Hatvan, Grassalkovich-kastély



A városon már sokszor átautóztunk, de most meg kellett állni. Hatvanban a régi 3-as autóút a kastély mellett vezet,  a gyönyörűséges felújított kastélyt meg kellett néznünk. A kastély előtti park is nemrégiben kaphatott szép külsőt, épülnek szépülnek a park melletti régi épületek, felújítás alatt áll a templom is. 




Minden városnak példa lehet, szép főtér, szép épületek, melyek megállásra késztetik az átutazót, ha már megállt körülnéz és viszi a hely jó hírét, ahogyan most én is teszem!



 Nem csalódtunk,  a csodaszép kastélyban a kiállítások, rengeteg hasznos tudnivalóval, információval, a kastély szépsége lenyűgöz. A kiállítótermekben a személyzet, külön meg kell említenem: nagyon kedvesen fogadnak! A kastély parkja is felújítva, szökőkút, sétány, kellemes pihenésre csábít. 





"A kastélyt Grassalkovich I. Antal építtette két fázisban:1754-ben a középrészt Oraschek Ignác (Oracsek Ignác) (a kapukeretet és erkélyt Mayerhoffer András tervezte);1763-ban a két szárnyat Jung József tervei szerint épült. Az építkezéshez felhasználták a hatvani vár romjait is. Későbbi birtokosai a Hatvany-Deutsch család tagjai voltak." /forrás:Wikipédia/








Mai alakját többszöri felújítások, átépítések útján érte el. A háborúban kifosztották, tönkretették, működött kórházként, rendelőintézetként, az 1980-as évektől Grassalkovich Művelődési Központként. 2014 tavaszán nyitotta meg kapuit a felújított kastély, benne a "Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kapott helyet, amely bemutatja a történelmi Magyarország vad- és halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődését."



Az épületről:
"Az alápincézett, copf stílusba hajló, késő barokk, U alakú épület egyemeletes, 32 szobával. Homlokzata 62 m hosszú, 8+3+8 tengelyes osztatú. A szárnyépületekhez azok külső sarkainál kétfelől, L alakban földszintes sarokpavilonnal záródó gazdasági szárnyak csatlakoznak.

A felmagasodó homlokzat közepén kosáríves kapu nyílik. Ennek két oldalán egy-egy korinthoszi oszlop áll, rajtuk figurális díszítésként egy-egy félalakos atlasszal, amik egy baluszteres erkélyt tartanak. Az oromzat közepén, a koronázó párkány fölött a Grassalkovich család kőcímere utal az építtetőre. A középrész közepén zsindellyel fedett, kupolaszerű boltozat magasodik. A főépület és a keleti szárny földszintjén a terek boltozatosak, az emeleti helyiségek síkfödémesek. A nyugati szárny a 20. század közepéig faszerkezetes magtártér volt, ma vasbeton födémek osztják fel.

A négyzetes alaprajzú, stukkódíszes díszterem az emeleten van. A nagyterem görög mitológiai jelenetet ábrázoló gipszreliefje csak részlegesen maradt meg. A nagyterem négy sarkában egy-egy lefestett freskót fedeztek fel a kutatók; ezek közül hármat konzerváltak és a Hatvany Lajos Múzeumba szállítottak.

Több más termet is stukkók díszítenek. Egyes helytörténészek szerint a kastélyban kápolna is volt, és ez a földszinten kialakított, csehsüveg boltozatos helyiség lehetett.

A kastély húsz holdas parkját a második világháború előtt értékes növényritkaságok díszítették, főként a Deutsch-Hatvany család jóvoltából. A park középső része franciás jellegű volt, a két szélén angol parkerdővel. A parkban hajdanán 35 szobor, 13 faragott kőpad és egy Olaszországból hozatott, díszes szökőkút állt. Ezekből mára csak néhány szobortöredék mellett az erősen lepusztult szökőkút maradványai láthatók. A park maradéka a déli, a Kossuth tér felé néző oldalon a falazott pilléres, vasráccsal kerített előkert és az északi oldalon az egykor hatalmas park csonkja." forrás: Wikipédia








térkép: