Ráday-kastély, Pécel


"Tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített kastély 250 évvel ezelőtt. A napjainkban látható épület elődjét, amely egy kisebb méretű kúria volt, a régi református középnemes családból származó Ráday Pál építtette, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Fia, Gedeon - aki már nem vállalt szerepet a politikai életben - barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát." 

Forrás:

Képek a kastélyból:












"Ráday-kastély istállója az 1760-as évek végén készült.. A rekonstrukció során a külső és belső falfelületek visszakapták az eredeti egyszerű, gazdasági épülethez illő fehér színüket, és figyelembe vették az egykori ajtók és ablaknyílások helyét is. „Mivel semmilyen eredeti elem nem maradt fenn, az eredeti berendezés teljesen megsemmisült, és maga az épület is jelentősen átalakítva maradt fenn, az új látogatóközpont berendezésekor a fő szempont az volt, hogy megfeleljen jövőbeli funkcióinak, így kiállítások és konferenciák rendezésének.” 

A "márványistállóban" jelenleg Karsai Zsigmond festőművész kiállítása tekinthető meg.



Forrás:


Interaktív panoráma segítségével virtuális sétát tehet a kastélyban:

Kincs ami van
Műsor a műemlékek védelméről, megóvásáról és megismertetéséről. Ebben az adásban stábunk a Péceli Ráday-kastélyt mutatja be nézőinknek. 



 /2012.07.03./ (kb 11. perc) Hajnal-Táj műsorban:

Az alábbi linken meghallgathatják a kastélyról szóló riportot.
kossuth#!#2012-07-03




térkép:

Pécel


Pécel, Budapesttől keletre a Pesti-síkság és a Gödöllői-dombság találkozásánál fekszik. 
Lakóhelyem mióta megszülettem, egy alvó város. Sokan a főváros közelsége miatt költöztek ide. Szórakozóhely nem sok akad, de talán lassan felébred álmából. Nagyanyáink idején nyüzsgő nyaralóvidék volt, sok apró kis villa ma még néhány megtalálható, volt strand, mozi és  kávézók. A főúton az öreg parasztházak már mind kicserélődtek, a hatalmas eperfák, és az égig érő nyárfák kipusztultak.Talán lassan kap egy fiatalos új arcot.  A városközpont már újjáépült. A Kórház-köz sétáló utca lett, szökőkút és  padok várják az erre látogatót.




Ha Pécelen jár látogassa meg:
Ráday-kastély felújítása tart még, de a legszebb termei látogathatók.
A zeneterem csodaszép freskói között, a komolyzenei koncertek varázslatos élményben részesítik a látogatót.
Karsai Zsigmond képeiből kiállítás a "márványistállóban" tekinthető meg.

A fotókönyvbe  készített oldalam:

Megközelítés:


Nagyobb térképre váltás