Borostyánkő, Bernstein




Vályi András szerint „BOROSTYÁNKŐ VÁRA. Bernstein. Vas Vármegyében, magas hegyen épűlt Vár, földes Ura Gróf Battyáni Uraság. Nevezetesíti e’ Várat felette magas, és az ellenséges időkre alkalmatos fekvése. Kemény kősziklán van épűlve, mellyböl egy nagy darab rész a’ Várnak udvarában meghagyattatott. Szobái noha régi ízlés szerént épűltek, mindazáltal méltóságos lakást szolgáltatnak. A’ kilátás belőle igen szép, mért meszsze mértföldekre ellehet a’ Városokat, és falukat egy tekintettel látni; pintzeji is nevezetesek; alatta pedig Szalonak felé a’ bödöskövet, rezet, galitzkővet főző házak vagynak, mellyek mind a’ Hazában, mind pedig kivűl esméretesek, és messze elhordattatnak. Pántlika szövő is lakik a’ Várban, ’s az Uraságnak régi hadi készűletei, és fegyverei is szemléltethetnek.”





A vár a XIII.században épült. A bástyák építését Francesco Pozzo olasz építész tervei alapján 1546-ban kezdték meg. A XVII. század végén Battyhány Ádám folytatta az építkezést. 1892-ben került az Almássy család birtokába. Itt született Almásy László ( 1895. augusztus 22. – Salzburg, 1951. március 22.) utazó, Afrika-kutató, felfedező. 

"Az angol beteg című film 1996-ban készült Michael Ondaatje könyve alapján, Anthony Minghella rendezésében. A film kilenc Oscar-díjat nyert. A film a  II. világháború vége felé játszódik. Hana, a francia-kanadai ápolónő egy súlyosan megégett férfit ápol egy kis romos toscanai kolostorban. A beteg semmire sem emlékszik, még a nevére sem; életének korábbi mozzanatait visszaemlékezéseiből tudhatja meg a néző.
Kiderül, hogy ő a magyar Afrika-kutató, Almásy László gróf, aki térképet készített a Szaharáról, és halálosan szerelmes volt kollégája feleségébe, akivel viszonya is volt."








 Borostyánkő az ókortól kezdve a Balti-tengertől Rómáig húzódó borostyánút fontos állomása volt. kezdetben vasércet, ként, rezet, ezüstöt, aranyat bányásztak. Az értékes zöld ásványból, a könnyen megmunkálható a szerpentinből, a falu kőfaragói ma is készítenek dísztárgyakat és ékszereket.

A féldrágakövet már a kőbányában gondosan kiválasztják, és kézileg fejtik ki. Iparművészeti műhelyükben ügyes kezek vágják, vésik, esztergálják és csiszolják készre a különböző ajándéktárgyakat, ékszereket, és műalkotásokat.


 

"A drágakő terápia a nemes szerpentinnek nyugtató és harmonizáló hatást tulajdonít, elősegítvén a jó közérzetet. Védi a szívet az olyan betegségektől, melyek a szívszövet ásványi anyag ellátásával vannak kapcsolatban, mint pld. szívritmuszavarok." A bányászat emlékeivel és  jelenkori  alkotásokkal  várja a látogatókat a sziklamúzeum .


Képeslap:
textúra: Jerry Jones
dig.srapbook elem: EenasCreation

forrás: