KatalinpusztaSzendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát kapuja.


Autóval az M2 autóútról könnyen elérhető kirándulóhely. A parkolóból kényelmes sétával elérjük a kirándulóhely központját, ahol kellemes park, tó, játszótér várja a turistákat. Majd az elszántabb túrázók, kisebb-nagyobb tanösvényeken haladva, több állomáson keresztül ismerkedhetnek a környék élővilágával, és erdészeti ismeretekkel is gazdagabbak lehetnek.
A legnagyobb élményt azonban a kirándulás, mozgás a friss levegőn, a madarak éneke és az erdő szépsége adja. A Gyadai tanösvény kb 5 km hosszú, a túra 3 óra alatt kényelmesen teljesíthető a piros turistajelzést követve. Csodálatos kalandos út várja a kirándulókat. Ha tehetik látogassák meg kis hazánk e csodálatos vidékét!  Akinek nincs lehetősége azoknak hoztam el a pillanatok képeit, hogy ők is láthassák azt, amit én láttam.
Rétek, erdők, virágok, gombák , a madarak csicseregve kísérnek utunkon, majd a lápos területen szépséges rejtett világra bukkanunk.

A sáros ösvényeken facölöpök segítik a haladást. 


Az út kb. felénél egy nagyszerű pihenőhelyet találunk, ahol szalonnasütésre, pihenésre van lehetőség.Hatalmas réteken át..

Az erdőbe visszaérve a mély völgyet függőhíd köti össze, így az átjutásra több lehetőségünk is akad.


Kirándulóközpont


erdő mélye


Megközelítés gépkocsival: Budapest felől a 2-es számú főútról Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a kirándulóközponthoz.


Megközelítés tömegközlekedéssel: Vác autóbusz állomásról Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal Szendehely-Katalinpuszta megállónál leszállva (menetidő ~15 perc), onnan mintegy 10 perc sétával érhető el.

további információk:

http://www.erdeikirandulasok.hu/kirandulokozpont/004012002-katalinpuszta_kirandulokozpont


képeim :


térkép:

Nógrád vára

A vár romjai a település fölött  magasodnak , a parkolóból rövid sétával elérhető romok között kellemesen időzhetünk, tiszta időben elénk tárul a környék a csodaszép panorámája."Nógrád várának keletkezéséről nincs biztos adatunk. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ez vitatható. A vár a X.-XI. század fordulója körül már bizonyára állt, de erről a későbbi átépítések, bővítések miatt semmit sem tudunk. A XI. századtól már a váci püspök birtoka. Első ispánjának nevét 1108-ból ismerjük.Ezután sok adatunk van a várral kapcsolatban, Mátyás király uralkodása alatt Báthory Miklós püspök jelentősen bővítette a várat., 1527-től királyi birtok. 1544-ben a török elfoglalta, de később 1594-ben ismét magyar kézre került.""1663-ban a török újra elfoglalta és a kezén volt 1685-ig. Ekkor egy villám felrobbantotta az öregtoronyban elhelyezett lőporraktárat. A detonáció a falak jelentős részét is romba döntötte. A török ezek után magára hagyta a romos várat.
A belsővárat mély sziklaárok választja el a szabálytalan alaprajzú mintegy 140 x 90 méteres külső vártól. A falakat három olasz rendszerű bástyát kialakítva a lejtőre alapozták, majd belülről feltöltötték, ezáltal az eredetinél jóval nagyobb területet nyertek. 1949-ben Héj Miklós vezetésével rövid próba ásatás folyt. A belső vár bejárata előtti szikla árokban a híd mederpillérét, a kapu szemöldökövét és Báthory Miklós 1483-ban készült díszes, vörösmárvány emléktábláját ásták ki.

Képeim:
térkép: