Bad Ischl 2018




"Ferenc Károly és Zsófia főhercegnő frigye sokáig gyermekáldás nélküli volt. Az udvari orvosok, talán kínjukban, vagy talán bízva a csodában, 1828-ban Salzkammergut vidékére küldték a császári párt, sókúrára. A kúra megtette jótékony hatását és hamarosan sorra születtek a "sófőhercegek". Elsőként mindjárt Ferenc József. 

Ferenc József császár itt ismerkedett meg Sissivel, 1853. augusztus 19-én itt jegyezte el, majd kapta meg anyjától, Zsófia főhercegnőtől nászajándékba a Kaiservillát, ahol rendszeresen nyári pihenőit töltötte.


A császár mindig itt ünnepelte meg a születésnapját is.

Minden év augusztusában ünnepi szent misével, felvonulással emlékeznek, Ferenc József születésnapját ünneplik" Így az is előfordulhat, hogy maga a császár hasonmása érkezik velünk szembe :)


Az idén nyáron véletlenül az ünnepi felvonulás kezdetére érkeztünk. A templomban szent misét tartottak, majd  a kosztümös felvonulókat a téren már több hagyományőrző egyesület várta. Az ünneplő tömeg így vonult át a Kaiser villába.  









A város változatlanul szép, többször körbe sétáltunk, a házak, kirakatok, a parkok. Csodaszép hangulatos kisváros. Itt,  egy nap nem is elég :) 



Szent Miklós-templom (Nikolauskirche)Az itt állt középkori templomot lebontották, Mária Terézia rendeletére új,épületet emeltek a régi templom 1490-ből származó tornyának megtartásával.




"A régi orgona még az első templomból származott, majd 1825-ben új hangszert épített Simon Anton Hötzel. Mivel Ferenc József hatvan éven át (!) minden nyári vasárnap idejárt a reggel 7 órai misére, továbbra is nagy gondot fordítottak a templomra. Így 1888-ban ismét új orgonát kapott, mely a salzburgi mester, Matthäus Mauracher műhelyéből került ki. A három manuálos, több mint 60 regiszteres hangszert Ferenc József jubileuma alkalmából, 1908 és 1910 között megnagyobbították és császári jubileumi orgonának (Kaiser-Jubiläums-Orgel) nevezték el." http://zenevandor.blogspot.com/2017/09/sisi-kedvenc-lanyanak-eskuvoje-es-lehar.html







"Az 1850-ből származó főoltárkép Leopold Kuperwiesel (Schubert ifjúkori barátja!) alkotása."


Szerencsénk volt, az időjárásjelző kő szép időt mutatott, így kényelmesen nézelődhettünk.






Zauner Cukrászda 
"Az 1821-ben megnyitott cukrászda máig megőrizte k.u.k. (császári és királyi monarchia) hangulatát. Itt található Ausztria legnagyobb süteményválasztéka! Kapható a cukrászdában a híres Kaiser Guglhupf, az a kuglóf, amellyel Ferenc József szeretője, Schratt Katalin várta a császárt. Híres az ischler, a gyümölcskenyér, az ostya (Pfarrgasse 7). forrás : " https://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/bad-ischl










Lehár Ferenc 1912-ben vette a villát , szinte minden nyarat itt töltött. Nem csoda hát , hogy 24 csodálatos operett itt született.





A  kilátóhoz meredek ösvény vezet.  Kávézó, étterem várja a látogatókat.



A kilátás 


A tanösvényen visszajutunk a városba.




Vasútállomás