Rám-szakadék

A természet számtalan szépséget rejt. A Pilis a megunhatatlan, rejtett kincsei  felfedezésre várnak.
A Rám-szakadék már régen terveim között szerepelt, de ide csak jó időben lehet ellátogatni, mert  esőben, hóban nagyon csúszós veszélyes hely. Dömösön, a templom környékén, a parkolóban hagyhatjuk az autót. (a távolsági buszmegállót is itt találjuk) 



A templom mögötti úton, egyenesen sétálunk, kényelmes út vezet egészen a  völgy bejáratáig. Az úton találunk táblákat, térképeket, ahol fontos ismeretekhez juthatunk.





 A patak mentén, a hatalmas sziklák között, kalandos út vezet.  A létrákkal, kapaszkodókkal biztosított útszakaszok  megtétele, a lezúduló víz mellett, a  fejünk felett magasodó hatalmas sziklák között, csodaszép, különleges és felejthetetlen  élményt nyújt. 






" A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg szélessége helyenként a 3 m-t sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad." 








"A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak. A kirándulók hosszú ideig a kihelyezett láncokba kapaszkodva tudták végigjárni a völgyet. Az évek során azonban ezek a láncok elhasználódtak, több helyen eltűntek, a szakadékban való túrázás veszélyessé vált. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete 2005-ben a szakhatóságokkal egyeztetett fejlesztést hajtott végre, amely során a nehezen járható szakaszokon rozsdamentes anyagból készült létrák és kapaszkodó korlátok, a pihenőhelyeken új asztalok és padok, valamint tájékoztató táblák lettek kihelyezve. "













"A szakadékban a zöld sáv jelzést követve elérjük a Rám-szakadék felső pihenőhelyét.




Ide csatlakozik a sárga jelzés, amelyen balra fordulva Dobogókőre, míg jobbra fordulva - az Árpádvárat megkerülve - a Lukács-árokba érkezünk.





A Lukács-árokból kiérve az erdészeti műútra érkezünk, amelyen visszajuthatunk Dömösre." 



A képeim:/ mentségemre az idő kissé borús, a szakadékban pedig , vagy kapaszkodsz,  haladsz  vagy fényképezel , hát így sikerült :) Remélem kedvet kapsz, hogy  meglátogasd!