Schöder, Günster-wasserfall

Günster-vízesést, Ausztriában, Schöder és Krakaudorf között találjuk. 



A víz 65 méteres magasságból, három zuhatagot képezve zuhan a mélybe, ez a legmagasabb vízesés a Steiermark területén. Vízhozama: 250-200 liter másodpercenként. 



A parkolóból rövid séta vezet a sziklákig. Biztonságosan kiépített falépcsőkön, járdákon lehet körbe sétálni és megcsodálni a magasból zúduló vizet. 


A zubogó patak melletti növényzetet. 



A parkolónál található magánháznál állatsimogatót alakítottak ki , ahol szívesen látják a vendégeket.






Friesach, Ausztria

A festői kisváros, az ősi kereskedelmi útvonal fontos állomása volt, Bécs és Velence között. Karintia legrégebbi városa, a várost körülölelő hegyeken erődítmények romjai emelkednek. Ha arra jár ezt látnia kell! A város központjában a  Tourinform irodában kapnak térképet, és egyéb információkat. A város szélén ingyenes parkolóhellyel várják a látogatókat.



Az ősi városrész hatalmas vízzel teli várárok és várfal veszi körül. 
Stadtgraben: A 820 m hosszú, még vízadó árok egyedülálló Közép-Európában.





A várkapu mellett, egy érdekes büntetőeszközt láthatunk kiállítva, ez a Bäckertauche. A 16.-század táján , ebbe a ketrecbe zárták be a csalókat és mártották meg a várárok vizében . 




Például a péket, ha drágán adta a kenyeret, mert az élelmiszert megfizethető áron kellett adnia, ha nem így tett megbüntették. A város lakói a péket  beeresztették a víz alá, de mivel szükségük volt még a kenyérsütőre, így, meg is kegyelmeztek neki.





Érdekesség:
"Évente egyszer Friesach kapuit bezárják, minden lakó középkori ruhákba öltözik és újraélik a város letűnt korszakát. 

A középkori fesztivál őse egy országhatárokon túl is híres verseny volt, amit IV. Babenberg Lipót herceg szervezett meg először 1224-ben. Közép-Európa számos országából érkeztek a híres lovagok, hogy megmérkőzzenek egymással, a verseny pedig olyannyira jelentős lett, hogy Ulrich von Lichtenstein, a költő és lovag egy epikus verset írt róla, ami Ausztria középkori irodalmának az egyik legfontosabb műve. Erre a jeles eseményre emlékeznek meg a lakók minden év augusztus 30-án, amikor úrnők és lovagok bőrébe bújnak, az utcák pedig nyüzsgő, középkori piaccá változnak."


Dominikanerkirche, Domonkos templom
A templom 1250-ben épült , hossza  73,9 m , így leghosszabb templom Karintiában.  Belső része  többnyire gótikus, itt látható a híres friesachi Madonna, amit 1320-ban készítettek, valamint az 1500-ból származó későgótikus Johannes oltár





"Petersburg-erőd, ami Friesach egyik legjelentősebb látnivalója. 1076. körül építtette Gebhard salzburgi hercegérsek, az épület egy része ma már romokban hever, de szép állapotban fennmaradt tornyában a városi múzeum működik."



A 11. és a 17. században itt volt a rezidenciája a salzburgi herceg- érsekségnek.  A  Kappellenturm, a  hatemeletes torony  28,3 m magas.



A Szent Péter-templom 12. században épült, ma Friesach szimbóluma. 



A templom elől, egyedülálló kilátás nyílik a városra és a régióra.





A távolban, a város szélén emelkedő várcsúcs : BURG GEYERSBERG



Ez a kastély eredetileg a legnyugatibb városi erődítmény a 13. század elejéből.


Szent Péter-templom


Petersburg-erőd, palotaudvar


Stadtpfarrkirche, a román stílusban épült, 13. századi ólomüveggel díszített plébániatemplom. A templom belülről is csodaszép, bent meg lehet szólaltatni az orgonát, kivilágosodik és felcsendül az orgonamuzsika /  1 euro-t kell bedobni a lejátszóba  / 
Kihagyhatatlan élmény !





Brunnen. Ausztria egyik legszebb reneszánsz szökőkútja a város főterén áll, 1563-ban egy ismeretlen itáliai mester készítette.
A nyolcszögletű  medence domborművein, a görög, római mitológia alakjait láthatjuk.


Információim forrása:
http://www.friesach.at/de/articles/index/stadtspaziergang

Friesach utcáin




apró részletek




Optika



 Múltidéző



Árkádok










Képeim :