A Regéci vár




A regéci vár történetének kezdetét évre pontosan nem ismerjük. A korábbi történeti szakirodalomban meghonosodott nézet szerint a vár 1285-ben már állt. Ezt a dátumot egy 1298-as oklevélre alapozták, mely forrás elbeszélése szerint az 1285-ös második tatárjárás idején a magyarok és a tatárok Regéc alatt megütköztek egymással. Valószínűbb azonban, hogy ez a forrás csupán a Regéc nevű hegy alatt vívott csatára vonatkozik és a vár ekkor még nem állt (a "Regéc" név szláv eredetű, jelentése "szarv", és a hegy sajátos formájára utal, a kettős, egy északi és egy déli csúcsra és a kettő közötti hegynyeregre, melyek nyugat és kelet felől nézve valóban szarv-formát mutatnak).



A vár létezésére sokkal biztosabb adatnak tűnik Aba Amadé nádor által 1307-ben Regécen kiadott oklevél, melyet az ország északkeleti részét uraló nagyúr az akkor már álló várban állíthatott ki. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a várat az Aba nemzetség egyik tagja, talán éppen Amadé nádor építtette. 
A vár történelméről, a vár felújításáról részletesen olvashatnak Regéc  honlapján:


A várlátogatók kellemes hegymenettel érhetik el a várat, az autóval érkezők a képen látható út mentén tudnak parkolni. A vár, a kilátás mindenképpen  megér egy túrát , ha erre járnak ne hagyják ki!





























A vár megközelítése Regécrõl két útvonalon lehetséges:

a község alsó részén, gyalogtúra útvonalon, aminek hossza 2400 méter
illetve gépkocsival is megközelíthetõ, Regéc Háromhuta irányába esõ végén, melynek hossza 2500 méter.
A vár nyitva tartása

Április 1-től október 31-ig, mindennap 9-18 óráig.

Novemberben (az időjárástól függően) 9-16 óráig.
Elérhetőség

Regéc Község Önkormányzata
3893 Regéc, Fő út 47.
Telefon/Fax: (46) 387 533
Mobil: (06 30) 3055 775


Képeim: