Túra a Pilisben: Vaskapu- szikla

A Vaskapu-szikla, a Pilisben, a Pilis-tető keleti oldalában áll, a Vaskapu-szurdok felső végében.


Megközelítése : Két-bükkfa-nyereg, - Mária-pad pihenő, majd a Vaskapu-szurdok végénél a kőrakásnál  balra fel a hegyre. Az  ösvényen valamikor kiépített lépcsősor nagyon megkopott, az út meredek és csúszós, óvatosan haladjanak!


A Két-bükkfa-nyereg parkolótól a zöld jelzésen haladtunk Pilisszentkereszt felé.


Szopláki-ördöglyuk

A barlang 1982 óta védett, bejárata 486 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A feljegyzések szerint első látogatása 1883-ban történt. "A Kis-Szoplák délkeleti oldalán, a Hármas-forrás völgyében van. A barlangot a triászidőszaki mészkőben meleg vizek alakították ki, majd később víznyelővé vált (jelenleg inaktív). Hossza mintegy 430 m, mélysége 111 m. A barlang elágazó, aknákkal tagolt, egyes részeken cseppkövek is találhatók. Számos denevér telel át benne, a Belső-teremnevű kiöblösödés alját vastag guanóréteg borítja. A Budai- és a Pilis hegység egyik legfontosabb denevértanyahelye.

A barlang biológiai értékei miatt fokozottan védett, ezért csak engedéllyel, a denevérek telelési időszakának kivételével látogatható."

Mária-pad pihenőhelyesőház


A Vaskapu-szurdokba nem vezet jelzett turistaút , így a  térkép alapján haladunk. 
Itt az esőház mellett halad egy ösvény ezen is eljuthatunk a szurdokba. 


A szurdok végénél kis kőrakást találnak, ott balra fordulva kell keresni a sziklákhoz vezető ösvényt.  Nem könnyű mászás következik. 


Mi ezt az ösvényt csak visszafelé találtuk meg , így sziklairányba másztuk meg a hegyet :)
Miután megmásztuk a hegyoldalt,  a fáradtságtól kifulladva a Diadalív árnyékába kerültünk, és  ez a csodaszép látvány kárpótolt :)
A sziklakapu szélessége 15 méter, magassága 8 méter. 
A nagyobbik kapu felett tábla: Zsigmondy Emil (Bécs, 1861. augusztus 11. - Meije, Dauphiné-Alpok, 1885. augusztus 6.) emlékét őrzi, aki száznál több, háromezer méter feletti csúcsot mászott meg az Alpokban és kötélszakadás miatti balesetben lelte halálát. 

Képeim:

Túrák a Pilisben: Pilistető

Pilisi kirándulásunk kiindulópontja:
 Két-bükkfa-nyereg . Itt "bukik át" a Dobogókőre vezető út Szentendre felőli oldalról Pilisszentlélek felé és folytatódik Esztergom irányába. Rövid kényelmes túrára készültünk. A kihelyezett táblák segítségével útvonalat választottunk és elindultunk a lezárt műúton Pilistető felé. Az út kényelmes, de fokozatosan emelkedik, közben szokásomhoz híven, minden virágot meg kell örökítenem.
Sziklatöredék


A katonai objektum maradványai


Boldog Özséb kilátó 
A 756 méter magas Pilis-tetőn lévő kilátót 
2014-ben adták át .
A "több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét." " A kilátó egy itt álló geodéziai torony (földmérési célokat szolgáló építmény) átépítésével jött létre" "A torony körül új, fából készült lépcsősor vezet a magasba, a kilátó falát függőleges fatartók alkotják, amelyek egységes homlokzatot képeznek. Ennek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körül elterülő táj: egymás után pillanthatják meg például a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet. A lépcső gerendái acél szerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki."A környék látnivalói :A kilátás csodaszépAz útonálló 


Visszafelé letértünk a Vaskapu-völgyön át a Mária-pad pihenőhöz, majd visszafordultunk a Két-bükkfa-nyereg felé.
Mária-pad pihenő

Megközelítés:
"A kilátó megközelítése több irányból, de csak gyalogosan, a kijelölt turistautakon lehetséges.

Személyautóval, vagy tömegközlekedéssel érkezve a Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, ZΔ turista útvonalon( kb 5km ); míg Pilisszentkereszt, illetve Pilisszántó felől a P, Z, ZΔ turista útvonalon érhetjük el legkönnyebben a kilátót. Mindhárom kiindulási ponton van parkolási lehetőség, illetve távolsági autóbusz megálló."


képeim: