Ausztria

Salzburg
Hohensalzburg vára
Hallstatt 2019


Gosauseen 2019
A túra hossza kb 13 km, 4-5 óra 
Bad Ischl kilátója
Tauplitz, vízesés 
2018


Grundlsee-Toplitzsee- Kammersee
Három tó -- egy túra 
PürggWörschachklamm 2018


Bad Aussee 2018

Bad Aussee, Szent Pál plébániatemplom
Bad Aussee, Szent Lélek Kórháztemplom.

                                                     

Altaussee
Séta a városban , a tó körül


Bad Aussee
Városi séta


Bad Ischl
 Városi séta 


Bad Ischl, Kaiservilla
Bad Mitterndorf, Mezítlábas parkToplitzsee
A Grundlsee partján fekvő Gösslből, a Mischwald-on át, rövid kb. 20 perces kirándulással érjük el a titokzatos és rejtélyes Toplitzsee-t.
Donnersbach 

Donnersbachklamm

Donnersbach-szurdokban hatalmas sziklák között , a hegyekből lezúduló patak mentén túrázhatunk. A szurdok kb 2 óra alatt kényelmesen végigjárható.


Trautenfels , Várkastély
Stratégiai fontosságú erődítésként az Enns völgyének forgalmát és védelmét biztosító kitűnő ellenőrző ponton, a XIII. században a salzburgi hercegérsekek, majd a Trautmannsdorf grófok építették ki, akik 1664-1815 között birtokolták.

Ödensee, 
"Aprócska" pihenő paradicsom,Pichl-Kainisch településhez tartozó Ödensee.
. Tauplitzalm,

Tauplitzalmra fel lehet jutni Tauplitzból 1.a sífelvonóval,
2. gyalog , ami elég nehéz túra, de 3. felmehetünk autóval is. Idén a Bad Mitterndorf -ból induló alpesi utat választottuk 


A környék mindig nyújt új és újabb látnivalót.Wörschachklamm,
Hatalmas sziklafalak között, a természet erői alakították ki azt a csodaszép szurdokvölgyet, amelyet ma már turisták ezrei látogatnak nyaranta. A szurdokvölgyet Ausztriában, Liezen városát elhagyva a 320-as főút mentén Wörschach nevű település szélén találjuk.


Tauplitz vízesés
Bad Mitterndorf  utcái, látnivalói Bad Mitterndorf, Der Walldsteig
 Az  erdei tanösvény,  körülbelül 3,76 kilométer hosszan vezet és 213 méter szintet emelkedik
Hallstatt
A Város egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a a házak szorosan a szikla lábához, egymásra épültek.


Altaussee

Grundlsee, Toplitzsee
"Az Ausztria szívében fekvő glaciális tó a salzkammerguti tavak részét képezi, körülötte lélegzetelállító alpesi hegyek, buja erdőktől zöldellő völgyek."
Bad Aussee Ausztria középpontja


Tauplitzalm
Európa legnagyobb magasfennsíkja Tauplitzalm


Tauplitz
Tauplitz, egy hamisítatlan alpesi hangulatú stájer kisváros Ausztriában, 900 méteres magasságban fekszik.Shöder, Günster-wasserfall

Günster-vízesést, Ausztriában, Schöder és Krakaudorf között találjuk. A víz 65 méteres magasságból, három zuhatagot képezve zuhan a mélybe, ez a legmagasabb vízesés a Steiermark területén. Vízhozama: 250-200 liter másodpercenként. 

Friesach 
Ausztriai kirándulásunk során, egy csodaszép, középkori emlékeit hűen őrző, bájos kisvárosba látogattunk.


Kreischberg /2015  A magasba vezető első kilométereket kényelmesen, kabinos felvonóval tehetjük meg, majd lankás alpesi mezőkön, és néhány meredek emelkedő leküzdésével túrázhatunk egészen a Kreischberg csúcsára: 2.002 m magasságig.


Kreischbergen 2014 nyaraTurracher Höhe
1763 méterrel a tengerszint felett, Karintia és Stájerország tartományi határán terül el. Télen síparadicsom, nyáron egy magas hegyek között rejtőző csodavilág.

Krakaudorf 
 Ásvány Múzeum, Középkori templom


Günster-wasserfall, Schöder 2014

St Lambrecht 


Oberwölz 
A Stájer tartomány legkisebb városkájaMurau 2013 nyarán


Augusztus 15.-én , amikor a gárda kíséri Sámsont és  a városban puskaporos lesz a levegő.

Frauenalpe
Murauból, a Murauer Hüttéig / 1583m / autóval fel lehet jönni , innen már pár óra gyaloglás után a 400 m szintkülönbséget legyőzve, elérjük a csúcsot.


RamingsteinA várat először az 1138-as dokumentumokban említik, mint "fellegvár" . 
A romokat 1899-ben vásárolta meg gróf Szapáry Sándor és felépítette az új várkastélyt .

HausererseeA Hauserersee, egy csodaszép kis tó a hegyek ölelésében. 846 m tengerszint feletti magasságról indulunk, 1878 m magasságig megyünk. A táblákat és a piros jelzést követve egyszerű, de hosszú túrára indulunk, teljes hossza 24,5 km.

Laßnitz, 

Kis park a tó körül és egy étterem , ahol jó pizzát ehetnek.


Schöder


A bájos kis falu , ahol áthaladunk, és meg kell állni egy sétára, ha a Günster vízeséshez túráznak.Günster vízesés 

Stájer-ország legnagyobb vízesése, 65 méter magasból zúdul a mélybe.A hegyek csúcsán Télen a Kreischberg lankás, és néhol félelmetes lejtői, a síelők paradicsoma. Sok-sok felvonó szállítja a hegytetőre a sport szerelmeseit. Nyáron a túrázók százai hódítják meg a csodaszép hegyoldalakat, a zöldellő sípályákon tehéncsordák legelésznek.

St.Lorenzen ob Murau 
2013 augusztus


"Szállásunk a St. Lorenzen ob Murauban lévő Club Hotel apartmanjában innen indulunk megcsodálni újra a régi kedves helyeket, és felfedezni a sok számunkra még új, ismeretlen szépségeket. St. Lorenzen ob Murau egy kis üdülőfalu a Kreischberg lábánál."
Hoher Steg, Predlitz,              Ausztria, 2012 december

A turrachi-völgy bejáratánál található szurdokot az olvadó víztömegek formálták az elmúlt évezredek folyamán.


Turracher Höhe     A síparadicsom, a síelőknek. Szép időben nagy sétákat lehet tenni a tó körül. Itt  van a panorafelvonó, és a bobpálya.Murau , Ausztia

Séta a városban, a folyóparton.
Fahíd


Európa leghosszabb ívű fahídja. 45 méteren, alátámasztás nélkül köti össze a Mur két partján lévő két kis települést.

St.Lorenzen-St.Georgen ob Murau Templomok:
A XVII.-XVIII. századi templom különlegessége a fából készült, festett, fagerendás mennyezet, melyet különböző mintákkal, sablon segítségével festettek.


Kreischberg - Murau, Ausztria


Ausztriában, Murau környéke télen, nyáron kínál kikapcsolódási lehetőséget. Bár télen főleg a sísport szerelmesei keresik fel a vidéket. A Kreischberg hegyoldalain különböző nehézségű pályákkal várják a sport kedvelőit.Burgenland 2012
Őrvidék, Felsőőrvidék Várvidék, Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya. Székhelye Kismarton.
Ruszt


Rust, egy csodálatosan szép városka a Fertő tó partján, Ausztria legkisebb városa. Az óváros csodás épületei, templomok, kávézók, éttermek várják a kirándulókat. Utcáin barangolva, a kapualjak kis üzleteket, apró látnivalókat rejtenek. Szinte minden épület műemlékvédelem alatt áll.”Borostyánkő, BernsteinVályi András könyve alapján „BOROSTYÁNKŐ VÁRA. Bernstein. Vas Vármegyében, magas hegyen épűlt Vár, földes Ura Gróf Battyáni Uraság. Nevezetesíti e’ Várat felette magas, és az ellenséges időkre alkalmatos fekvése. Kemény kősziklán van épűlve, mellyböl egy nagy darab rész a’ Várnak udvarában meghagyattatott."......

Máriafalva, MariasdorfNéha nem baj, ha egy kicsit letérünk az előre eltervezett utakról, kicsit eltévedünk, barangolunk. A kicsiny falvak apró gyöngyszemeket rejtenek, így van ez Máriafalván is. A kis dombon egy csodaszép templom emelkedik az ég felé, csipkés gazdagon díszített tornyaival megállásra késztetik az átutazót.


Városszalónak, Stadtsclaining / Ausztria


Ausztriában Burgenland tartományban barangolva csodaszép régi várak emelkednek a  hegytetőkön. A várak története magyar történelmünk része.  A Szalónaki vár körül város épült, a megmaradt vastag várfalak őrzik a középkor hangulatát. Hangulatos utcái, terei kellemes sétára hívogatnak. 

Vasvörösvár, Rotenturn / Ausztria
Vasvörösvár, Rotenturm an der Pinka mezőváros Ausztriában Burgenland tartományban. Itt található az egykori Erdődy-kastély, a különlegesen gazdagon díszített épület felújítás alatt áll, de még így romos állapotában is vonzó látvány.


Németújvár, Güssing / Ausztria


A nyugati határtól néhány kilométerre, Burgerland tartományban barangolva régi Magyar várakkal, településekkel találkozhatunk. Güssing  a legrégebbi várat mondhatja magáénak. Termeiben kiállítások emlékeztetnek   a történelem viharos és békés pillanataira.
Ausztria, Murau és környéke 2010 


Egy álmom valósággá vált. Ott jártam, hol mindig kék az ég, friss, tiszta a levegő, zöldben pompáznak a legelők, s májusban a hegycsúcsokon még vakít a hó.

Ausztriában készült képek 2010Nincsenek megjegyzések: