Gyöngyöspata

Gyöngyöspata a Mátra lábánál, Gyöngyöstől 11 km-re nyugatra fekszik. A településhez csodaszép tájon át vezet az út. Távolban a Mátra hegyei magasodnak,  nyáron a közeli dombokon, szigorú szabályos sorban zöldellnek  a szőlőlugasok, sárgállanak a napraforgótáblák. Aki nem autózott még ezen a vidéken, pótolja be, mert valóban  különleges látványban lesz része.

Gyöngyöspatán:
A Plébános Úr szombati ebédjét szakította félbe, hogy megmutassa nekünk a település szépséges templomát, ezúton is köszönöm Neki! Köszönet Krisztiánnak, aki a templomkertben kalauzolt minket és biztatott, ha már itt járunk, látnunk kell belülről is , és mindenképpen menjünk be.



Kisboldogasszony-templom Gyöngyöspata római katolikus temploma, műemlék.



Jessze-fa oltár:



"A templomot a XV. században építették gótikus stílusban, majd a XVII. században átépítették. Az 1853-ban ismét gótikus formát kapott a tornya. Egyedüli az országban a Jézus családfáját ábrázoló oltár, a Jessze-fa. Jessze életnagyságú szobra fekszik a gyertya oltáron, törzsökéből hatalmas fa sarjad, ágain Jézus ősei, királyok, próféták - közöttük Salamon és Dávid király. Ágai körbefogják a Mária születését ábrázoló festményt. Az ágak felett Szűz Mária látható, karján a kisded Jézussal."






A településen "Vaskori, avar és a honfoglalás kori sírokat is tártak fel. A honfoglalás idején az Aba nemzetségnek jutott a terület. A településen a 10. században várat építettek (Pata vára). Anonymus szerint:"…Akkor Árpád vezér nagy földet adott Ednek és Edemennek a Mátra erdőiben, ahol az unokájuk, Pata később várat épített." Az ásatásokból kiderült, hogy a vár Gyöngyöspata felett emelkedett: őseink a fennsík peremén 4-5 méter széles árkot ástak, és annak belső oldalától két méterre agyagba ágyazott, kb. 400 méter kerületű kőfalat raktak. Erre szorosan egymás mellé fektetett vaskapcsokkal összefogott rönköket fektettek. A faépítményt agyaggal tiporták be, helyenként kürtőket is falaztak. A fát meggyújtották, s az vörös tömbökben kiégette a feldombolt agyagot. Így készítették el a 3-6 méteres sáncot."

Híd a kis patak felett:





Képeim:

Gyöngyösi állatkert



A gyöngyösi állatkert 2004-ben nyitotta meg kapuit. A park már közel 2 hektáron terül el. Az állatok nézegetése közben padok várják a kellemesen elfáradt látogatókat, a gyerekeknek játszótér biztosítja a kikapcsolódást.






Április végén 3 fiú és egy kislány oroszlán látta meg a napvilágot. Az állatkertben júniustól lehetőség volt közelebbről is megismerkedni velük. 





Az állatsimogatóban kipróbálhattuk milyen megsimogatni egy kisoroszlán sörényét. A kisállatok még békésen tűrték a sok-sok látogató, gyermekek és felnőttek jelenlétét , a sok-sok simogató kezet. A kis királyok augusztus első hetében még simogathatók, utána elkerülnek az állatkertből.

A büszke apa




Törpe fehérpamacsos selyemmajom




Emu
Nagyon kitartó futómadár (a három ujjban végződő igen erőteljes lábainak köszönhetően 50 km/h sebességgel is tud futni): bár röpképtelen (lapos szegycsontuknak köszönhetően), hatalmas távolságokat képes megtenni fáradhatatlanul. Gyűrűzött példányok akár 500 km-re is elvándoroltak a gyűrűzés helyétől.




A mesterséges tóban az aranyhalak társaságában még néhány  tükörpontyot is láthatunk.






http://gyongyos-zoo.hu/?l=HU&m=1&i=Nyitolap

Nyitva:a hét minden napján
Március 1 - Október 31-ig 9:00-19:30
november 1 - Február végéig 9:00-17:00
Információ: 
3200 Gyöngyös, Damjanich u. 31. (Gyöngyösoroszi elágazó)
Tel.: +36 37/503-035, +36 30/655-1456