Erdészeti Arborétum, Gödöllő


"Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő erdészeti arborétum területe 350 ha. Mintegy 40 ha-os területe park jellegű, főleg pihenési célokat szolgál. Az arborétumban gyűjteményében jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje faj, fajta, változat illetve a földrajzi változat található."



"Az erdészeti arborétum telepítését a Gödöllői Erdőigazgatóság 1902-ben kezdte meg az akkori földművelésügyi miniszter rendeletére. Létesítésének eredeti célja a nálunk állományokat nem alkotó fafajok, főleg fenyők honosítása volt.



 A világháborúk viszontagságai után 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) kutatóinak irányításával egy új, nagyszabású telepítési program indult. Ennek eredményeként alakult ki a jelenlegi állománykép, a kutatási céllal kialakított 154 erdőtípussal. A Gödöllői Arborétum különlegessége, hogy olyan erdészeti növénygyűjtemény, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen, a jellemző lágyszárú szint, cserjeszint kíséretében láthatjuk. Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdeifenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig." forrás: http://www.parkerdo.hu/godolloi_erdeszeti_arboretum


képalbumom a facebookon:




Az arborétum a hét minden napján látogatható. A belépés ingyenes.
Áp. 1. – szept. 30.: 8.00-18.00
Okt. 1. – márc. 31.: 8.00-16.00




Az arborétum telepítése 1902-ben kezdődött, 1914-re sikeresen befejeződtek a telepítések. Az I. világháború után Magyarország elvesztette erdőterületeinek 80 %-át. A veszteség enyhítésre a hazai erdőgazdálkodás komoly erőfeszítéseket tett. A gödöllői arborétum ez idő tájt a hazai erdészeti kutatások nemzetközileg is elismert büszkesége volt. A II. világháború és az azt követő évek alatt az arborétum állománya nagy veszteségeket szenvedett, az állomány mintegy 15 % -ban maradt fenntartható eredeti funkciójában. 1960-ban az ERTI kutatóinak irányításával nagyszabású telepítési program indult, melynek eredményeként kialakult a ma is látható erdészeti növénygyűjtemény 154 erdőtípussal. 



Az 1970-es évektől a Magyarországon található kiváló génanyag kialakítása, megőrzése az elsődleges feladat. A nagyközönség előtt 1989-ben nyitotta meg kapuit. 2012-től fenntartását, üzemeltetését a Pilisi Parkerdő Zrt végzi.


Jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, 875 lombos fa és cserje, kialakított játszótér, kiépített pihenőhelyek várják a kirándulni, pihenni vágyókat.

Egyetlen teendőd sétálni, szívni a fák szűrte friss levegőt, érezni a békét és nyugalmat, és megőrizni a természet tisztaságát! add tovább: ...szemetet a szemétgyűjtőbe!


Megközelítés: Gödöllőről déli irányban az Isaszegi úton haladva, az első vasúti átjárón áthaladva érünk a Gödöllői Erdészeti Arborétumhoz. Isaszeg felől a vasúti átjárón áthaladva jobb oldalon pár száz méter után a (buszmegálló után) ismét vasúti átjáró .

Nincsenek megjegyzések: