Monok

"Monok a történelmi Zemplén megyében, a Szerencsi-dombság területén, Szerencstől tizenkét kilométerre fekszik. A dombvidék a vulkanikus eredetű Tokaji-hegység egyik kistája. A Tokaji-hegység az Eperjes-Tokaji-hegylánc déli része, a Kárpátok belső vulkanikus vonulatához tartozik."


"A települést a 37-es számú főút segítségével lehet megközelíteni Miskolc felől. A főútról Bekecs községnél kell letérni, ahonnan már csak 8 km-t kell megtenni, hogy dél felől Monokra érjünk."


A főúton találjuk Kossuth Lajos szülőházát, a múzeumként működik , innen a múzeum háziasszonya átkísért minket az Andrássy-kastélyba. A parkban Kossuth Lajos szobrát láthatjuk , a szobor közadakozásból 1960-ban készült Kisfaludy Stróbl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. 



Egy nagy séta során   több  látnivaló is akadt.
A főúton lévő kis házi a tervek szerint a község tájháza lesz, remélem lesz alkalmam felújítva is látni .




Sétánkat a  katolikus templom  irányába folytattuk. Szépen felújított út vezet felfelé. A Sarlós Boldogasszony római katolikus templom. 1814-ben épült, klasszicizáló, késői barokk stílusban. A főoltár mellett helyezték el Szent Orbán vértanú ereklyéjét, amelyet a nagykastély kápolnájából hoztak át. Az ereklyét 1773-ban XIV. Kelemen pápa (1769–74) ajándékozta családnak. 
Monok híres búcsújáró hely. A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén sokan zarándokolnak ide. A templomhoz tartozó Kálvária-hegyen minden év szeptember harmadik vasárnapján tartják a búcsút."


A hangulatos utcában egy várfal szerű kerítés mentén haladunk tovább. 


Több lakóházon ilyen kis fülkét láthatunk, kis Mária szobrocskákkal.



A hatalmas kapuk mögött a 
Monaky-kastély rejtőzik. 


"A Monaky család kastélya régebbi múltra tekint vissza:  a falu központjában lévő domb tetején 1570–1580 körül épült. A reneszánsz stílusú kastély építése a tehetős középbirtokos, Monaky János nevéhez köthető.
A kiskastély bástyás erődfallal körülvett, egyemeletes, szabálytalan alaprajzú 22x16 méteres épület."
Jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható.





Nagyon szép táj ,  kedves emberek , ha arra járnak, álljanak meg néhány órára!


Térkép