Tata


A Dunántúl északi részén, a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység találkozásánál helyezkedik el. A Gerecse és Vértes hegységet elválasztó Tatai-árok északnyugati kapujában, az Által-ér folyásánál található.
A városon áthalad az 1-es főút, mellette halad el az M1-es (E60, E75) Bécs–Budapest autópálya.
A város nagyon sok nevezetességével várja a látogatókat. Épületek, kilátók, tornyok, Esterházy-kastély, harangláb, múzeumok, szobrok, templomok, vízimalmok és természetesen az Öreg-tó partján a vár.
 
Az első királyi palotát Zsigmond király mocsarakkal és vízzel körülvett sziklamagra építette. Évszázadok során az uralkodók, tulajdonosok az adott korra jellemző építészeti stílusnak megfelelően alakítgatták. A palota így öt évszázad építészeti jegyeit viseli magán.
  „ A gonosz gyauroknak ezen a vidéken még egy Tata nevű, égigérő fallal körülvett erősségük is volt…, melyet minden oldalról kellemes ízű víz vett körül, minden oldalon tulipán-és rózsaliget környezett: melynek minden zuga hasonló a paradicsomhoz”.-írja Dzselalzade Musztafa a török történetíró.
 
 Valóban egy kis paradicsom, a tópart, a park. Szélcsendes, napos időben a tóban tükröződik a vár, mely kis hazánk egyik csodaszép ékessége.

Információk:



Nagyobb térképre váltás