Mánfa


Római katolikus templom (Sarlós Boldogasszony), Mánfa

A XII. században épült román stílusú kis templomot a XII. század végén bővítették, majd a XIV. században átalakították. Berendezése a későbbi korok stílusjegyeit is őrzi.
A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom festői völgyben, a településtől nyugatra található.
A XII. századi első, román stílusú keletelt templom kis méretű, egyhajós, félköríves szentélyű volt; déli oldalán rézsűs kapuval, felette három ablakkal. Rövidesen bővítették - ekkor épült a homlokzatot aszimmetrikussá tevő ötszintes, ikerablakos torony, és ekkor növelték meg az apszist, négyzetes szentélyt építve helyette. A XIV. századi újabb, immár gótikus stílusú bővítéskor kapta a torony melletti kapuját és az északi fal támpilléreit is.
A hagyomány szerint a középkori település elpusztult, odébb költözött - a templom viszont túlélte a török idők pusztítását is, ám környékét visszavette a természet. Úgy találtak rá, hogy a rengetegbe tévedt, és szarvával a harangkötélbe akadt bika "harangozva" felhívta rá a figyelmet.
Az alábbi saját készítésű, kicsit még bicegő videón a templomról készült képeket láthatjátok :


A település megközelíthető a 66. számú úton, Pécs vagy Komló felől.
Mánfa már az Árpád-korban is önálló település volt. A jelenlegi falu Mánfa és Pécsbudafa egyesítéséből keletkezett. Első okleveles említése 1399-ből származik. Lakói évszázadok óta bányászatból éltek. Először a falu határában lévő jól faragható homokkövet fejtették (pl. a pécsi székesegyház tornyához), majd a környék szénbányái adtak nekik munkát. Középkori temploma nemcsak a megye, hanem az ország egyik legismertebb műemléke is.
A templomtól délre, a Melegmányi-völgy természeti védettség alatt álló terület.
Szöveg forrás: www.vendegvaro.hu




Nagyobb térképre váltás