Tájfutás


Szeretnek kirándulni, futni, esetleg kocogni? Néhány órát a szabadban, jó levegőn tölteni? Érdekes tájakat felfedezni? Ismerkedni a helységek történelmével?

Egy olyan sportágat szeretnék bemutatni, amely segítségével mindez megtehető.
Kedvcsinálóként, egy nagyon hangulatos videót illesztettem be, amely a 2010 -es pusztamérgesi versenyen készült :
köszönet a videóért a készítőnek!





Tájfutás
Ez a sport, a tájfutás, szépen fogalmazva tájékozódási sport.



Lényege:

A térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell a meghatározott sorrendben megkeresni és a lehető legrövidebb idő alatt célba érni.

A versenypálya egy ismeretlen természetes környezetben, erdőben, parkban vezet. Lehetőségünk van szellemi és fizikai képességeink együttes kipróbálására.

Az útvonalat a versenyző határozza meg. A versenyhez szükséges egy tájoló, kiránduláshoz, futáshoz megfelelő öltözék, egy kényelmes sportcipő, térkép.






A sport elkezdéséhez nem kell profi futónak lennünk. Nagyon sokan gyermekeink által ismertük meg e sportág szépségeit. Szülők, nagyszülők kísérik gyermekeiket. Néhány családban mindenki űzi ezt a sportot. Kezdetben én is csak kísérőként vettem részt a versenyeken. A célban izgultam,  fiam és a lányom hogyan keverednek ki az erdőből, milyen eredmények születnek? Nem tévednek el? Jaj, csak össze ne törjék magukat. Idővel rájöttem, nem kell félni a gyerekek nagyon ügyesek és gyorsan tanulnak. Később a  gyerekeim tanítottak  a térkép, a tájoló használatára, hogyan találok vissza, ha eltévedek, hogyan ismerem meg hol vagyok.
A verseny egy kaland, az ismeretlen felfedezése, ahol feladat is vár. Néhány év elteltével én is beszálltam a versenybe. Az erdő, a táj szépségei, a friss levegő igazi kikapcsolódást nyújtanak a mindennapokból. Az út során figyelni kell a térképet, követni az utakat, sziklák, apró kis patakok lehetnek segítségünkre a tájékozódásban és az erdő lakóival is találkozhatunk. Őzikék, mezei nyulak biztosan előbukkannak, de láttam már muflon csapatot és menekülő szarvasokat is.
Mi a teendő, ha amatőrként elmegyünk egy versenyre? Indulhatunk csapatban, családdal vagy egyénileg. A rendezőknél jelentkezünk,
nyílt kezdő kategóriában kb. 500-1000 forint a nevezési díj. Kapunk egy un. dugókát  és rajtidőt. A megadott időre jelentkezünk a rajtban, ahol megkapjuk a térképet. A kapott dugókát, az ellenőrző pontokon lévő dobozba dugjuk,  így igazoljuk, hogy valóban a kijelölt helyen jártunk.
Az ellenőrzőpont , ilyen bójákat kell keresni az erdőben :)

 Mindenünk megvan?

Térkép , tájoló, dugóka?

-akkor irány az ismeretlen!
Az útvonalat a térkép alapján magunk választjuk meg . A lényeg, hogy számunkra kijelölt ellenőrző pontokat érintsük, a megadott sorrendben. A pontok az erdőben bójákkal vannak jelezve és egy kód is található rajtuk, amiből láthatjuk, hogy ez a keresett pontunk vagy mégsem.
A kirándulás tempója tőlünk függ, ha kedvünk van futunk, de sétálhatunk is. Ha megvolt minden pont, a célba érve megkapjuk az eredményt. Láthatjuk mennyi időt töltöttünk a pályán, hogyan haladtunk egyik helyről a másikra. Természetesen összehasonlíthatjuk az ellenfelek eredményeivel és megelégedetten pihenhetjük fáradalmainkat.
Kezdők részére mindig könnyebb pályákat állítanak össze a rendezők. A kezdő pálya leginkább utak mellett vezet. A távolság 2-3 km 5-6 ellenőrző ponttal. Ezért bátran ajánlom a vállalkozó kedvűeknek kipróbálásra. Ha már komolyabb útvonalat szeretnének, jól tudnak tájékozódni és futni is szeretnek, akkor benevezhetnek  a saját korosztályukba. A kategóriák: 10 évtől 21 éves korig 2 évente, majd 35 éves kortól 5 évente. Tehát aki 25 éves, a 21es kategóriában versenyzik 35 éves koráig. PL a 18-20 éves a női vagy férfi 20 –ban, vagy aki 40-45 éves: férfi vagy női 40 stb. Természetesen a versenyeken vannak könnyebb és nehezebb/ A-B-C/ pályák.
Akinek kedve támadt velünk tartani a
www.mtfsz.hu honlapon, a versenynaptárban megtalálja a kiirt versenyeket és a pontos információkat.
A versenyszezon  tavasztól őszig tart. 
Lehetőségünk adódik bejárni az országot, felderíteni hazánk természeti szépségeit, kulturális kincseit.

Pusztamarót: Gerecse –hegységben található. A csodaszép völgy kirándulásra, piknikezésre, pihenésre kiválóan alkalmas, itt vezet az országos kék túra útvonala.
Az út mellet kis patak, kiépített tűzrakóhelyek várják a kirándulókat. A rét szélén egy régi temető árulkodik, hogy itt valaha egy kis település rejtőzött.
A rét közepén emlékmű áll.




A múlt eseményeiről olvashatunk a tájékoztató tábláról:


„Történelmünk egyik legtragikusabb eseményének helyszíne, ahol a mohácsi csatavesztés után a legnagyobb ellenállásra került sor a törökkel szemben. A Gerecse lábánál a XIII. szd-ban feltűnő Marót falu eredetileg a Tardos nemzetségbeli Maróti nemeseké, a XIV. szd-ban a Bajóti családé volt, majd királyi tulajdonba került. 1388-ban Zsigmond király az esztergomi érsekségnek adományozta. Az érsekség a XIV. szd. végén vadászkastélyt épített a falu közelében és halastavakat létesített a völgyben.A mohácsi csatavesztés, majd Buda várának elfoglalása után a törökök végig pusztították egészen Győrig a Dunántúl északi részét. A természet által jól védett Marót térségében sok menekült - köztük a mohácsi csatából visszatérő katonák - és a környék megyéiből származó lakosság sáncolta el magát. A szekérvárral is megerősített település 3 napon át hősiesen védekezett a törökökkel szemben. A törökök végül Budáról hozott ágyúkkal törték meg a védők ellenállását. A leírások szerint 25 ezren estek el vagy kerültek rabszolgaságba ezen a helyen. Feljegyezték Dobozi Mihály Fejér megyei kisnemes esetét, aki lovára kapta feleségét, Farmosi Ilonát és úgy próbált menekülni az őt üldöző török csapat elől. Amikor a kettős teher alatt kifáradó ló roskadozni kezdett, neje könyörgött, hogy ölje meg őt, nehogy török kézre kerüljön, maga pedig meneküljön. Mikor az üldözők már majdnem utolérték őket, a nő hirtelen leugrott a lóról, de férje nem akarva elhagyni őt, inkább keresztüldöfte kardjával, maga pedig hősiesen harcolva esett el. Vida József szép verse erről az emlékhelyen olvasható.A kegyetlen csata emlékét napjainkban is "Emberölő-völgy"-nek nevezik. Az egykori falu helyén kialakult Pusztamarót település az 1970-es években néptelenedett el. „


Pusztamarótra eljutni a következő útvonalon lehet: gépkocsival
Budapestről a Budakeszi – Páty – Zsámbék – Szomor – Bajna útvonalon, Bajnától Nyergesújfalu felé kb. 5 km után elágazás balra (Ny-ra). Innen az erdészeti úton Pusztamarótig,
Alternatív útvonal: a 1-es úton Tatabányáig, majd Tarján – Bajna, tovább mint fent. Tata felől érkezőknek: Agostyán – Tardos – Bikolpuszta.
Ha kedvük és idejük engedi, látogassanak el erre a szép vidékre!

Nincsenek megjegyzések: