A Gaja patak völgyében / Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó híres-nevezetes látnivalója a  Károlyi-kastély, ha a kastélylátogatás után egy kis természetjárás is belefér a programba, az Isztimér felé vezető főút mellett, egy csodaszép völgy vár a kirándulni vágyókra. 


A Gaja-völgyi tájcentrum bejáratánál parkoló fogadja a látogatókat, majd egy közel 4 kilométeres szépséges túraút, persze ez lehet több és kevesebb is, ahogyan időnk, és energiánk  engedi. A patak mellett vezető útvonal könnyen, akár babakocsival, tolókocsival is könnyen bejárható. A bátrabbak, persze emelkedőkkel, kisebb, nagyobb kerülőkkel is tarkíthatják a kirándulásukat. 

A Gaja partján két öreg tölgy állt, a népnyelv Ádámnak és Évának keresztelte őket, ma már csak egy öreg fatörzset találunk a patak mentén, de a hely  "Ádám-Éva fája" néven őrzi emlékük. 


A hídon átkelve, a Vaskereszthez szűk, kissé meredek ösvény vezet.
A látvány mindenért kárpótol:
A Vaskereszt: Gróf Károlyi Viktor emlékére készült ( 1839-1888). A legenda szerint, szerelmi bánatában ezen a helyen hajtott fogatával a mélybe. A család szerint öngyilkosságát pillanatnyi elmezavar okozta.
A Vaskereszttől balra vezető ösvényen  egy szikla tetejére jutunk:Természetesen a kellemes napfürdőzést kedvelők is kényelmesen pihenhetnek a tó körüli réten,  a nagy rét, akár baráti összejövetelek helyszínéül is szolgálhat. 
"A Gaja-szurdokvölgyben kialakított tájcentrumban rövidebb, hosszabb erdei séta alkalmával megismerhetik a táj geológiai, régészeti értékeit, egy sajátos erdei életközösséget, növénytársulásaival, állatvilágával.

A Gaja parti turistaösvény elvezet az Ádám-Éva fához, az Alba Regia Forráshoz, a Vaskereszthez, a Károly-kilátóhoz és Sobri Jóska barlangjához is. A helynév vadaskertként 1937 óta közismert." 


"A Gaja-patak a Keleti-Bakony legfontosabb és legtisztább vízfolyása. A Bakony ezen része, tekintettel karsztos mészkőfelszínére, vízben szegény, a Gaja-patak azonban már akkor itt folyt, amikor még nem mészkő volt a felszínen. A dolomitból álló kőzettömeg folyamatosan emelkedik, miközben törések keletkeznek benne, így alakult ki a ma is látható, 4 km hosszú, meredek falú szurdokvölgy. A Gaja-patak Nagyesztergár mellett ered, és 20 kilométeren át kelet felé folyik, majd a Bakonynál délre fordul. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, majd dél felé folytatja az útját, a Móri-vízzel, a Sárvízzel és a Séddel egyesülve egészen a Dunáig. A medre agyagos, vize barnássárgás színű.""A terület földrajzi fekvésénél fogva alkalmasnak bizonyult arra, hogy az embert az írott történelem előtti korban letelepedésre késztesse. A Gaja-völgy Krisztus előtt közel hatezer évvel ezelőtti neolitikum korából származó telepei jelzik a legkorábban megtelepültek nyomait. A krónikák híradásainak ismeretében a honfoglalás korában Árpád vezér törzsének szállásvidéke, táborhelye, majd a környék vadban gazdag erdeje és gyógyvize miatt a nemességre emelt királyi vadászok lakhelye volt. Az írások szerint Szent István királyunk is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról.
A terület birtokosai folyton cserélődtek, a terület a Csákok, a Rozgonyi család, a Szapolyai család, I. Ferdinánd, a Nádasdyak, majd Hochburg János birtoka is volt, míg 1834-ben elzálogosítás, majd vásárlás útján a Károlyiak kezébe került."

Forrás:
 http://kirandulastervezo.hu/celpont/fehervarcsurgo/gaja-volgyi-tajcentrumKépeim segítségével virtuális sétára hívlak, de ha teheted látogasd meg!
 megközelítés:


Nincsenek megjegyzések: