Mély-harapás
Változó kor / hormonváltozások miatt/
Férfiaknál gyakoribb az előfordulás
Öregedés / izmok ernyedése , kötőszövetek gyengülése/
Mindenképpen forduljunk orvoshoz:
Ha minden testhelyzetben jelentkező, hangos, egyenetlen horkolás és, vagy napközbeni aluszékonyság áll fenn. A vérnyomás az ébredést követően, vagy éjszaka magas.
Hogyan lehet kivizsgálni?
Diagnózis, kizárólag alváslaboratóriumban történhet, alvásdiagnosztikai vizsgálat alapján. A vizsgálat egy éjszaka történik, un. Poliszomnográf segítségével. A betegre különböző érzékelőket szerelünk. A vizsgálat fájdalommentes, az érzékelők a mellkason, fejen, lábon okozhatnak némi kényelmetlenséget, de az igazság kiderítése érdekében ezt be kell vállalni.. Számítógép rögzíti az egész éjszakai alvást. Reggel orvosaink elemzik, megbeszélik betegeikkel az éjjel történéseit és a szükséges terápiát. A vizsgálat a betegnek ingyenes, OEP támogatja.
Kezelési módok:
A terápiát, a vizsgálat alapján a betegség súlyossági foka, a beteg tünetei és a beteg belgyógyászati statusa alapján, alvás medicinában jártas orvos határozza meg.
Enyhébb esetben életmódváltás ajánlott. Pl.
1. testsúlycsökkentés
2. dohányzás elhagyása
Igazolt fül-orr-gégészeti ok esetén, nem súlyos alvási apnoe betegségben, bizonyos műtétekre sor kerülhet: pl. orrsövény műtét , lézeres garatplasztika , rádiófrekvenciás horkolás sebészet.
Gyógyszeres terápia a garatfeszítő izmokra ható szer beállításából a napközbeni aluszékonyság gyógyszeres kezeléséből áll.
Gyógyszernek nem minősülő termékek is segíthetnek:
például az orrlégzést javító orrspray,. lágyszájpad feszességét elősegítő száj spray, vagy az orrlégzést könnyítő orrtapasz. Az alábbi kisfilmben az orrtapaszt reklámozzák , de érdekes véleményeket hallhatunk a horkolásról.
Gyógyászati segédeszközöket már orvosaink receptre írják fel:
1. harapást korrigáló szájprotézis
2. CPAP terápiás készülék (folyamatos pozitív nyomású légzéstámogatás).
Súlyos alvási apnoe szindrómában alkalmazott terápia.
„A súlyos fokú, óránként legalább 30 alkalommal bekövetkező légzéskimaradással együtt járó alvási apnoe betegség esetén egy, a garat, alvás alatti tágasságát biztosító légzést támogató eszköz beállítására van szükség. A terápia lényege, hogy egy kis méretű orr-maszkonát minimális túlnyomással levegőt fújunk a garatba, amely a meggyengült izomzatot, belülről megtámasztja, kipárnázza. Az alábbi kisfilmen ez a folyamat nagyon szépen látható:
Az eszközök a mai kor fejlettségének megfelelő kis méretű, halk, komputer vezérelt készülékek, amelyek a légzés analízise alapján a lehető legoptimálisabb, éppen elegendő túlnyomást biztosítják, elősegítve ezzel a terápia könnyű alkalmazását”

 A készüléket otthoni használatra meg kell venni , valamennyi támogatást ad az OEP.



Kicsit hosszúra nyúlt dolgozatomból még nagyon sok minden kimaradt. Megpróbáltam kissé összefoglalni, a figyelmet felkelteni egy mindennapos, sokak által normálisnak tartott jelenség a horkolás és a rossz alvás veszélyeire, tüneteire, lehetséges megoldásokra. Írtam mindezt azért, hogy jól aludjunk és a jól horkoló férjek mellett, a feleségek ne váljanak insomniássá.




 A gyermekkori horkolásról , alvási apnoeról olvashatja Dr Benedek Pálma ismertetőjét a Heim Pál Gyermekkórházból:
 http://alvas-diagnosztika.hu/gegeszet-osas  

























HONVÉDKÓRHÁZ, ALVÁSDIAGNOSZTIKAI ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT

Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum
Cím: 1134 Budapest, Róbert Károly krt.44., IV. épület földszint (bejárat a Pap Károly u. felől)
Telefon: (06-1) 2121 846, (06-1) 457 0980,



SOMNOCENTER BUDAI ALVÁSZAVAR KÖZPONT

Térítésköteles ellátású központ. Bejelentkezés előzetes telefonos, vagy internetes bejelentkezés alapján.
Cím: 1126 Budapest, Hertelendy u. 13.
Telefon: (06-1) 789-7034
E-mail: hertelendy@somnocenter.hu
WEB:www.somnocenter.hu