Altaussee, AusztriaKirándulásaim újabb gyöngyszeme Altaussee, területe 92,11 négyzetkilométer, és 712 m tengerszint feletti magasságban található. 
Bad Aussee felől jutunk el erre a varázslatos helyre. A mezőről látni Dachstein tetején lévő gleccsert, különös élmény ez a nyári kánikulában.


A tavon hajózási, csónakázási, fürdési lehetőség van.A bájos kis templom középkori emlékeket őriz.

 

A 19.században már népszerű nyaralóhely volt. 

Loser (1838 m)

A következő weboldalon érdekes történetre bukkantam 


"A varázslatos szépségű salzkammerguti Altaussee híres sóbányájában rejtették el a nácik az egész Európában összerabolt műkincsek jó részét. Napjainkban a látogatók vezetés keretében tekinthetik meg Ausztria legnagyobb még működő sóbányáját.
A város mélyzöld, tiszta vizű Altausee-tó partján fekszik, az itt található, Ausztria legnagyobb még működő sóbányájában a nácik 1943-ban több mint 6700 festményt, szobrot, köztük a van Dyck testvérek alkotta híres genti oltárt, Michelangelo Bruggei Madonna szobrát, több Leonardo, Rubens, Rembrant és Vermeer képet rejtettek el. 
1933 és 1945 között a nácik több millió műkincset és antik tárgyat raboltak el. Hitler személyes parancsára speciálisan képzett csapatokat küldtek Európa különböző részeibe, hogy fosztogassanak. A múzeumok, a galériák, a zsidó családok gyűjteményei jogos zsákmánynak számítottak. A legkiválóbb műalkotásokat Hitler tervezett Führer Múzeumában akarták kiállítani.
Ernst Kaltenbrunner magas rangú SS-tisztet, - aki Eichmann elöljárójaként - a zsidók deportálásáért és megsemmisítéséért felelős - Himmler 1945. április 19-én kinevezte Bajorország és Ausztria urának. Kaltenbrunner a háború utáni időkre felbecsülhetetlen értékű, egész Európában összerabolt műkincseket rejtett el az Altaussee-i sóbányában. Április 10-én ugyanitt nyolc - Óvatosan! Márvány! Nem dobálni! feliratú - ládát is elhelyeztek. A figyelmeztetés megtévesztés volt, mert mindegyik láda valójában bombát rejtett. August Eigruber, a Felső-Duna helytartója ezekkel akarta levegőbe röpíteni a bányát, hogy a műkincsek „ne kerüljenek a kapitalista világzsidóság” kezei közé.
Néhány nappal azután, hogy a náci Németország megadta magát, a szövetségesek hihetetlen felfedezést tettek: az osztrák Altaussee falu sóbányájából a valaha volt leglenyűgözőbb művészeti gyűjtemény került el: Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész több száz remekműve rejtőzött a bánya járataiban. Van Eyck genti oltárával és Michelangelo, Vermeer (A művész műterme, Az asztronómus) kifejezetten Hitlernek válogatott műveivel. 
A háború végére az altausse-i raktárban több mint 6500 festmény, grafika és rajz, valamint számos értékes kisplasztika, bútor, faliszőnyeg és iparművészeti tárgy halmozódott fel. Ezen kulturális kincsek értékét megközelítőleg 3,5 milliárd dollárra becsülték. A felfedezés különlegessége abban is állt, hogy a kincsek tervezett felrobbantását meghiúsították. 
Kaltenbrunnert Altausee-ben elfogták, 1948-ban egy vadász a Wildensee-kunyhó padlója alatt - ahol Kaltenbrunnert letaróztatták - 200 000 birodalmi márkát talált. A környékről még 76 kg arany, 10 000 db arany ékszer, 15 000 dollár és 8000 svájci frank is előkerült. A búvárok pedig Altaussee tavában megtalálták Kaltenbrunner szolgálati pecsétjét és egy Enigma-rejtjelező készüléket. De feltehetően sokkal több pénz és arany volt nála, mint amennyit megtaláltak."

Napjainkban a bányában egy multimédia show mutatja be a kincsek megmentésének történetét, a bányászok és a műkincsvadászok hősies bátorságot. 
A látogatók másfél órás vezetés keretében tekinthetik meg Ausztria legnagyobb még működő sóbányáját. Egy rövid utazás a bányászvasúttal a hegy gyomrába, majd következik a móka - az alsóbb szintekre csúszdán csúszhatunk le.
Végtelennek tűnő tárnák vezetnek a mélybe, a tiszta só lenyűgöző színekben csillog a falakon, és mindig más formában jelenik meg. A vezetés során megtekinthető a "a megdermedt fény kamrája"és a Barbara-kápolna, amelyben 1695-ből származó barokk oltárt és a XV. Századi gótikus szobrokat láthatunk. Majd a bányászcsúszdán a látogatók lecsúsznak a hegy szívébe: közvetlenül a földalatti barlangi tóhoz. 
A bánya 4 éves kor alatt nem látogatható.
TIPP A bánya mellett játszótér is van!
Belépő: 16,00 euró, gyerek (4-15): 8,00 euró 

Ezt történetet írta meg Robert M. Edsel ,könyve alajpán készült a Műincsvadászok c. film George Clooney és Matt Damon főszereplésével.

Képeim:


A sóbányáról hasznos tudnivalók az alábbi blogon :

Grundlsee, Toplitzsee, AusztriaBad Aussee-ból jelzőtáblákat követve jutunk el a hegyek ölelésében, 6,5 km hosszan nyújtózó csodálatos tóhoz, a Grundlsee-hoz. A tóparton több helyen van kialakított parkoló, de érdemes Gößl nevű településig elmenni és innen  indulni sétahajózni, túrázni. A parkolás óránként 1 Euro, egész napra 4 Euro. 
"Az Ausztria szívében fekvő glaciális tó a salzkammerguti tavak részét képezi, körülötte lélegzetelállító alpesi hegyek, buja erdőktől zöldellő völgyek. Nemcsak a táj szépsége, de az itt élők kultúrája és tradíciói is sok látogatót vonzanak a Stájer-tengernek is nevezett tó partjaihoz. Létrejötte az utolsó jégkorszak idejére tehető, ez Stájerország legnagyobb tava, melynek mentén 5 kisebb falu sorakozik."

forrás: Látnivalók Stájerországban | Ausztria - null


A hajóról a látvány csodaszép , felejthetetlen élmény !

A szabad strandon élmény a pihenés, a látvány felemelő.  A kristálytiszta jéghideg vízben minden követ, kavicsot és a halakat is lehet látni. A hattyúk, kacsák pedig nagyon szelídek . "Ez a kis tó  a bécsi arisztokrácia egyik kedvenc pihenőhelye volt, Sigmund Freud is szívesen töltötte itt szabadidejét, sokszor járt gombászni a közeli erdőkbe. A tó környékén a turizmus nagy múltra tekint vissza, ma a legnépszerűbbek itt a három tavat – Grundlsee, Toplitzsee és Kammersee – érintő kirándulások."A Toplitzsee- hoz rövid gyalogtúrával jutunk , a bátrakat itt is élménydús hajókázás várja. 


A Toplitzsee egy nagyon sűrű erdőben fekszik, magasan az osztrák Alpokban, 98 km-re Salzburgtól és mindössze félórányi sétára a Grundlseetől. A salzkammerguti tavakhoz tartozó Toplitzsee vize 20 m-es mélység után már nem tartalmaz oxigént, ezért halak csak 18 m-ig élnek meg benne. Ennél mélyebben vize sós, itt már csak különböző baktériumok és férgek tudnak életben maradni és ősi fatörzsek úsznak a 60 m-es mélységet is elérő tó fenekén. A tavat több mint 100 m magas sziklafalak veszik körbe. 
Partján sétálni csak egyes szakaszokon lehet. Egy legenda szerint a II. világháború alatt aranyat rejtettek el a tóban, azóta többen is próbálkoztak a kincskereséssel. Annyi biztos, hogy a német hadsereg a tavat tengerészeti gyakorlatokhoz használta 1945-ig.

Sokak szerint a Toplitzsee svájci bankszámlákhoz tartozó dokumentumokat rejt, de hogy van-e valóságalapja a történetnek, ezidáig nem sikerült kideríteni.
forrás: Látnivalók Stájerországban | Ausztria - null