St. Wolfgang

St. Wolfgang

A települést a regensburgi wolfgang püspök alapította 976-ban. St. Wolfgang a Schafberg lábánál, a wolfgangsee északi partján fekszik. 




"A 15 km hosszú, északnyugati-délkeleti irányban fekvő tavat északról a Schafberg (1782 m) hatalmas hegytömbje uralja, a Falkenstein sziklánál függőlegesen szakad le a tó kékeszöld vizébe. A déli oldalon jellegzetes formájú sziklapiramisok emelkednek, a Zwölferhorn, a Bleckwand, a Sparber. A tavat autóval és kerékpárral sem lehet teljesen körüljárni, az északnyugati part St.Wolfgangés St.Gilgen között csak a régi zarándok gyalogúton járható." http://kirandulastippek.hu/salzkammergut/wolfgangsee



"A település tele van régi polgárházakkal, melyek közül a legismertebb a Weiss Rössl - Fehér ló - névre keresztelt szálloda, mely Ralph Benatzky operettjének színhelye volt."





Az épületek többsége  egyedi, többszintes, sok-sok  ablak, rengeteg virág és  egyedi falfestéssel van díszítve. És természetesen üzletek és kirakatok, cukrászdák, boltok  minden a turisták kedvére.







A város plébániatemploma a 14-15 században épült és egy valódi vallástörténeti gyűjtemény.



A Michael Pacher által 1471 és 1481 között készített faragott szárnyasoltárt a legszebb ma is használatos német szárnyasoltárnak tartják az egész világon. Megdöbbentő részletességgel ábrázolt alakokat és gótikus mintákat fedezhetünk fel rajta.

A Sankt Wolfgang-i Pacher-oltár részlete: Krisztus megkövezése - Wikipédia






A templom körüli árkádból csodaszép a kilátás .














A templom melletti utcában konflisok várják a turistákat. Egy élmény a lovaskocsival végighajtani a turistákkal teli városon.  










Itt található Ausztria legmeredekebb gőzvontatású fogaskerekű vasútjával körülbelül 45 perc alatt juthatnak  fel a Schafberg hegyre, ezalatt 1190 méteres magasságkülönbséget valamint 5,85 kilométert megtéve.
Az eredeti gőzmozdonyok a legrégebbiek közé tartoznak a világon.

Nagyon sokan várakoztak, úgy tűnik ide érdemes időben jönni.



A kisvasútból mesés kilátás nyílik a térségre, a tóra és az azt övező településekre. Ezt most kihagytuk, majd jövőre :)


A tópart







Remélem, kedvet kaptak  egy St. Wolfgang-i kirándulásra :) Fürdőruhát ne felejtsenek  vinni !



Benatzky "Im weißen Rössl" 



összes képem: https://photos.app.goo.gl/CuGeDe8ounVXRKSz5