A Gaja patak völgyében / Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó híres-nevezetes látnivalója a  Károlyi-kastély, ha a kastélylátogatás után egy kis természetjárás is belefér a programba, az Isztimér felé vezető főút mellett, egy csodaszép völgy vár a kirándulni vágyókra. 


A Gaja-völgyi tájcentrum bejáratánál parkoló fogadja a látogatókat, majd egy közel 4 kilométeres szépséges túraút, persze ez lehet több és kevesebb is, ahogyan időnk, és energiánk  engedi. A patak mellett vezető útvonal könnyen, akár babakocsival, tolókocsival is könnyen bejárható. 



A bátrabbak, persze emelkedőkkel, kisebb, nagyobb kerülőkkel is tarkíthatják a kirándulásukat. 

A Gaja partján két öreg tölgy állt, a népnyelv Ádámnak és Évának keresztelte őket, ma már csak egy öreg fatörzset találunk a patak mentén, de a hely  "Ádám-Éva fája" néven őrzi emlékük. 


A hídon átkelve, a Vaskereszthez szűk, kissé meredek ösvény vezet.




A látvány mindenért kárpótol:




A Vaskereszt: Gróf Károlyi Viktor emlékére készült ( 1839-1888). A legenda szerint, szerelmi bánatában ezen a helyen hajtott fogatával a mélybe. A család szerint öngyilkosságát pillanatnyi elmezavar okozta.




A Vaskereszttől balra vezető ösvényen  egy szikla tetejére jutunk:











Természetesen a kellemes napfürdőzést kedvelők is kényelmesen pihenhetnek a tó körüli réten,  a nagy rét, akár baráti összejövetelek helyszínéül is szolgálhat. 




"A Gaja-szurdokvölgyben kialakított tájcentrumban rövidebb, hosszabb erdei séta alkalmával megismerhetik a táj geológiai, régészeti értékeit, egy sajátos erdei életközösséget, növénytársulásaival, állatvilágával.

A Gaja parti turistaösvény elvezet az Ádám-Éva fához, az Alba Regia Forráshoz, a Vaskereszthez, a Károly-kilátóhoz és Sobri Jóska barlangjához is. A helynév vadaskertként 1937 óta közismert." 






"A Gaja-patak a Keleti-Bakony legfontosabb és legtisztább vízfolyása. A Bakony ezen része, tekintettel karsztos mészkőfelszínére, vízben szegény, a Gaja-patak azonban már akkor itt folyt, amikor még nem mészkő volt a felszínen. A dolomitból álló kőzettömeg folyamatosan emelkedik, miközben törések keletkeznek benne, így alakult ki a ma is látható, 4 km hosszú, meredek falú szurdokvölgy.



 A Gaja-patak Nagyesztergár mellett ered, és 20 kilométeren át kelet felé folyik, majd a Bakonynál délre fordul. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, majd dél felé folytatja az útját, a Móri-vízzel, a Sárvízzel és a Séddel egyesülve egészen a Dunáig. A medre agyagos, vize barnássárgás színű."



"A terület földrajzi fekvésénél fogva alkalmasnak bizonyult arra, hogy az embert az írott történelem előtti korban letelepedésre késztesse. A Gaja-völgy Krisztus előtt közel hatezer évvel ezelőtti neolitikum korából származó telepei jelzik a legkorábban megtelepültek nyomait.



 A krónikák híradásainak ismeretében a honfoglalás korában Árpád vezér törzsének szállásvidéke, táborhelye, majd a környék vadban gazdag erdeje és gyógyvize miatt a nemességre emelt királyi vadászok lakhelye volt. Az írások szerint Szent István királyunk is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról.




A terület birtokosai folyton cserélődtek, a terület a Csákok, a Rozgonyi család, a Szapolyai család, I. Ferdinánd, a Nádasdyak, majd Hochburg János birtoka is volt, míg 1834-ben elzálogosítás, majd vásárlás útján a Károlyiak kezébe került."

Forrás:
 http://kirandulastervezo.hu/celpont/fehervarcsurgo/gaja-volgyi-tajcentrum



Képeim segítségével virtuális sétára hívlak, de ha teheted látogasd meg!




 megközelítés:






4 megjegyzés:

Anna írta...

Gyönyörű hely!!! Évente többször látogatjuk....
Egyszer találtam egy verset is róla de most nem lelem.
Ha tudnál segíteni megtalálni....
Üdvözlettel
Anna

Anna írta...

Gyönyörű hely!!! Évente többször látogatjuk....
Egyszer találtam egy verset is róla de most nem lelem.
Ha tudnál segíteni megtalálni....
Üdvözlettel
Anna

Hajni írta...


Szia találtam egy versikét , szomorú :(

Egy csendes kis faluba leszállott az este,

Csak egy szomorú lélek sétál a sötétbe,

Szíve összetört s bánatában könnye hull,

Sétál csak sétál már a falun túl,

Tudja hova viszi célja s merre fut,

S hamarosan a Gaja patakra jut,

Barna kislány leül a partra,

S nem tudja ki hallja, s szíve bánatát elsírja,

S ezt kérdezte:

- Istenem én minek élek?

- Miért kell, hogy ennyit szenvedjek?

De a kérdésére nem kapott választ,

S a lányka nem talált vígaszt,

Csendes Gaja parton éjfélt üt az óra,

S egy szomorú barna lányka tűnt el a habokba!

/Mono/

Anna írta...

Köszönöm ez nagyon szép! De sajnos nem az amit keresek. Abban valami ilyesmi volt:..."azt suttogja nincs halál"....