Csákvár, Eszterházy kastély


Jártak már Csákváron? Átutazóban sokszor megfordultam erre. Minden alkalommal megálltunk a főúton a cukrászdánál, ahol igazán finom fagylaltok, és sütemények készülnek. Sokat versenyeztünk a környéki hegyekben. Most egy napsütéses májusi hétvégén, alkalmunk adódott a kastély parkjában tájfutni, sétálni és pihenni. 



Csákvár Nagyközség Fejér megye északi részén a Vértes hegység délkeleti peremén található. A községhatárt a Vértes röghegysége alkotja, délre a Zámolyi medence fekszik.


A hegyvonulat déli oldalának dolomitlejtőit változatos szubmediterrán erdős-sztyepp borítja. Jellegzetes fajai a keleti gyertyán, molyhos tölgy, hegyi juhar, nagylevelű hárs. A hegyvidéket gyertyános tölgyesek, cser tölgyesek fedik. „ A sziklagyepek jellegzetes fajai a kövirózsa, István király szegfű, magyar gurgolya, gímpáfrány, cserszömörce. A Vértes Tájvédelmi Körzet botanikai-geológiai tanösvényén tanulmányozható a vidék faunája és flórája. Az erdők vadban gazdagok. Ritka ragadozói a parlagi sas, kígyászölyv, kerecsensólyom, vadmacska. A medence éghajlata alföldi, kontinentális. Napfénytartamban hazánk második leggazdagabb tája.”


Egy kis történelem:
Anonymus krónikája szerint a magyarok a honfoglalás után telepedtek le ezen a területen. Árpád fejedelem Előd vezérnek adta vitézségéért a Vértes keleti részét. Előd fia Szabolcs várat építetett, melyet unokája Csák örökölt. A nemzetség hosszú időn át élt ezen a birtokon, innen a Csák-vár elnevezés. Több birtokváltás után 1629-ben Gróf Esterházy Miklós nádor tulajdonába került a birtok. Kastélyt, templomot építettek, virágzó gazdaságot működtettek. 


A kastély építését 1760- 65-ben kezdték meg, 1778.-ban a fertődi kastély mintájára Fellner Jakab tervei alapján, barokk-rokokó stílusban. Az 1810-14-es földrengések után Charles Moreau tervei alapján a Versaillesi kastély mintájára klasszicista stílusban építették újjá. A hátsó udvari homlokzat eredeti állapotban maradt. A kastély 365 helységből állt. A főbejárat előtt dór oszlopos kocsifelhajtós oszlopcsarnok fogad. A hátsó homlokzatot a park felőli oldalon a mellvédet 4 db korinthoszi oszlop tartja, melyen két griffmadár tartja az Esterházy család címerét.





A kastélyban ma kórház működik.

A kastély körül a csodaszép park kellemes környezetet biztosít a kórházban gyógyulók számára.  A kastély parkja klasszicista angolpark. Közel 400 féle fafajtát ültettek, ma is láthatók a mediterrán fenyők, a 200 éves platán, és a gesztenyefák. A család tagjai különböző családi ünnepekre, évfordulókra a kert félreeső pontjain különös formájú kerti lakokat, emlékműveket, építettek, ajándékoztak egymásnak. A kor akkori ízlésének megfelelő építményeket Pietro Rivetti olasz festő képeiből ismerhetjük meg. A park helyreállítása során már elkészült a Szt. háromság szobor, a Napóra, és a műbarlang. A park szabadon látogatható.

Napóra


A műbarlang
térkép: