A hegycsúcsokon / Kreischberg

Télen a Kreischberg  lankás, és néhol félelmetes lejtői, a síelők paradicsoma. Sok-sok felvonó szállítja a hegytetőre a sport szerelmeseit. Nyáron a túrázók százai hódítják meg a csodaszép hegyoldalakat, a zöldellő sípályákon tehéncsordák legelésznek.



A kabinos felvonó szerdán és vasárnap 9 órától 16 óráig üzemel, és kirándulók százait szállítja a Kreischberg csúcsa felé. Természetesen gyalog is fel lehet túrázni, a turistaúton 11 km. Most kezdetnek a lustább változatot választottam, kihagytam a fekete sípálya lejtőit, és kényelmesen a kabinos felvonóból csodáltam a tájat. A felső állomástól már nem olyan nehéz a csúcsot elérni. Bemelegítésnek jó lesz. Még ugyan hosszú, meredek séta vár, de a látvány és az élmény leírhatatlan.  A sífelvonó kb 1800 m magasságig visz, innen kell felsétálni a széles sípályákon a Kreischberg csúcsához 2118 méter magasságra. 




Az út kb. 1500 m egyenesen felfelé. Egyre több hegycsúcs mutatkozik a távolból, nagy az emelkedő, lassú a tempóm. Felfelé menet néhány fenevad állja utunk.




 A Dinoparknál sárkányok bukkannak elő, a fenyvesben tehenek bóklásznak, s a föld közelében egy apró szöcske áll a gépem elé.  Kicsiny virágok tarkítják a legelőt, természetesen le kell fotóznom őket.





Lassan, de biztosan elérjük az első csúcsot. Valahonnan a völgyből indultunk és a felvonó a bal oldalon látható épületekig hozott. Nehéz volt a melegben, de sikerült!  :)






A Kreischbergről tovább a piros jelzésen, 1 km után elérjük a  Rosenkrazhöhe-t 2118 m.






Tovább haladva kb. 500 m után a Kirbisch csúcsot. 





A hegytető felé jövet még apró áfonyabokrok zöldítik a hegyoldalt, de a csúcs már kopár. A kereszteknél pecsét és emlékkönyv, mibe belekerül az aláírásunk, itt jártunk és remélem még lesz alkalmunk újra erre járni. Csodálatos táj, hegycsúcsok körbe, néhány távoli csúcson még hósapkát látni, és néha jeges illatot hoz a szél.





 Nemzetközi találkozó van a csúcsoknál, minden országból érkeznek turisták. 






Végre elértem egy újabb álmot, hogy fentről lássam a hegyeket, hogy kicsit lenézhessek rájuk, az apró hegyes csúcsokra, mit eddig csak fotókon láttam. Sziklás oldalalak, kőtörmelékkel, fenyvesekkel borított hegyoldalak, szigorú kopár, sziklás hegycsúcsok. Zöldellő völgyek, sárgálló legelők. Fotózok „ezerrel”, lehet nem olyan jó fotók, de elhoztam, hogy lásd, varázslat, álom, csodaszép világ.








Arra gondolok, hogy valami nem stimmel a Bibliában, mert Ádámot és Évát kiűzte a mindenható a paradicsomból, ide a földre. Ember nézz körül, ez maga a paradicsom. Csak meg kell látni a sok szépséget, a sok csodát, vigyázni kell rá óvni és félteni, mert lassan az ember magát űzi ki ebből a csodálatos Föld-nek nevezett világból!






Szerencsére szép napsütéses időnk van, a csúcsnál kellemes a pihenés, szépséggel, energiával feltöltődve visszaindulunk. 






Visszafelé útba ejtjük a víztározót, majd a Rieglerhüttében megpihenünk, ahol egy magyar fiú dolgozik, így nyelvi tudatlanságunk nem probléma. A hütte körül nagyon szép kis tó és a gyerekeknek játszópark van kialakítva. Aki nem hiszi járjon utána, de gyalog menjen !





Diavetítés képeimből:



A Mura mentén / ismét Ausztriában


Ismét Ausztria, és újra a Mura (Mur) folyó völgyében kirándulunk. 




Ez a varázslatos táj újra és újra elvarázsol, magával ragad, visszahív és visszavár. Csodálatos hegyek, erdők, legelők, vízesések,  patakok.




Szállásunk a St. Lorenzen ob Murauban lévő Club Hotel apartmanjában,  innen indulunk megcsodálni újra a régi kedves helyeket, és felfedezni a sok számunkra még új, ismeretlen szépségeket. St. Lorenzen ob Murau egy kis üdülőfalu, a Kreischberg lábánál. A főútról St. Georgen ob Murau-nál kell lehajtani, és a egy csodás fahídon jutunk át a túlpartra, a Mura felett. A híd vörösfenyőből készült, 45 méteren alátámasztás nélkül köti össze a folyó két partját. / téli képeim: /




A fahíd különösen szép látvány, a folyóparti sétány pedig kényelmes, hosszú sétákra csábít. A partoldalban birkák, tehenek legelésznek, nem törődve a bámészkodókkal.





A házak ablakaiban, kertjeiben virágok ezrei pompáznak. Szeretem ezeket a kerteket csodálni, hozom a képeket, lássátok a sok szépet, talán ad néhány új ötletet kiskertek rendezéséhez.








A település központjában a kedves kis román kori templom.




A ruhabolt szépséges stájer népviseletet árul, és a sarkon egy étterem várja az éhes látogatókat.






A hegy lábánál az Intersport áruház, itt lehet sporteszközöket venni, kölcsönözni, télen sífelszerelést, nyáron pedig kerékpárt.


A mountainbike szerelmeseit különböző nehézségű, kiépített, jelzett kerékpárutak várják. A folyóparti út elég kényelmesnek ígérkezik, a hegyek felé indulást már csak az edzésben lévőknek ajánlom, a sík terep után , felfelé,  bizony kemény emelkedők várják.


Itt nem rég nyílt meg a Kreischberghalle, ahol zenei, és egyéb kulturális programokkal várják a látogatókat.



A településen van uszoda, az igényeseknek golfpálya, és ami fontos a  kellemes jó levegő és szikrázó napsütés, itt biztosan minden látogató talál lehetőséget a pihenésre, kikapcsolódásra. A Tourinform irodában magyar nyelvű tájékoztató füzetekkel, térképekkel várják a vendégeket. Érdemes a nyaralás kezdetén felkeresni, mert sok hasznos anyaggal bővült a kínálat. (Turistautak, kerékpártúrák, térképek, látnivalók)

Képeim / diavetítés:



Térkép:


Blogomban saját képeim, és saját készítésű videóim szerepelnek.