Pilisborosjenő, Teve-szikla, Egri-vár makett

Pilisborosjenő felső végénél , a földúton haladtunk egyenesen előre , az út baloldalán  tisztásnál parkolhatunk, itt találjuk a   sáv jelzést is. Kedves bácsi útbaigazít minket , hogy egyenesen az utat követve , a dombtetőről már látni fogjuk, amit keresünk. Célunk az Egri-vár makettjének felkeresése volt. Utunk, egy leírhatatlanul szép, a Kis- és Nagy-Kevély által ölelt völgybe vezetett, amelynek oldalában  érdekes, teve formájú sziklára bukkantunk. A szikla feletti dombtetőről csodaszép táj tárul elénk. 




"A földtörténet triász korszakában, kb. 220 millió évvel ezelőtt keletkezett a Teve-sziklát alkotó fődolomit.



Ennek a karbonátos kőzetnek az anyaga az árapály övben ülepedett le, sekély tengerrel borított, tenger alatti hátságokon.

Kb. 25-37 millió éve, a földtörténet oligocén időszakában a dolomitot kovás, forróvizes oldatok járták át, amitől keménysége és ellenállóképessége megnőtt. Napjainkra az ellenállóbb, kovásodott részek kipreparálódtak, és érdekes formájú sziklaalakzatokként meredeznek a magasba, míg a könnyen aprózódó, porló dolomitot a jelenkori erózió is erősen pusztítja.





A Teve-szikla melletti, egykori bánya falán jól láthatók és tanulmányozhatók a különböző földtörténeti korokban egymásra telepedett kőzetrétegek."






Tovább haladunk a kék jelzésen, majd letérünk balra a hegy oldalában megtaláljuk az Egri-vár makettjének romjait.



"A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években.Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül.



 A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, amelyet rögtön újjá is építettek. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul. "


A várból a völgy oldalában lévő ösvényen visszajutunk a Teve-sziklához.  A dombtetőről visszanézve, a hegyek mögött lebukó nap fénye újabb fényélményekkel ajándékozott meg minket.





forrás: saját fotóim ,
http://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/pilis-hegyseg-termeszeti-ertekei.html#celpont7