Gyöngyöspata

Gyöngyöspata a Mátra lábánál, Gyöngyöstől 11 km-re nyugatra fekszik. A településhez csodaszép tájon át vezet az út. Távolban a Mátra hegyei magasodnak,  nyáron a közeli dombokon, szigorú szabályos sorban zöldellnek  a szőlőlugasok, sárgállanak a napraforgótáblák. Aki nem autózott még ezen a vidéken, pótolja be, mert valóban  különleges látványban lesz része.

Gyöngyöspatán:
A Plébános Úr szombati ebédjét szakította félbe, hogy megmutassa nekünk a település szépséges templomát, ezúton is köszönöm Neki! Köszönet Krisztiánnak, aki a templomkertben kalauzolt minket és biztatott, ha már itt járunk, látnunk kell belülről is , és mindenképpen menjünk be.Kisboldogasszony-templom Gyöngyöspata római katolikus temploma, műemlék.Jessze-fa oltár:"A templomot a XV. században építették gótikus stílusban, majd a XVII. században átépítették. Az 1853-ban ismét gótikus formát kapott a tornya. Egyedüli az országban a Jézus családfáját ábrázoló oltár, a Jessze-fa. Jessze életnagyságú szobra fekszik a gyertya oltáron, törzsökéből hatalmas fa sarjad, ágain Jézus ősei, királyok, próféták - közöttük Salamon és Dávid király. Ágai körbefogják a Mária születését ábrázoló festményt. Az ágak felett Szűz Mária látható, karján a kisded Jézussal."


A településen "Vaskori, avar és a honfoglalás kori sírokat is tártak fel. A honfoglalás idején az Aba nemzetségnek jutott a terület. A településen a 10. században várat építettek (Pata vára). Anonymus szerint:"…Akkor Árpád vezér nagy földet adott Ednek és Edemennek a Mátra erdőiben, ahol az unokájuk, Pata később várat épített." Az ásatásokból kiderült, hogy a vár Gyöngyöspata felett emelkedett: őseink a fennsík peremén 4-5 méter széles árkot ástak, és annak belső oldalától két méterre agyagba ágyazott, kb. 400 méter kerületű kőfalat raktak. Erre szorosan egymás mellé fektetett vaskapcsokkal összefogott rönköket fektettek. A faépítményt agyaggal tiporták be, helyenként kürtőket is falaztak. A fát meggyújtották, s az vörös tömbökben kiégette a feldombolt agyagot. Így készítették el a 3-6 méteres sáncot."

Híd a kis patak felett:

Képeim:

Nincsenek megjegyzések: