Dobogókő

Pilisszentkereszttől északra, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, 699 méter magasan fekszik. Tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra, ezért a látványért már érdemes ellátogatni a hegytetőre.
A november végi, csodálatosan szép őszi nap nagyon sok embert kicsábított a levegőre. Jó volt látni, hogy kirándulók százai töltötték napjukat a  már télre készülődő természetben. Dobogókőn, a hegyi futóversenyen, fiatalok és idősebbek, többféle kategóriában kipróbálhatták erejüket. Lehetett itt futni, túrázni és természetesen vánszorogni is. A kiírt szintidő 4 óra, nem volt könnyű feladat. A könnyű teljesítménytúrában, legtöbben a jelzett turista utakon haladtak, így a táv kitette a 15 kilométert. Dobogókőről a sárga-piros turista jelzésen, Pilisszentkereszt felé indultunk, lassan kényelmesen. A fél maratont futók, már a Hosszú-hegy lejtőjén elhagytak minket és az első ellenőrző pontnál már nyomukat sem láttuk. Fagyoskatona a hely megnevezése, a mai napon szerencsére még messze elkerülte a fagy a vidéket. Itt lehetett útvonalat választani, a térkép alapján a sárga turista út tűnt a legmegbízhatóbbnak. Visszagondolva, talán a völgyben rövidebb lett volna az út, de hát nem tájfutó térképet kaptunk :) Így irány a biztos útvonal, a sárga jelzés követése. A kilátás nagyon szép, finom, tiszta a levegő, sajnos a fák már elvesztették az őszi színekben pompázó lombokat, de a táj, és a csodás napsütés kárpótol.






 
A Kopasz-hegyről, a Morgó mellett haladtunk, csodaszép a kilátás. Kidőlt fák, gyökerek őrzik a nyári viharok nyomát. Jó erőben volt a szél, mikor lecsapott ide.






 

A háttérben Dobogókő. A Kerekes-hegy oldalán sétáltunk tovább.
A kisebb csúcsok mellett haladva, kb. 500 méteres magasságból, lassan ereszkedtünk a Lom-hegyi nyereg felé.







A nyereg után, a piros turista jelzés segítségével, lejutottunk a Sikárosi-rétre. Itt a rét mellett, egy kis ösvény segítségével elhagytuk a kijelölt turista utat. A kis rövidítésnek a mögöttünk jövő csapat nagyon megörült, mert gyermekeik, már kezdtek kifáradni. Jól jött ez a kis rövidítés. Sok kisiskolás korú gyermek szüleivel teljesítette a távot.









































Ez volt a túraút  fele, s innen már csak felfelé, a legnehezebb szakasz következett. Az versenyidő fogy, az erőm egyre jobban fogy. A maratont futók még hősiesen küzdenek. Fiúk! Minden elismerésem! Én már vánszorogva is nehezen bírom:) A Király-patak völgye mellett, irány Király-kút. Király, hogy felértem! Majd innen hosszan meredeken, csak fel-fel egyre, a hegyre. Szépek a hegyek, de már csak megyek, fotózni nincs erőm, gyorsan fogy a versenyidőm. A csapatok is kifulladóban, néhányan még erejüket összeszedve, futásnak eredtek. Teljesítménytúra volt, így a kiírt időn belül kellett beérkezni a célba. Négy óra. Az utolsó szakaszon sétálgattam, mikor meglepetésemre, a már mellettem rég elhaladt csapat tagja ismét velem szembe futott.
-Végeztetek? 
-Ja igen:) visszafelé már futva tesszük meg. -felelte viccesen, majd jöttek a többiek, gyanús ez a rohanás, rosszat sejtve újra kérdeztem:
-Biztosan jó felé mentek? A csoport utolsó tagja feleszmél.
-Mondom, hogy nem jó az irány ..! - kiáltja mérgesen. 
Bizony rossz felé haladtak, s tettek egy kis kerülőt. Hát van ez így, ha már sietünk, fogy az erőnk,  a sietség rossz útra visz. A cél már csak 200 méter, de kilométereknek tűnik. Sikerült!  A célban, bográcsban főtt a gulyás, a halászlé, s a forralt bor, most nagyon jólesett.
A hegytető lassan felhőbe borult, a hőmérséklet is hirtelen hűlni kezdett. A felhők mögül kibújó napsugár búcsúzóul még óvatosan, halványan, erőtlenül megvilágította a Dunakanyart, majd az északról érkező hűvös szél vastag felhőtakarót fújt elé.

A versenykiírás:
A XV. Dobogókői Hegyi Futóverseny
2010. november 20. (szombat)
Helyszín: Pilis–Visegrádi-hegység, Dobogókő
            Rendezők: Tabáni Spartacus SKE Tájfutó Szakosztály (hegyifutó-kategóriák), valamint az MTE Dobogókői és Zsitvay Tibor Osztálya (teljesítménytúrák).
      A verseny célja: lehetőséget biztosítani tájfutóknak, atlétáknak, triatlonistáknak, teljesítménytúrázóknak, hegymászóknak, sífutóknak, kerékpárosoknak, öttusázóknak és mindenkinek, aki ki akarja próbálni erejét, kitartását az 1960-as évek körülményei között, a Pilis–Visegrádi-hegység három legmagasabb hegyének érintésével. Folytatni Kővári Endrének (Pedagógus SK) – az első magyar javított tájfutó térkép elkészítőjének – 1961. évi remek kezdeményezését, a hegyi futóversenyt. Egyúttal szeretnénk emléket állítani a 14 éve     elhunyt  Skerletz Ivánnak, az MTFSZ első főtitkárának, valamint a 6 éve elhunyt dr. Somogyvári Károlynak, a magyar tájfutók első sportorvosának.
Dr. Téry Ödön nevéhez fűződik az első menedékház alapítása Dobogókőn, Zsitvay Tibor a Magyar Turista Szövetség védnök-elnöke és az MTE Egyetemi Osztály újjászervezője volt. A verseny 1961–65 között került megrendezésre, majd 2001 óta Schönviszky György kezdeményezésére minden évben megrendezzük.
Kategóriák és rajtidők (táv [a pontok között légvonalban és a logikus útvonalon mérve] / szint):
Skerletz Iván férfi hegyi maratoni ([27,6/36,9 km]/1420 m), rajt: 9:30 órakor, szintidő: 5 óra. Útvonal: Dobogókő – Fagyoskatona (1) – László-kúp (2) – Pilis-nyereg (3) – Kört­vé­lyes­puszta (rom) (4) – Prédikálószék (5) – Sikárosi útelágazás (6) – Szilágyi Bernát-forrás (7) – Dobogókő
Hegyi férfi és női fél maratoni (külön értékelve): [16,7/21,6 km]/850 m), rajt: 10:00 órakor, szintidő: 4 óra (férfiak), 5 óra (nők). Útvonal: Dobogókő – Körtvélyespuszta (rom) (4) – Prédikálószék (5) – Sikárosi útelágazás (6) – Szilágyi Bernát-forrás (7) – Dobogókő
Dr. Somogyvári Károly hegyi férfi és női kis maratoni (külön értékelve): ([12,8/15,2 km]/420 m), rajt: 10:30 órakor, szintidő: 3 óra (férfiak), 3,5 óra (nők). Útvonal: Dobogókő – Fagyos­katona (1) – Szilágyi Bernát-forrás (7) Sikárosi útelágazás (6) – Király-kúti-nye­reg (8) – Dobogókő

Dr. Téry Ödön nehéz teljesítménytúra: ([11,7/15,7 km]/770 m), rajt: 9:00 és 10:30 között, szintidő: 5 óra. Útvonal: Dobogókő – Körtvélyespuszta (rom) (4) – Prédikáló­szék (5) – Király-kúti-nye­reg (8) – Dobogókő
Dr. Zsitvay Tibor könnyű teljesítménytúra: ([12,8/15,2 km]/420 m), rajt: 9:00 és 10:30 között, szintidő: 4 óra. Útvonal: megegyezik a hegyi férfi és női kis maratonival
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések: