Túra a Pilisben: Vaskapu- szikla

A Vaskapu-szikla, a Pilisben, a Pilis-tető keleti oldalában áll, a Vaskapu-szurdok felső végében.


Megközelítése : Két-bükkfa-nyereg, - Mária-pad pihenő, majd a Vaskapu-szurdok végénél a kőrakásnál  balra fel a hegyre. Az  ösvényen valamikor kiépített lépcsősor nagyon megkopott, az út meredek és csúszós, óvatosan haladjanak!


A Két-bükkfa-nyereg parkolótól a zöld jelzésen haladtunk Pilisszentkereszt felé.






Szopláki-ördöglyuk

A barlang 1982 óta védett, bejárata 486 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A feljegyzések szerint első látogatása 1883-ban történt. "A Kis-Szoplák délkeleti oldalán, a Hármas-forrás völgyében van. A barlangot a triászidőszaki mészkőben meleg vizek alakították ki, majd később víznyelővé vált (jelenleg inaktív). Hossza mintegy 430 m, mélysége 111 m. A barlang elágazó, aknákkal tagolt, egyes részeken cseppkövek is találhatók. Számos denevér telel át benne, a Belső-teremnevű kiöblösödés alját vastag guanóréteg borítja. A Budai- és a Pilis hegység egyik legfontosabb denevértanyahelye.

A barlang biológiai értékei miatt fokozottan védett, ezért csak engedéllyel, a denevérek telelési időszakának kivételével látogatható."





Mária-pad pihenőhely



esőház


A Vaskapu-szurdokba nem vezet jelzett turistaút , így a  térkép alapján haladunk. 
Itt az esőház mellett halad egy ösvény ezen is eljuthatunk a szurdokba. 


A szurdok végénél kis kőrakást találnak, ott balra fordulva kell keresni a sziklákhoz vezető ösvényt.  Nem könnyű mászás következik. 


Mi ezt az ösvényt csak visszafelé találtuk meg , így sziklairányba másztuk meg a hegyet :)
Miután megmásztuk a hegyoldalt,  a fáradtságtól kifulladva a Diadalív árnyékába kerültünk, és  ez a csodaszép látvány kárpótolt :)




A sziklakapu szélessége 15 méter, magassága 8 méter. 




A nagyobbik kapu felett tábla: Zsigmondy Emil (Bécs, 1861. augusztus 11. - Meije, Dauphiné-Alpok, 1885. augusztus 6.) emlékét őrzi, aki száznál több, háromezer méter feletti csúcsot mászott meg az Alpokban és kötélszakadás miatti balesetben lelte halálát. 













Képeim:

Nincsenek megjegyzések: