Csákvár-Fornapuszta


A Vértes röghegység lábánál, egy hatalmas sík terület a Zámolyi medence tárul elénk.
 „ A medence szélén terül el Fornapuszta környékén, a Csíkvarsa, Ülőkút, Nagytó rét elnevezésű nádas-zsombékos vizenyős terület, amely jellegzetes növény-társulásaival és madárvilágával  védett terület.”
“A Geszner-ház a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány központja. Az épületben bemutatóközpont, kutatóház, oktatóközpont és a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás található. “
”A természeti és kultúrtörténeti értékek megismerését háromdimenziós életképek, gyűjtemények, fotók, grafikák segítik.”


“A Dohányos-ház az Esterházy-
kép: http://www.provertes.hu/
uradalom valamikori fornai majorságához tartozó cselédház volt, amely nevét az itt lakó dohánytermesztőkről kapta. Az 1912-ből származó épület helyén az 1760-as években még csárda állott, az egykoron virágzó marhakereskedelem dél felé irányuló útvonala mentén.”

A ház specialitása a Csíkvarsai Csípős Csodafalat és a Csíkvarsai Zimankós csemegeszalámi a magyar szürkemarha húsából készült. A kóstoló mellé különböző erdei gyümölcsökből, gyógynövényekből készített különleges pálinkákat fogyaszthatnak a vendégek. Szerepel a kínálatban a  Csákvári asszonyfektető,  vadkörte, vadcseresznye, berkenye, és természetesen a hagyományos barack és szilvapálinka is. Az ízletes szürkemarha pörkölt után pedig, a jó bor mellett, az erdei gyümölcsökből készített szörpök is fogyaszthatók. A kiadós ebéd után, a jó levegőn lovaskocsival, pusztabusszal utazhatják körbe a vidéket, közelről láthatják a legelésző gulyát, az őshonos magyar állatokat.  A fogadónál különleges népi játékokat próbálhatnak ki a vendégek.







Nincsenek megjegyzések: