Gyenesdiás díszparkja



Gyenesdiáson, a főúton Balatonfüred felé haladva jobbra, egy fából faragott szobrokkal teli park várja a kirándulókat. A fából kifaragott alakok, Magyarország történelmének meghatározó alakjai. A sétálók a szobrok alatti táblák segítségével áttekinthetik történelmünk fontos állomásait.  A köveken pedig, Gyenesdiás részletes történelmével ismerkedhetünk meg. A park szélén játszótér vár, hol a gyerekek levezethetik felgyülemlett energiájukat, míg a szülők a padokon pihennek. A park osztálykirándulások állomása is lehet egy kis játékos történelemóra a szabadban, szabadon.








információk:

Térkép:



Bringatanya, Gyenesdiás



A Bringatanya egy kellemes, nagy terasszal rendelkező fagyizó, mellette van a néhány éve nyílt Első Balatoni Hal és Termelői Piac és a gyenesdiási strand. 

Közvetlenül a balatoni bringaút mellett, itt finomnál,  finomabb fagylaltokból csemegézhetünk. Fahéjas dió, szilva, piskóta, szilvásgombóc, szeder, eper, mandula, kinder, nem is tudom felsorolni mennyi finomság. Fagylaltban inkább a gyümölcsöket szeretem. Ennek oka van, a vaníliás, csokis variációk, valljuk be, nem minden fagyisnál ízlenek. De itt nem tudok ellenállni a fekete csoki csábításának, megküldjük vaníliával, Kitti még megoszt nekem néhány különlegességet és kész az ízcsoda. Igazi csoki! Vanília, amire már régóta vágytam! Egyenesen a gépből, a frissen készült szederfagyi a ráadás, ilyet bizony nem mindennap kóstolhat az ember!  Köszönöm!    A fagyizó kitűnő minősítést kap, ritkán tapasztalt vendégszerető, kedves, udvarias, kiszolgálásban lehet részünk.




Miután kiválogatom kedvenc fagyijaimat, bemerészkedek az üzletbe. A munkájából kicsalogatom régi kedves ismerősömet, Zolit, hogy üdvözöljem. Zoltán, becenevén Max, a gasztroblogger készíti itt a sok finomságot. Az internetezők körében igen népszerű blogján http://maxkonyhaja.blogspot.hu a hagyományos ételek mellett, nagyon sok ételkülönlegesség is megtalálható. Megismertet sok kipróbált recepttel, népszerűsíti, megörökíti a magyar konyha hagyományos, talán már elfeledett receptjeit, és szívesen kalandozik más nemzetek ízvilágában is.
Megkóstolhattam a Gizi néni receptje alapján készült forrázott kapros uborkát, http://maxkonyhaja.blogspot.hu/2012/06/forrazott-kapros-uborka.html , amely az elkészítés után néhány óra múlva már fogyasztható, hihetetlen milyen finom. Friss ropogós savanyú uborka, és egy nap alatt kész! Szerintem a tartósítással már nekem sem lesz gondom.

Max ajánlásával átmegyünk a piacra, nagyon kulturált, tiszta standokról, fa-épületekből kínálják a termelők a portékát. Helyet kap itt a halsütő, vehetünk házi sajtokat. A hentes, a mangalica sonka, kolbász vásárlása előtt kóstolóval kínál. Válogathatunk a finom illatos házi szappanokból, gyöngyökből, vásárolhatunk szőnyeget, kerámiát, fából faragott használati és dísztárgyakat. Természetesen a vidék zöldség és gyümölcstermelői is bőséges választékot kínálnak a vevőknek az idény terméseiből.




Megkeressük Gizi mamát, akinek uborkareceptje, bizony lassan már világhírű és megkóstoljuk házi készítésű réteseit. Gyerekek! Most elárulom, hogy én nem szeretem a rétest, hát ez valami fenséges! Túrós, mákos, barackos-túrós, tökös-túrós és minden lehetséges változat. Gizi mama! Már a rétesed is híres lesz! A receptet kérjük Max-nak elárulni! A szomszéd standnál pedig a frissen csapolt házi sörrel olthatjuk szomjunkat.

Kedves Max! Kedves Kitti!  Köszönjük a kedves vendéglátást, mely látogatásunkat élményben gazdaggá, és feledhetetlenné tette!

Kirándulásomat a nagyközség díszparkjában folytatom...

Látnivalók Gyenesdiáson Max ajánlatai: https://www.facebook.com/pages/Szeretlek-Gyenesdi%C3%A1s/226118984072654:

A 400 darabos antik vaskályha gyűjtemény az országban egyedülálló. A darabjait eredeti katalógusok alapján a szenvedélyes gyűjtő, Vaszkó Ernő saját kezűleg újította fel. A kályhákat az 1800-as években Európa-szerte még használtak. Egyéb régi tárgyak is megtalálhatóak a gyűjteményben, így akár egy szemléletes történelem óra megtartására is kiválóan alkalmas a kiállítás. A páratlan gyűjtemény a Diótörő u. 16/2-ben található és pénteken 10 órától látogatható.
( forrás:Max)


Túraajánlatok:


Nagymező:   Nagymezőre a Keszthelyhez közel eső körforgalomból a hegyek felé haladva érhetünk el.   A nagyréten padok, tűzrakó-helyek, játszótér fogadja a kirándulókat. A rétről számos, különböző nehézségű túraútvonal indul a hegyekbe. Az erdei tornapálya 16 állomással, 1300 méteren várja a próbát tevőket.

A Zalacsányi Szabadidőközpont, könnyen megközelíthető a 76-os főútról és a területén lévő Körtvélyesi-tanösvény szabadon látogatható. Az itt található Zalacsányi-tó gazdag halállományával
csábítja a horgászokat, a tó feletti területen pedig hatalmas bükkösökben gyönyörködhetünk. A 3100 méter hosszúságú, kb. 1,5-2 óra alatt végigjárható tanösvény festői környezetben vezeti végig a látogatókat, miközben a zalai erdők jellegzetességeiről, s az ott folyó erdészeti tevékenység jelentőségéről szerezhetnek tudomást. 11 ismertető tábla tájékoztatja az érdeklődőket a terület
növényeiről, állatvilágáról
(Forrás :Max)

A Keszthelyt és Gyenesdiást összekötő elkerülő útról könnyen megközelíthető területen található 
Festetics Imre Állatparkban többféle háziállat (szürkemarha, mangalica szamár, ló, baromfiak stb) 
mellett vadállatokat (gímszarvas, őz, fogoly stb) is láthatnak a látogatók. Az állatpark területén egy 
kisállat simogató, valamint egy játszótér várja a gyerekeket. A pihenést padok, kiülők teszik lehetővé.
(Forrás:Max)



Strandok:


Tudtátok hogy Gyenesdiáson két strand is van? Az egyik a Lidó strand, ami ideális a kisgyermekes családok részére a homokos partjával. A másik pedig az aktív Diási játékstrand, ahol családbarát szolgáltatás mellett tölthetjük el az időt. 
http://www.gyenesdias.info.hu/strandjaink
(Forrás:Max)



Játék:

Nem csak strandolni lehet Gyenesdiáson! Hallottatok már a Hétpecsétes Hétpróbáról? Keressétek a füzetet és csatlakozzatok ti is a játékhoz! Ha végigjártátok a füzetben említett helyszíneket és begyűjtöttétek a pecséteket, irány a Tourinform Iroda. Adjátok le a gyűjtőlapot, és garantált azonnali ajándékot kaptok emlékbe.
http://www.gyenesdias.info.hu/aktiv-nyaralas/hetpecsetes-hetproba.html
(Max)

Gyenesdiás-Nagymező


Gyenesdiás a Balaton észak-nyugati partján, Keszthely mellett található. Utazásom ismét egy tájfutóversenyre vezet, mely a Keszthelyi-hegység Gyenesdiási területén került megrendezésre.

Gyenesdiáson, Nagymezőre  a Keszthelyhez közeli körforgalomból a hegyek felé haladva érhetünk el. A hegyek között nagy meglepetésünkre egy igen kulturált, tiszta, kellemes kirándulóhely fogad. A toalett és a tábori mosogató tisztaságát bizony nagyon sok egyéb közösségi intézmény is megirigyelheti. Köszönet érte! A nagyréten padok, tűzrakó-helyek, játszótér fogadja a kirándulókat. A központi építmény társasági rendezvények lebonyolítására is alkalmat ad. Éppen egy cég jó hangulatú családi hétvégéje zajlott, de emellett békésen elfértek a tájfutó verseny résztvevői is. A rétről számos, különböző nehézségű túraútvonal indul a hegyekbe. Az erdei tornapálya 16 állomással, 1300 méteren várja a próbát tevőket.


 A Balatoni panoráma megtekintését két kilátó is biztosítja. A közelebbi, Festetics kilátóhoz, kicsit meredek út vezet, de a látvány mindenért kárpótol.







Utam során megismerhettem a Nagy - Messzelátóhegy meredek hegyoldalait, élvezhettem a hegytetőről a csodaszép kilátást. A sűrű, szedres bozótosban, néhol mérgelődve kérdeztem magam: - normális vagyok? Majd az utolsó néhány emelkedőnél bebizonyosodott valóban nem, ilyen emelkedőt megmászni ebben a kánikulában. A tájfutásban  csak a rajt és a cél ugyanaz mindenkinél,  útközben van néhány kötelező állomás, olyan mint az élet. Az utat magunk választjuk, hol könnyebbet, hol nehezebbet. Akadnak egyszerű ösvények, melyek egyenesen vezetnek, kacskaringós, bozótos útvesztők, és mindig rajtunk áll melyiket választjuk, hogy elérjük a következő állomást. Egy rövid utazás a természetben pontról- pontra, minden elágazásnál újabb lehetőségek tárulnak elénk. Az út során sok ismerőssel találkozunk, összefutunk egy kis időre. A pályánk összeér, kicsit együtt haladunk, majd újra szét.
Találkozom eltévedt versenyzővel, ki tanácsot kér:
- Már nem tudom, miért mentem arra – meséli - de láttam őzet, rókát! Még sosem találkoztam így erdei állatokkal!
- Hát látod! Minden kitérőnek oka van!  Lehet, azért kellett arra menned, hogy láss! Hogy felfedezd az erdő csodáit, és élvezd az utazást! - mondom én, majd útbaigazítom, merre menjen tovább.
Később, nekem lesz szükségem támaszra, és gyorsan jön a segítség. Néhány szóbeli biztatás a szederindákkal beszőtt meredek nyiladékban, erőt ad. Kicsi lányka a hegyoldalban tétovázik, majd úgy dönt, velem biztonságban lesz. Elindulunk lefelé egy nagyon veszélyes oldalon, a talaj helyenként kicsúszik lábuk alól, minden fát megölelünk. Alattunk az út, amelyet keresünk. Ritkán rohanok, lassan haladok, élvezem a kirándulást. „Életünk egy folyamatos utazás. A táj az emberek és a vágyaink is változhatnak, miközben a vonat megállíthatatlanul halad tovább. Az élet maga a vonat, nem az állomás.” –jutnak eszembe Coelho sorai. Nem a vége a fontos, hanem, hogy élvezd az utad miközben megvívjuk a sok csatát.

 Valóban folyamatosan utazunk. Most, éppen az erdőben, nagy hegyek között. Szeretem a fák lombját, a madarak csacsogását, a gyűjtögető rovarok táncát. Őzek, szarvasok vágtáját, a békés csendet, a napsütést, s a szomjoltó esőt, mely most nagyon megkíméli a földet. Élvezem hegytetőkről a kilátást. Segítővé válunk, ha kell, és csapatjátékossá verődünk az utolsó meredek oldalon. Már nincs messze a cél, a feladat erőfeletti ebben a hőségben, de megoldjuk és kisebb társaságban haladunk tovább. Majd látom, hogy ott vagyunk, ahol lennünk kell, a hegyoldalban, a jelleghatáron. A fenyves erdő szépen vezet, majd a szintvonalon haladva elérjük a következő állomást, és még egy próba,  azután irány csak lefelé. De a végén, még keresztülvágok a bozótoson, miért épp ott? - nem tudom. Mivel „egy bolond százat csinál” a lányok jönnek utánam, hogy még utolsó erőnket kiadva lassan kocogjunk a célig. Az erő, a kitartás, a lélek különös próbája, majdnem két órában, mint az élet, csak ez kicsiben. A célban, szerencsére csak ennek a kirándulásnak van vége. A vonatunk továbbindul, hogy még sok–sok új utat, ösvényt, lehetőséget tárjon elénk, hogy újra, és újra nekivágjunk megvívni Nemes Harcunkat. 


Kedves Olvasó!
Gyere velem a következő állomásomra: Gyenesdiásra a Bringatanyára, ahol  nagyon finomakat eszünk, majd továbbsétálunk Gyenesdiás díszparkjába.