Medveotthon




A medveotthon látogatása igazi élmény a gyerekeknek, de úgy láttam a felnőttek is kellemesen kikapcsolódhatnak. A magas, biztonságosan megépített kerítés mellett kényelmes, sétálóúton körbesétálhatják a parkot és közben megismerkedhetnek az otthon lakóival, akik kíváncsian várják a fakanálon felkínált mézes csemegét. Nem kis meglepetésünkre a farkasokat pórázon is megsétáltatják, bár ők inkább gyorsan húzták gondozóikat , minél előbb újra a biztonságos helyükön lehessenek.





"Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él.



(emlékszem ide ástam el , de ez a hó mindent eltakar) 


A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve. Egy-egy barlangban két-három medve is pihen. Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés.









"A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fáramászás lehetőségét."
"A kifutó dús növényzete lehetővé teszi a medvék számára, hogy a nyári időszakban rügyeket és gyökereket is ehessenek.
Téli álom idejére kialakulnak a párok. Így egy-egy szalmával megrakott barlangban akár több medve is pihenhet. A nyugalmi állapot idejére a takarmányozást fel-függesztjük. Kora tavaszig a kifutóban a látványos élet megszűnik.
2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója."



A szépséges farkas, kissé félve figyeli a látogatókat.



A farkasokon és medvéken kívül már más állatokkal is találkozhatnak. Szép kiskertben játszadozhatnak az ormányos medvék. A mellettük lévő kertben a mosómedvék pihennek a mászókákon.





Találkozhatunk két futómadárral. Szerencsére kíváncsian figyelték a fényképezőgépem kattogását így egész közeli képek készülhettek róluk.




Az otthon melletti tanyán még sok háziállattal találkozhatnak,( ló, birka, mangalica , tehén stb.) és megcsodálhatják a híres magyar szürke marhákat is.




"A Medveotthont az év minden napján nyitva találod, de ha igénybe szeretnéd venni egyéb szolgáltatásainkat is, a következő időpontokat javasoljuk:


március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig
október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig





DíjakFelnőtt: 500 Ft/fő
Gyerek (2-től 14 éves korig): 400 Ft/fő
Nyugdíjas: 400 Ft/fő
Családi (minimum: 2 gyerek és 2 felnőtt esetén): 1600Ft/család
Parkolódíj (személygépkocsi): 300 Ft/autó
Parkolódíj (autóbusz): 500 Ft/busz



A gyerekeket fa mászókák is várják.




Aki vonattal érkezik az ennél a szép kis tónál fog leszállni .

A bejegyzés több szövegét a medveotthon honlapjáról idéztem:

www.medveotthon.hu, itt aktuális programokról és a változásokról is tájékozódhat.

A képeket saját fotóim felhasználásával készítettem.

Megközelítés:


"A vonattal érkezőknek az Ivacs megállónál kell leszállni, a Medveotthon 1600 méterre van, az út ki van táblázva."

Gépkocsival: Veresegyház, Gödöllő felől a vasúti átjáró után , rögtön balra , majd egyenesen tovább, táblák jelzik.


Térkép:



View Larger Map