Velencei-tó

A Velencei-tó hazánk harmadik, legnagyobb természetes tava. "Területe 26 km², a felület harmadát  nádas borítja. 



A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is. A tó vize ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, így a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja, a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas."




A nemrég  átadott Velencei Korzó, sok új látnivalóval várja a kirándulókat. Az épületben is sétálhatnak, megpihenhetnek. Végre, kulturált mellékhelyiségek fogadják a látogatókat, remélem ez mindig így marad! 




 A tóparton sétány vezet, a szabad strandot homokos parttá építették. Az elfáradt sétálók, a sűrűn elhelyezett padokon pihenhetnek. Télen a tó felett repülő és még befagyott tavon landoló hattyúk látványa különleges élmény. 





"A Fő utca – Tópart utca által határolt parkban álló, földszintes, neoreneszánsz, nyerstégla épület az egykori Wenckheim Kúria



Eredetileg a Meszleny család építtette 1890 körül. A gazdasági körülmények, fokozódó infláció hatására a család kénytelen volt megválni velencei házától és 1921-ben az új tulajdonos gróf Wenckheim Ferenc lett. A házban 1945 után általános iskola működött. Ma a Városi Könyvtárnak, játékháznak, házasságkötő teremnek ad otthont" 


forrás:http://velence.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=2