Az ásványok világa, Krakaudorf



Krakaudorfban  egy  kövek, kristályok, bányászatát bemutató magángyűjteményt csodálhatunk meg a ház alatt kialakított bemutatóteremben. Ernst Spreitzer több mint húsz éve gyűjti, kutatja a köveket, ásványokat. Sok- sok szépséges ásvány az udvaron került kiállításra. A házban étterem, fogadó is működik.





A St. Oswald Plébániatemplom első dokumentumjai 1234-ből származnak. A templomot
Szent Oswald tiszteletére szentelték fel ,akit a szarvasmarhák , az aratás védőszentjeként tisztelnek. A román stílusban épült templom az idők során , gótikus, majd barokk elemekkel bővült.



Különösen értékes a kazettás mennyezet. A famennyezet 120 különböző képből áll.




'A VII. században élő Szent Oszvald király volt az angol szigeten. A kereszténység terjesztésén fáradozva, vértanúhalált halt. Életét teljesen átszövi a legenda, amelybe a pogány germán hitvilág több eleme is átkerült. Tiszteletét német földön térítő skót bencések terjesztették. Kultusza Karinthiában, Stájerországban, Szlovéniában mély gyökeret vert, innen jutott el hazánk nyugati részére is.



Oszvald volt a társpatrónusa az István erdélyi vajdától alapított keszthelyi franciskánus kolostornak (1397). Oszvald-kegyhely van Felsőpulya (Oberpullendorf) határában, Kupfalván(Kogel) XVIII. századi templomocska áll Oszvald és Flórián tiszteletére. Útmenti Oszvald-szobor (1643) látható Fertőrákoson. Ez nyilván jószágoltalmazó patronátusára emlékeztet. Hamvasd(Aschau) falucskának is Oszvald a patrónusa.

Szent Oszvaldot hollóval szokták ábrázolni, mert legendájában szelíd holló is szerepel, amellyel gyűrűt küld messze országban élő pogány menyasszonyának. A holló a királylánytól visszajövet a gyűrűt elveszti."/ forrás:http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_oszvald/

A román stílusban épült templom az idők során , gótikus, majd barokk elemekkel bővült.
forrás: http://www.krakaudorf.at/Freizeit-Kultur-Sehenswertes.html



 Képeim:

Térkép:

A víz világa, Günster-wasserfall, Schöder


Ausztriában kirándultunk, hol a  hegyeket, völgyeket, robogó patakok szelik ketté. Mindig zöld a fű, augusztusban  fehér és  sárga virágok tarkítják a zöld réteket és a felhők fölött lám, az ég is kék. A sűrű esőzések következtében megduzzadt patakok, még nagyobb erővel zúdultak alá a kisebb-nagyobb vízeséseknél, duzzasztóknál. Shödertől, a bájos kisvárostól, a táblákat követve, 4 km-re érjük el Stájerország legnagyobb vízesését. A  Günster-wasserfall-nál  65 méter magasból percenként 300 liter víz zúdul le, a hatalmas sziklák között utat vágva magának. A kiépített lépcsőkön körbesétálhattunk, azonban ekkora víz mellett elhaladva bizony nem árt az esőkabát és a biztonságos túracipő.








Ez itt már a bátrabbak világa, mert ez a meredek ösvény vezet a hegyre fel, és igen meredek :)




Ha felmásznak, a  magasból gyönyörködhetnek az alattuk elterülő alpesi tájban:



Féltem, hogy  messze van a forrás így nem indultam el megkeresni.










 A vízeséshez vezető út mellett, a   régi ház megszépült, új külsőt kapott. A réten kisállat parkot hoztak létre , ahol a kis jószágokat etetni és  simogatni is lehet. 


Képeim:

térkép:

St. Lambrecht, Ausztria

St. Lambrecht elsősorban bencés apátságáról nevezetes. A város kellemes kirándulások kiindulópontja a közeli nemzeti parkba. A kirándulásunk során csak a városkában volt időnk sétálni.  Varázslatos kisváros, régi épületei, kapualjak, minden apró részlet figyelemre méltó. Nagyon sok képet készítettem , mint mindig,  remélem sokuknak tetszeni fog!


St. Lambrecht a Zirbitzkogel-Grebenzen természeti parkhoz tartozik, a tengerszint felett 1028 m-en található téli-nyári üdülőhely. A város története összefonódott az itt található bencés apátságéval, amit 1076-ban alapítottak.


Bencés apátság


"A St. Lambrecht-i apátsági templom ma a község plébánia temploma is, a közösség tagjai együtt használják a szerzetesekkel. Eredetileg a temetőben álló kis kápolna szolgált plébánia templomként a hívőknek, amit később St. Peter templommá kereszteltek. A mai apátsági templom helyén már korábban is állt templom, először a 11. században, amit „St. Lambert im Walde” néven avattak fel a kolostor közvetlen közelében. Később 1160-ban szentelték fel a román stílusban átépített utódját. Ez az építmény nagyjából megközelítette méretét tekintve a mai épületet. A román templom leégése után 1262-ben a meglévő kő falakra egy új templomot építettek. 1421-ben szentelték fel a már inkább gótikus stílusú templomot.A kolostor múzeumában betekintést nyerhetünk az itt élő szerzetesrend 900 éves történelmébe. "

forrás: http://www.utazzausztriaba.hu/st-lambrecht-i-bences-apatsag.html






Gyógynövénykert 










Képeim segítségével , sok kis zugba bepillanthat: 


térkép: