MórahalomHomokország fővárosa, ahol aranylik a homok, és kincset rejt a föld mélye. Országunk hatalmas értéke a termálvíz, itt nagy mennyiségben kerül a felszínre.


 Szépen kiépített fürdő,  körülötte virágokkal teli, gondosan alakított  park biztosítja a kikapcsolódást, pihenést az ide látogatóknak. 

Valamikor a  juhász megjósolta a dombtetőn:  "Möglássátok ide éccő még templomot építenek!" A templom 1892-ben el is készült, de még álmában sem gondolhatta akkor mekkora város, és fürdő épül majd a domb körül, ahol valamikor a csorda legelt.

A fürdőről:

“Nyáron 21 medence áll a vendégek rendelkezésére, a téli hónapokban pedig 16 medencét (14 fedett és 2 szabadtéri medence) használhatnak. Az országosan is egyedülálló szaunapark - összesen 11 szaunával és a hozzá relax medencetérrel - tökéletes kikapcsolódást nyújt a szülők, nagyszülők számára.A fürdő széleskörű gyógy- és wellness szolgáltatásaival, fedett és szabadtéri élménymedencéivel, 15.000 m2-es parkosított zöldfelületével nem csupán a gyógyulni, hanem a kikapcsolódni, pihenni, valamint a sportolni vágyok igényeit is maximálisan kielégíti.”
“Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A B-13-as kút 39,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű vize 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, ám előtte is betegek ezreinek segített a gyógyulásban.Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos izületi, illetve gerincbetegségek, izom, reuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál. A termálkút gyógyvízzé nyilvánítása során végzett klinikai vizsgálat statisztikailag igazolta a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállizületi megbetegedésekben, így a fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és váll centrumának”. A meleg víz fokozza az ízületek, izmok, szervek anyagcseréjét, meggyorsítja a vérből tápanyagok felszívódását, fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását. A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, egyenként jellemző speciális jótékony hatásukat ezáltal fejtik ki. A vízben a beteg ízületek gyógyító hatású átmozgatása a felhajtó erő miatt jóval könnyebb.”


A fürdőben a “kisgyermekek számára perem- és akadálymentesen alakítottak ki medencét, amely egyenletesen mélyül 30 centiméterre, míg a bébik számára kialakított medence 0-15 centiméter közötti. Elhelyezésüknek köszönhetően az anyukák és apukák a jacuzziból tökéletesen ráláthatnak gyermekükre. A családcentrikus szemlélet jegyében játszóház, pelenkázó és teakonyha is helyet kapott az épületben.”

Forrás:

Térkép:

Homokország


Az alföld déli részébe utazunk, a Móra Ferenc nevezte „ homokország”-ba. Kis falvakon haladunk át, apró kis tanyák tűnnek fel az országút mellett. Legelők, erdők, mezők, apró kis buckák tarkítják a tájat.  Gondosan tisztán tartott kis kertek termését, az út szélén árulja néhány gazda. Az eperszezon idején a finom ízletes hazai földieperből van bőséges kínálat. A Balotaszálláshoz közeli Hudák dűlőbe, a Maccabi-kupa helyszínére tartok. Itt tájfutóversenyen futunk kicsit. 


Azt gondolnák, a sík területen könnyen lehet haladni, hát a homok, az bizony kemény, izmokat edző akadály. A dűlőutakon bokáig süppedünk a finom, puha napsütés melengette homokban. Rétek, fenyvesek, nyárfák, akácosok, tölgyesek váltakoznak. Kisebb, nagyobb buckákat rejtenek az erdők, és így emelkedőkre is számíthatunk.
A legelőkön kör alakú nyárfacsoportok, árnyékot, menedéket nyújtanak a legelésző állatoknak. Egy rég elhagyott tanya területén lehetünk, a  házból már csak egy kis halom látszik, néhány vert tégla és egy kicsiny kapu, kerítésmaradék. A nap már magasan jár és madárdaltól hangos a táj. Leülök egy hatalmas fa tövében, valami hihetetlen nyugalom árad, s látom a régmúltat. Itt volt a ház, két nagy fa között, előtte kicsiny rét, hatalmas fák veszik körbe a kis paradicsomot. Valaha emberek otthona, hol a gazdasszony teregette a frissen mosott ruhát, kisgyerekek játszottak az udvaron, és Bodri hangosan figyelmeztette a váratlan látogatókat. A gazda a mezőn legeltetett, ha eljött a délidő a nagyobb gyerekek vitték kosárkában az ebédet. A nyárfák alatt leültek, apjuk a kockás terítőből kicsomagolta a kisfazekat, s kikanalazta a friss gulyást. Talán így volt, vagy mégsem, de jó itt ülni a nagy fa alatt, érezni a nyári nap kellemes melegét. Szélben meghajlott nyárfák tövében, a kidőlt fán hangyák szorgoskodnak, a zöld gyíkocska napsugárral sütteti hasát.  A réten apró pillék, apró rovarok gyűjtik a virágport. Odafenn a seregélyek etetik fiaik, lejjebb az odúban kis csuszka védi fiókáit. Sajnos észrevett, csendre inti a piciny lakókat.  Apró pillanatok a hatalmas világból, itt a puszta csendje, a béke szigete, távol a város zajától a mindennapi rohanásból.


  

Balotaszállás, 2012.05.27.