Wörschachklamm, Ausztria

Hatalmas sziklafalak között, a természet erői  alakították ki azt a csodaszép szurdokvölgyet, amelyet ma már turisták ezrei látogatnak nyaranta. A szurdokvölgyet Ausztriában, Liezen városát elhagyva a 320-as főút mentén Wörschach nevű település szélén  találjuk.
 A szurdok térképe: 


 A városkában tábla jelzi merre haladjunk a völgy felé, az ingyenes parkolóból, kb 10 perc sétával elérjük a völgy bejáratát. A szurdokba belépőjeggyel lehet bejutni, 


 A völgyben célszerű felfelé haladni, biztonságosan kiépített fa lépcsőrendszeren vezet az út felfelé,  miközben alattunk zúdul a víz. 




Az 1880 -as években a sziklafalak közé gerendákból utat építettek, itt szállították lovaskocsikkal , a kereskedők a fát és a szenet a faluba. Szinte hihetetlen hogyan juthattak le, hogyan fértek el a szekerek, lovaskocsik itt. 



A gerendákat bevésték a szikla falába, ennek nyomait ma is láthatjuk a falakon. Majd később, ezt az utat, a sok baleset miatt megszüntették. 



A szurdokban, tájékoztató táblák hívják fel a figyelmet a különböző érdekességekre, tudnivalókra. 












A szurdok kijáratánál két útvonalat is választhatunk merre induljunk visszafelé, Izgalmas erdei séta vár, kisebb-nagyobb emelkedőkkel. 



gyökerek segítik a kapaszkodást felfelé


Az útelágazás



 A lefelé tartó (3-as ) útmentén találjuk a kénköves forrást. 



A forrás erősen kénes illatú , fehér színű víz . A forrás hozama kb.15-2000 liter 15 fokos víz, a vizet, ha jól fordítom, reumatikus problémák kezelésére használták a fürdőben, amely 1993-ig működött.


Az út végén egy kisállatfarm, és büfé




Ennél az elágazásnál tudunk egyszerűen , gyorsan feljutni a várba , ami ingyenesen látogatható és csodaszép a kilátás .




A vár kincse 





 A falu temploma





Az alábbi linken a szurdok térképét találni:


Belépő díj 2017:
Felnőtt: 4,50 EUR
Gyermekek: 2.50 EUR
EW csoport 15 fő: € 4,00
diákok Csoport: Euro 2,20
Ingyenes belépés : Steiermark Card
nyitva tartás:
naponta, májustól októberig 08:00 és 18:00 között
képeim:
https://goo.gl/photos/ciNSjpC6bMfzpSKh8


Térkép: