Toplitsee, Ausztria



A Grundlsee partján fekvő Gösslből, a Mischwald-on át, rövid kb. 20 perces kirándulással érjük el a titokzatos és rejtélyes Toplitzsee-t.
Hossza: 2 km
Szélessége: 400 m
Felszín magassága: 718 m

"Ausztria számos magashegyi, hideg vizű tava közül az egyik leghírhedtebb a Topltizsee (Toplitz-tó). A környékbeli tavakhoz képest az ismertségét az adja, hogy a második világháború végén a náci Németország kísérleti központja működött itt és rengeteg víz alatti robbantást hajtottak végre, majd a legendák szerint 1945-ben a közeledő amerikai és orosz csapatok elől a tó mélyére rejtettek számos dolgot: arannyal és más kincsekkel megrakott ládákat, iratokat, fegyvereket. Ám ezek csak feltételezések, mindmáig nem lehet tudni, hogy mi került pontosan a félreeső salzkammerguti tóba. Beszélnek több milliónyi, a nácik által hamisított brit fontról, Oroszországból rabolt műkincsekről."

forrás: https://www.divecenter.hu/hir/2105/a-toplitzsee-meg-nem-fejtett-titka




"Az emberek kíváncsisága és kincs utáni vágyakozása természetesen óriási hajtóerőt jelent, így gyakorlatilag a háború vége óta folyamatosan tesznek illegális kísérleteket a kutatásra. Ám a mély, hideg tóban magányosan merülni nagy veszélyeket hordoz magában: 10 méter alatt már meglehetősen sötét van, 30 méteren jéghideg a víz nyáron is, és akkor még messze van a tó legmélyebb pontja, ami 103 méteren van. Különleges élővilága van a tónak, mivel 20 méter alatt nincs oxigén a vízben, ezért halak csak a felső, sekély részben élnek. Mélyebben oxigén nélkül is életben maradó férgek és baktériumok találhatóak, ráadásul itt a víz is sós." A hatóság és a környezetvédők mindenféle merülési és kutatási tevékenység sok évre való megtiltását tartanák hasznosnak, hogy a tó élővilágát ne bolygassák fel a kincsvadászok."



A tó valóban gyönyörű, kristálytiszta vize , a tavat ölelő sziklák, csodaszép látvány. Hajóval tovább juthatunk a 

romantikus Kammersee-hez, miközben a "kishajó" több vízesés mellett halad el, majd  a Traun-folyó forrását láthatják (Vízesés).












Gletschermühlen:
A tóhoz vezető erdei út különleges klímája , növényei is figyelemre méltóak , az út mentén geológiai képződményekre  is felhívják a figyelmünket.Tábla jelzi a leágazást, és kb 50 méter után elérjük a különleges mélyedéseket.




Érdemes megnézni, láthatjuk hogyan alakította, formálta a víz a sziklákat. Kör alakú lyukakat vájt a sziklába , itt több ilyen mélyedést is megfigyelhetünk.



Ők már  emberi kéz alkotásai, jövőre már biztosan nem állnak itt.



Képeim: