Hollókő


Nógrád kicsiny ékszerdoboza, a vulkáni kúpon emelkedő, középkori vár tövében elterülő, kicsiny falu, Hollókő. A múlt titkait hűségesen őrző Ó-falu időnként újraéled. Hétvégenként, ünnepnapokon, megtelik újra, kíváncsi turisták járják utcáit.


A pajtakertben, házi készítésű termékeket kóstolgathatnak és vásárolhatnak a látogatók. Van itt sajt, rétes, borkóstolás, minden mi szem, s szájnak ingere. Ha jól megreggeliztek indulhatnak is tovább, kis udvarokban palóc-asszonyok árulják szépen kivarrt kézimunkáikat. A népviseletüket büszkén mutatják, és mindig megcsodálom, valahányszor arra járok.


Minden ház sok száz emléket rejt az utókornak. Apró régi kincsek egykor nélkülözhetetlenek voltak a gazdák számára, s ma már egy lassan feledésbe merülő múlt emlékei. Már van néhány fiatal, aki lelkesen őrzi az emlékeket, és kézműves termékeit árusítja a múzeummá alakított házacskákban. 


A babamúzeum igazi kincs, itt sok száz népviseletbe öltöztetett, apró mintás, kézzel kivarrt ruhácskákba öltöztetett baba várja a látogatókat. Elgondolkodtató, milyen lenne ma ilyen öltözékbe járni. Az öltözék minden elárul, a hölgy korát, családi állapotát. Sajnos már egyre sötétebb ruhákban kellene járnom, ilyenkor mégis örül a lelkem, hogy kicsit előrébb járunk a korban.


A vár Pünkösdkor a várjátékok színtere. A játékosok vidám középkori hangulatot varázsoltak a várfalak közé.




Az idei év Pünkösd hétvégéjén, tájfutók ezrei taposták utcái kövét, és a települést körülölelő az erdők rejtelmes ösvényeit. Nagyszerű élményt nyújtott futkosni a sok nézelődő között, és keresni az ősi házfalak között elrejtett ellenőrző pontokat. A vár körüli táj, az erdő, a várból kitekintve csodálatos, de elmondhatom közelről is. Amíg a várban a várjátékokhoz szólt a középkori zene, én az erdőben vánszorogtam, és a zene erőt adott, hogy megmásszam a hegy legmeredekebb  oldalát. Ott járhattam, ahol valamikor a hercegkisasszonyok lovagoltak. Hatalmas réteken, csodálatos öreg fák között, hol a főurak vadászai kergették egykor a vadakat, és a falu népe gyűjtötte a tüzelőt, szorgos kezek kaszálták a legelőt.  Ajánlom, ha erre járnak ne csak a falut, a várat csodálják meg, hanem az erdőben is tegyenek egy rövid sétát. Hallani fogják az erdő csodálatos madárkórusát, érezni az erdő illatát. A vár körül kiépített tanösvény vezet.


A Szelindek együttes játéka:






A vár és a falu történetéről egy régebbi bejegyzésemben olvashat :