Hallstatt, Ausztria

"Ékszerdoboz" a Hallstatti tó partján.
A tó 508 méter magasan helyezkedik el, legmélyebb pontja 125 méter, területe: 13,5 km2, hossza: 5,9 km, szélessége: 2,3 km. A Traun folyó keresztül folyik rajta.A várossal szemben a Hoher Sarstein, déli irányban a Dachstein található.

Hallsattban található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza. A hallstatti emberek sóval fizettek az árúért, még napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik.

A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta: hall = só, statt = állomás, helység. (A só helye)



"360 méterrel Hallstatt fölött a látogatót lélgzetelállító kilátás fogadja. A kilátótó a nevét - Welterbeblick - onnan kapta, hogy Hallstatt 1997 óta a Világörökség része. A háromszögű kilátó a Salzbergen, a Rudolfsturm étterem mellett található."
A kilátóhoz felmehetünk a felvonóval, de gyalogosan is felsétálhatunk. Kényelmesen 1 óra alatt feljuthatunk, a látvány lenyűgöző. Minden kanyarban rövid pihenő és közben tájékoztató táblákról megismerhetjük a sóbánya és a környék történetét.












A sóbánya 


vissza-út a hegyoldalon




Hosszú lépcsősoron lejutunk a  városba. Aprócska kertek, mini udvarok












"A Főtéren, régi nevén a piactéren a kereskedők laktak, mely akkoriban gazdagságot sugallt. Az ő adományaikból emelték a tér közepén a Szentháromság szobrot 1744-ben.

A Főtér egyik legérdekesebb látványossága egy körtefa, ami felkúszik az egyik ház oldalán, így csak ki kell nyúlni a ház ablakán egy finom körtéért. Ez ráadásul itt koránt sem számít egyedi dolognak. A városlakók között elég gyakori dolog, hogy a ház falához gyümölcsfákat ültetve felfuttattják a falon."




Az evangélikus templom 1861-ben épült, neogótikus stílusban.



"Mária mennybemenetele templom: (Pfarrkirche Maria Himmelfahrt), mely a 12 - 15. században épült.
A templom a hegyoldalba épült késő gótikus stílusban épült, túlélte az 1750-es tűzvészt.
Berendezésének becses darabja egy 1515-ben készült gótikus oltárkép Leonhard Astl műhelyéből.
A templomkertet hatalmas munkával készült a sziklafalba vájva, amelyben a város temetője kapott helyet, de végül szüknek bizonyult, ez tette szükségessé a csontház létrejöttét." "A plébániatemplom kertjében teraszosan kialakított temető hamar elérte határait, így más lehetőség nem lévén a 18-19. században a korábbi sírokat (8-10 éves) fokozatosan felszámolták. Az azokból előkerült koponyákat megtisztították, kifehérítették majd kalligrafikus betűkkel ráírták az elhunyt nevét, esetenként díszes virágmotívumokat festettek rá és a csontzházban helyezték el.Több mint 1200 koponya található itt, közölük 610-re festettek virágos mintákat, melyeket sorban egymás mellé helyeztek ügyelve, hogy a közeli hozzátartozók egymás mellett legyenek elhelyezve."
forrás: http://www.ausztriainfo.com/felsoausztria/hallstatt 













Sok szép látnivaló várja az ide látogatót, nagyon sok a turista, néha zsufolt a város,  de egyszer látni kell ! 





Készült: saját képek felhasználásával
forrás :
https://kirandulastippek.hu/salzkammergut/hallstatter-see-hallstatti-to
http://www.ausztriainfo.com/felsoausztria/hallstatt 

képeim
https://photos.app.goo.gl/MAAxvnxYYyRdZTy29

Nincsenek megjegyzések: